haps zero waste
-
Zepsute pomidory? Niekoniecznie. Prosty trik może pomóc
Pomidory to nieodłączny element nie tylko kuchni włoskiej, lecz także polskiej. Ich smak jest słodki, są smaczne i zdrowe. Niestety mają jeden duży minus - szybko dojrzewają i się psują. Mamy jednak na to sposoby, o których możesz nie wiedzieć.
-
Kąski ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków - pyszne, proste i chrupiące
Zostały wam ziemniaki z wczorajszego obiadu? Pod żadnym pozorem nie należy ich wyrzucać! Sprawdźcie, jak zrobić pyszne kąski ziemniaczane z ziemniaków z poprzedniego dnia.
-
Wigilia w duchu zero waste. Czy to się da zrobić?
Starasz się żyć zero waste i chcesz w tym stylu zorganizować wigilię? Wcale nie musisz odpuszczać w święta. Podpowiadamy, jakich zasad trzymać się w tym czasie.
-
Nie wyrzucaj resztek obiadowych. Z ziemniaków można zrobić rarytasy
Ziemniaczana sałatka, smażone kuleczki ziemniaczane, dyniowe kopytka... to przysmaki, które można zrobić z ziemniaków. Doskonale sprawdzą się te, które zostały z wczorajszego obiadu. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne dania.
-
Zjadasz tylko środek bobu, a łupinę wyrzucasz? Błąd! Zrób z niej czipsy
Zdrowe warzywne czipsy to już żadna nowość. Te zrobione ze skórek ziemniaków też już oswoiliśmy. Skoro mamy sezon na bób, to robimy czipsy z jego łupinek. Specjalnie dla was przetestowaliśmy przepis.
-
Święta bez resztek, czyli co zrobić, by nie zmarnować jedzenia po uczcie
Tegoroczne święta będą specjalne. W związku z pandemią zostajemy w domu i spędzamy ten czas w gronie osób, z którymi żyjemy na stałe. Znalazłam dobre strony tej sytuacji. Nie musimy między innymi gotować potraw, których nie lubimy, ale zawsze...
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
W waszych chlebakach często zostaje kilka kromek czerstwego chleba, które szkoda wyrzucić? Nie róbcie po raz kolejny bułki tartej. Sprawdźcie przepis na pyszną pizzę zero waste.
-
Sylwester 2020 nie musi być gorszy. Zadbajcie o muzykę i przygotujcie "hapsiki" według Jagny Niedzielskiej
Tegoroczny sylwester będzie wyjątkowy. Naprawdę wyjątkowy... Ograniczone możliwości spotkań i przymus zostania w domu większości osób nie napawa optymizmem. Przynajmniej nie wydamy mnóstwa pieniędzy na stroje sylwestrowe i wejściówki na bale,...
-
W święta marnujemy masę jedzenia. Da się tego uniknąć. Jak? Podpowiada Jagna Niedzielska
Marnowanie żywności to obecnie jeden z najbardziej palących problemów. Wiele osób stara się z tym walczyć, a mimo to nadal w święta zdarza się wyrzucać nawet dwa-trzy razy więcej jedzenia. Dlatego warto zorganizować je tak, by temu przeciwdziałać....
-
Świeże soki są świetne, za to pulpa leci do kosza. To grzech! Jagna Niedzielska podpowiada, do czego ją wykorzystać
Świeżo wyciskane soki najczęściej przygotowujemy latem, gdy jest sezon na owoce. Jednak to właśnie w chłodniejsze miesiące powinniśmy zadbać o dowitaminowanie organizmów. Jak? Mam dla was kilka propozycji.
- Kiedy solić makaron? "Znajomy Włoch zaniemówił, gdy usłyszał, co robię"
- Bez zagniatania, lepsza od tradycyjnej. Szarlotka ?3 szklanki? jest gwiazdą
- To już ten czas! Doskonała zabawa i wymarzone trasy narciarskie gwarantowaneMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Mój ulubiony przepis na szarlotkę. Biorę kęs i nic więcej mi nie potrzeba
- Pączki dyniowe są lepsze od cynamonek. To prawdziwy hit jesieni
- Znany od wieków, dziś zapomniany. "Polska oliwka" to prawdziwy skarb
- Przepis dostałam kiedyś od babci. Marynowane rydze są naprawdę pyszne
- Myślisz, że ogórki małosolne są pyszne? Spróbuj tego i zrób dużo słoików
- Kochasz kuchnię włoską? Rozwiąż nasz quiz kulinarny dla łasuchów!
-
Czerstwe nie musi oznaczać, że jest złe. Co zrobić z suchym pieczywem? Podpowiada Jagna Niedzielska
Pudding znaczy wiele. W wersji słodkiej przypomina deser z chleba pokrojonego w kostkę, zalanego masą przypominającą kogel-mogel, następnie upieczonego w piekarniku. Zaś na słono może przypominać zapiekankę zalaną masą jajeczną z dowolnie wybranym...
-
Rocznie wyrzucamy 200 kg jedzenia na osobę. Jak to zmienić? Podpowiada Jagna Niedzielska
Skala wyrzucania jedzenia w Polsce i na świecie jest ogromna. Statystyczny Polak wciąż wyrzuca rocznie ponad 200 kg produktów spożywczych - to jakieś 40 talerzy sytego obiadu miesięcznie. Czasem to małe działania, których nawet nie zauważamy, ale ...
-
Marnowanie wody to nie tylko kapiący kran. Wyprodukowanie kilograma wołowiny zużywa 15 tys. litrów
Każdego dnia tworzymy tak zwany ślad wodny. Jest to suma zużytej przez nas wody. Potrzebujemy jej do prania, gotowania, mycia, picia. Marnujemy jej więcej, niż nam się wydaje. To nie tylko kapiący kran i za dużo wylanej wody podczas kąpieli. Setki...
-
Dynia na 100 procent - od skórki do pestek. Porady i przepisy od Jagny Niedzielskiej
Dynia to warzywo na 100 procent. Cudownie wpisuje się w kuchnię #bezresztek. Co najmniej dwie odmiany spośród tych jadalnych nadają się do zjedzenia w całości. Jest to całkiem dobra wiadomość, ponieważ obieranie dyni ze skórki nie należy do łatwyc...
-
Grzyby nadają daniom głęboki smak umami. Jagna Niedzielska podpowiada, jak wykorzystywać je w kuchni
Jesień to sezon na grzyby. Lista ich wspaniałych właściwości jest naprawdę długa. Dają też niemal nieskończenie wiele kulinarnych możliwości: mają w sobie mnóstwo smaku umami, dlatego doskonale zastępują mięso. Część z nich może być jedzona na...
-
Śliwka w słoik - teraz jest na to najlepszy czas. Jagna Niedzielska podpowiada, których odmian do czego użyć
Dbając o dobrą i zróżnicowaną dietę, warto sięgać po owoce przez cały rok. Szczególnie w sezonie letnim i od lokalnego dostawcy - mają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Pod koniec sierpnia i na początku września, czyli właśnie teraz, króluj...
-
Ograniczasz spożycie mleka krowiego, ale roślinne jest drogie? Zrób je własnoręcznie. Przepis jest banalny
Mleko roślinne to już stale wybierany przez nas produkt spożywczy. Miejskie kawiarnie bez problemów serwują "roślinniaki", a w przepisach możemy nimi zastępować mleko krowie. To roślinne to odpowiedzialny wybór, gdy wiemy coraz więcej na temat...
-
Planujesz wyjazd? Podpowiadamy, jak zabezpieczyć jedzenie, żeby nic się nie zmarnowało ani w domu, ani w podróży
Czas przed wyjazdem na wakacje bywa stresujący. To wtedy zaczynamy lekko panikować, że nie zdążymy wszystkiego przygotować, uprać i spakować. A co z jedzeniem? Co zrobić z tym wszystkim, co znajduje się w kuchni i w lodówce? Dwie rzeczy nas...
-
Sezon na warzywa psiankowate w pełni. Zamknij je w słoiku i ciesz się smakiem lata przez cały rok
Psianki brzmią jak nazwa postaci z bajki i rzeczywiście z fantazją mają coś wspólnego - w końcu w każdej kuchni potrzeba trochę wyobraźni. Jednak psianki, a konkretnie warzywa psiankowate, to rzecz całkiem prawdziwa.
-
Kiszonki warzywne to mocarne superjedzenie. Kupujecie gotowce? Czytajcie etykiety
Kiszonki to królowe - są charakterne i mocarne. Wspomagają i regulują pracę jelit oraz ułatwiają trawienie. Dostarczają też mocnej dawki witaminy C. To arcyważna witamina potrzebna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm walczy o dobr...
-
Tarcza antykryzysowa na niezapowiedziane wizyty. Jak zrobić marynowane warzywa? Podpowiada Jagna Niedzielska
Pieczone warzywa w oleju doskonale sprawdzają się jako szybka przystawka, a zimą są łatwodostępnym przetworem o niesamowitym smaku i wielu walorach zdrowotnych. To właśnie latem najlepiej się za nie zabrać. Jak? Wszystko wyjaśniam.
-
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych koszmar. Jak odczarować owoce z kompotu? Podpowiada Jagna Niedzielska
Już za chwilę rusza sezon na owoce jagodowe, czyli truskawki, maliny, poziomki czy jeżyny. To one najczęściej są skąpane w domowym kompocie. Zresztą to nasz napój narodowy. Mimo że nie wszyscy kochają ten dodatek do napoju, można go odczarować i...
-
Wegetariański grill? Nie krzywcie się - dzięki poradom Jagny Niedzielskiej mocno rozważycie obecność mięsa na stole
Sezon na grillowe posiłki właśnie się rozpoczął. Coraz więcej Polaków ogranicza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, a jednak grill kojarzy się z karkówką i kiełbaskami. Jak zatem zorganizować smacznego grilla, opierając się na roślinnym...
-
Sałata szybko więdnie? Jagna Niedzielska podpowiada, jak się z nią obchodzić, by jak najdłużej zachowała świeżość
Czas start! Rozpoczął się sezon na sałatę. Po przebudzeniu z zimowego snu mamy wzmożoną ochotę na to warzywo. Jak się z nim obchodzić, by jak najdłużej i najsmaczniej nam służyło?
-
Buraki, czyli nasz narodowy skarb. Jak je przyrządzać, by wydobyć najwięcej smaku? To proste!
Burak to bardzo przyjazne nam warzywo. Jest też o tyle wdzięczne, że nie trzeba czekać na sezon na buraka. W maju możecie dostać młode buraczki i botwinę, a w zimie starsze, ale wcale nie gorsze warzywa. Ze wszystkich postaci buraka przygotujecie...
-
Jak zrobić ekspresowy rosół i dobrze wykorzystać resztki? Mamy przepisy i porady [ZERO WASTE]
Na pewno nie raz zastanawialiście się, jak dobrze wykorzystać resztki, które zostaną po ugotowaniu rosołu. Paszteciki czy pierogi z mięsem i sałatka jarzynowa już się wam znudziły? Oto poradnik Jagny Niedzielskiej, z którego dowiecie się nie tylko...