ajvar

Więcej o:

ajvar

  • Bałkański specjał w naszej kuchni - Ajvar

    Składniki - Ajvar: 1,5 kg czerwonej papryki bakłażan duża cebula 3 ząbki czosnku 2 pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz ostra papryka Przygotowanie - Ajvar: Bakłażana, paprykę i obraną cebulę ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach. Gdy

  • Ajvar - pasta z pieczonej papryki nie tylko do pieczywa [PRZEPIS]

    Co to jest ajvar? Ajvar to tradycyjna bałkańska pasta przygotowana z pieczonej papryki, bakłażana i czosnku. To jego podstawowe składniki - w zależności od regionu oraz zwyczajów kulinarnych w rodzinie kucharza lub kucharki pojawiają się wariacje wzbogacone ziołami, pomidorami, a nawet marchwią

  • Yakitori z kurczaka marynowanego w ajvarze, czyli romans japońsko-bałkański

    Yakitori z kurczaka marynowanego w ajvarze - składniki: 500 g udek z kurczaka bez kości 5 łyżek pasty ajvar łyżeczka Vegeta Natur do grilla 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku łyżeczka papryki słodkiej wędzonej łyżeczka kuminu łyżeczka soli pęczek kolendry lub szczypiorku Yakitori z kurczaka marynowanego

  • Karkówka z grilla, czyli stały element wyjazdów na działkę

    domowych sosów - takich jak: sos pomidorowy , majonez własnej roboty lub ajvar . Warto też podać ją razem z opiekanymi ziemniaczkami oraz bukietem surówek - polecamy nasz colesław lub surówkę z marchewki . Przygotujcie karkówkę z grilla zgodnie z naszymi wskazówkami, a wasze grillowe dania już

  • Chorwacja kuchnia - alfabet kulinarny

    A jak ajvar Gęsty sos paprykowy, z dodatkiem bakłażana i czosnku, istnieje w dwóch odmianach - łagodnej (blagi) i ostrej (ljuti). Prawdziwy ajvar nie zawiera pomidorów, choć bywają one dokładane w slawońskiej odmianie oraz w masowej produkcji fabrycznej. Ajvar wzbogaca dania z rusztu

  • Belgrad - Dwa dni na strychu

    podobnej do naszych gołąbków, przygotowywanej ze specjalnie kiszonej domowej kapusty. Na stole pojawił się również ajvar, pasta z pieczonej papryki oraz gęstej oliwy i octu. Na koniec wniesiono pitę, przekładaniec z kory, przypominającej ciasto francuskie, oraz słonego sera lub mięsa. Równie tłusta co