Pasta ajvar: przepis na paprykową pastę prosto z Serbii. Sprawdź przepis na ajvar

Sos ajvar - przepis na serbską pastę warzywną pokochało już wielu. To zapewne zasługa głębokiego aromatu, konkretnego smaku oraz uniwersalności. Pastę można podawać z chlebem, ziemniakami, kaszą, a nawet mięsem i rybami. Jak zrobić ajvar? Wystarczą warzywa i piekarnik. Poznaj prosty przepis na ajvar.

Pasta ajvar i jej właściwości

Pasta ajvar jest smacznym i zdrowym dodatkiem do rozmaitych posiłków. Jak zrobić ajvar? Głównym składnikiem jest papryka, która charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy C. Jednak to nie jedyna zaleta tej warzywnej pasty. Poznaj wyjątkowe właściwości prozdrowotne ajvaru:

  • Poprawia działanie układu immunologicznego. Dzieje się to głównie za sprawą witaminy C, B oraz przeciwutleniaczy.
  • Chroni przed chorobami serca. Poprawia krążenie.
  • Poprawia trawienie. Zawiera w sobie spore ilości błonnika pokarmowego. Pomocny zwłaszcza przy problemach z jelitami.
  • Jest bogaty w kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, selen.
  • Normalizuje poziom cholesterolu we krwi.
  • Wspomaga odchudzanie.
  • Działa antybakteryjnie i antywirusowo.
Zobacz wideo Sprawdź ten przepis!

Jak zrobić ajvar w domu?

Jak zrobić ajvar w klasycznej wersji? To banalnie proste. Dlatego też jeżeli jesteś początkującym adeptem kulinarnej szkoły, nie obawiaj się. Przepis na ajvar nie powinien przysporzyć Ci większych problemów. W tym miejscu warto zaznaczyć, że istnieje co najmniej kilka wariantów tego dania. My podamy przepis podstawowy.

Składniki:

  • 8 papryk czerwonych
  • 1 papryka chili
  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Ajvar przepis - wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  2. Papryki kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Bakłażana kroimy na grube plastry.
  3. Odkładamy 1 małą cebulę i dwa ząbki czosnku na bok. Resztę przygotowanych warzyw układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pamiętajmy, że na tym etapie nie obieramy warzyw.
  4. Tak przygotowane warzywa pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  5. Upieczoną paprykę, cebule i czosnek obieramy ze skórki i blendujemy wraz z bakłażanem na gładką masę. Dodajemy odłożone warzywa: cebulę i czosnek. Wcześniej musimy je posiekać na drobno. Całość doprawiamy i dokładnie ze sobą mieszamy na jednolitą pastę.
  6. Tak przygotowany sos najlepiej jest odstawić na ok.12 godzin i jeść go gdy smaki się przegryzą.

Sos ajvar z pomidorami

Sos ajvar można z powodzeniem modyfikować. Jeden z pomysłów na wzbogacenie smaku zakłada dodanie pomidorów. Przepis na soczysty sos znajdziesz tutaj:

Składniki na sos ajvar:

  • 1 duży bakłażana
  • 8 papryk
  • 1 papryczka chili
  • 4 pomidory np. malinowe
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, paprykę słodka

Sposób wykonania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  2. W tym samym czasie przygotowujemy blaszkę do pieczenia, wykładając ją papierem.
  3. Papryki przekroić na pól i pozbawić gniazd nasiennych. Bakłażana pokroić w plastry. Pomidory, cebulę i czosnek ułożyć w całości w naczyniu żaroodpornym. 
  4. Warzywa pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  5. Po upieczeniu warzywa obieramy ze skórek, wkładamy do garnka z grubym dnem i dodajemy przyprawy.
  6. Dusimy przez 10 minut. Można pozostawić sos w takiej formie, jednak jeśli lubimy aksamitne pasty warzywne, warto całość delikatnie zblendować.
  7. Sos jest gotowy, jednak najlepiej smakuje następnego dnia.

Ajvar można podawać jako przystawka lub element obiadu. Doskonale komponuje się z makaronem, chlebem, kaszami lub mięsem. Ajvar z powodzeniem zastąpi nawet ketchup.

Zobacz też: Po co płacić, skoro można go przygotować samodzielnie? Przepis na domowy keczup

Więcej o:
Copyright © Agora SA