Po co płacić, skoro można go przygotować samodzielnie? Przepis na domowy keczup
Jak zrobić domowy keczup z pomidorów?
Domowy keczup wymaga naprawdę niewiele pracy, a jest i lepszy, i tańszy niż ten, który można dostać w sklepach. Koniec lata, czyli sezon, w którym pysznych, dojrzałych pomidorów jest dużo i są tanie, to idealna okazja, by przygotować go samodzielnie. Jak? Wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości. Cały proces nie jest skomplikowany, a satysfakcja z samodzielnie zrobionego keczupu rekompensuje tych kilkadziesiąt minut czekania, aż masa zgęstnieje.
Domowy keczup pomidorowy
Składniki:
- dwa kilogramy twardych pomidorów
- duża cebula
- dwie łyżki masła lub oliwy
- dwa ząbki czosnku
- łyżka soli
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki octu winnego lub jabłkowego
- trzy ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka ziaren gorczycy
- trzy liście laurowe
Opcjonalnie:
- pół łyżeczki papryki chilli
- pełna łyżka suszonego oregano lub bazylii
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki, a następnie kroimy je w ćwiartki, wycinamy szypułki i gniazda nasienne.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz, po czym wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy razem przez chwilę.
- Następnie do garnka przekładamy miąższ pomidorów wraz z liśćmi laurowymi i doprawiamy solą, cukrem, cynamonem i octem, a także papryką chilli i ziołami, jeśli ich używamy. Całość mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez pół godziny lub dłużej - keczup powinien być dość gęsty.
- W międzyczasie w moździerzu rozcieramy na drobny proszek ziele angielskie i gorczycę, po czym wrzucamy do pomidorów.
- Gdy keczup będzie wystarczająco gęsty, blendujemy go na gładką masę, przelewamy do wyparzonych słoików i od razu zakręcamy. Gdy wystygnie, wstawiamy do lodówki.
Jak przechowywać domowy keczup?
Gotowy keczup można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli chcecie, możecie go zapasteryzować. W tym celu należy umieścić w garnku ścierkę, ustawić na niej zakręcone słoiki i zalać wrzątkiem tak, by woda nie dosięgała do wieczek. Następnie całość gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie ostrożnie odstawiamy słoiki na bok i pozwalamy im ostygnąć. Wklęsłe wieczko świadczy o poprawnej pasteryzacji. Takie słoiki można przechowywać w spiżarni nawet przez rok.
Z czego zrobić keczup?
Oczywiście podstawowymi składnikami do przygotowania keczupu są pomidory. Jednak można do niego dodać też inne warzywa. Świetnie sprawdzi się na przykład papryka, ostra papryczka lub cukinia. Jeśli ciekawi was, jak zrobić keczup z cukinii, sprawdźcie nasze wideo (więcej o tym: Ketchup z cukinii - serio, serio!).
Zobacz również:
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie