Pasta z ciecierzycy idealna nie tylko na wegański stół [PRZEPIS]

Pasta z ciecierzycy to idealny dodatek do kanapek lub tortilli. Ten wyjątkowy smak jest niezwykle sycący. Szukasz alternatyw dla serków topionych lub masła? Zaproś pastę z ciecierzycy na śniadanie.

Pasta z cieciorki- co się za tym kryje? 

Cieciorka to alternatywna nazwa dla ciecierzycy, która bywa nazywana też grochem włoskim. Dlaczego domowa pasta z cieciorki to dobry pomysł na śniadanie lub lunch? Cieciorka to ważne źródło białka roślinnego, które pomaga w leczeniu cukrzycy i wspiera proces odchudzania. Ponadto cieciorka składa się z dobrych węglowodanów i zawiera duże ilości aminokwasów. W jej skład wchodzą też kwasy tłuszczowe oraz cały zestaw witamin: niacyna, kwas foliowy, witamina A, ryboflawina i β-karoten. Marzy Ci się pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów? Sprawdź przepis poniżej. 

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów - lista składników 

Zanim przejdziemy do procesu przygotowania pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, trzeba będzie udać się na zakupy. Pełną listę składników prezentujemy poniżej. 

  • Ciecierzyca - najlepiej jeśli będzie świeżo ugotowana, ale może być też ta z puszki - 250 g 
  • suszone pomidory - 6 plastrów 
  • serek kremowy - 50 g 
  • ząbek czosnku - 1 sztuka 
  • zalewa z suszonych pomidorów - 3 łyżki 
  • suszona bazylia 

Zobacz też: Jak zrobić falafel? Przepis na pyszne kotleciki arabskie z ciecierzycy

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Pasta z ciecierzycy: przepisy. Sprawdź, jak przygotować pastę krok po korku 

Przepisy na pastę z ciecierzycy nie należą do tych bardzo wymagających, pyszna pasta z pewnością uda się każdemu. Nie czujesz się zbyt pewnie w kuchni? Sprawdź, jak w prosty i szybki sposób, można przygotować pastę ze zdrowej cieciorki i suszonych pomidorów. 

  1. W przypadku ciecierzycy z puszki należy na początku odlać zalewę do miski, ponieważ będzie nam później potrzebna. 
  2. W kolejnym kroku należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. 
  3. Powstała pasta powinna mieć konsystencję kremu, ale jeśli tak się nie stanie, warto dodać kilka łyżek wody z zalewy, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. 

Pasta z ciecierzycy na kanapki i do tortilli 

Jak już wcześniej wspomniano, kremową pastę można rozsmarować na chlebie lub placku tortilli. Następnie dodajemy ulubione składniki i gotowe! Takie domowe śniadanie lub lunch to idealne rozwiązanie, gdy brakuje czasu, a nie chcemy sięgać po niezdrowe przekąski. Pastę z ciecierzycy przygotujesz bez trudu w kilka minut. 

Zobacz też: Jak zrobić hummus? Podpowiadamy wam jak przygotować świetną pastę z ciecierzycy

Więcej o: