sałata
-
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Przechowuj ją w lodówce w ten sposób, a nie wyrzucisz do kosza
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Nie wymaga to magicznych umiejętności, a raczej odrobiny sprytu. Jeśli chcesz, by to warzywo długo miało piękne liście i było chrupiące, wystarczy zastosować ten trik.
-
Najlepsza surówka do kotleta, grilla i pieczeni. Zdziwisz się, ze sałata lodowa może tak smakować
Jaki jest idealny obiad według większości Polaków? Na talerzu powinno znaleźć się mięso (lub coś, co mięso zastępuje, np. tofu albo kotlety z soczewicy), solidna porcja skrobiowych dodatków i oczywiście surówka. Każdy ma swoją ulubioną surówkę do...
-
Tak przechowywane warzywa to trucizna. Stają się skupiskiem E.coli
Czy wiesz, jak najlepiej przechowywać sałatę i inne warzywa liściaste, by nam nie szkodziły? Okazuje się, że nie każdy robi to dobrze. Najnowsze badania sprawią, że szybko nadrobisz braki. Ich wyniki szokują.
-
Co oznaczają różowe plamy na sałacie? Ekspertka wyjaśnia, czy mogą zaszkodzić
Najbardziej apetyczne są te owoce i warzywa, które mają ładny kolor, są soczyste i bez skazy. Gdy zaczynają pojawić się na nich różnego rodzaju plamki i przebarwienia, w pierwszym odruchu najchętniej wyrzucilibyśmy je do kosza. Tak dzieje się...
-
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Koniec z marnowaniem. Od teraz zawsze będzie jak nowa
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Na pewno zastanawia się nad tym wielu z nas. W końcu kto choć raz nie kupił w sklepie sałaty, a później wcale nie miał na nią ochoty? I leżała tam, w odmętach lodówki, aż nadawała się jedynie do wyrzucenia. Ten spos...
-
Mama była chora, dlatego ja ugotowałam obiad. Ta zupa wygląda jak wyciąg ze Shreka, ale smakuje kapitalnie
Bardzo często przyjeżdżam w rodzinne strony i tam zawsze mam jedno zadanie - gotowanie. Często pomaga mi moja mama, ale ostatnio kobitka zaniemogła i gotowanie było na mojej głowie w całości. Ugotowałam zupę, której moi bliscy jeszcze nie jedli....
-
Zielona sałatka z jedynie trzech składników. Ta bomba witaminowa wzbogaci smakiem każdy obiad
Prosta swojska kuchnia to esencja smaków, aromatów, a także witamin. Warto zatem przygotować trzyskładnikową sałatkę, która świetnie podkreśli smak niemal każdego obiadu - zarówno mięsnego, jak i wegetariańskiego. Zielony skład gwarantuje ucztę...
-
Ślimaki to mięczaki, boją się niektórych roślin. Wiemy, co odstraszy nieproszonych gości w ogrodzie
Ślimaki w ogrodzie to zmora wielu osób, które samodzielnie uprawiają warzywa, czy owoce. Pełzające mięczaki pojawiają się na pięknej wiosennej sałacie i pożerają ją, robiąc dziury. O ile jest wiele domowych sposobów na pozbycie się niechcianych...
-
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Katarzyna Bosacka używa do tego szmatki, a zielone liście są jędrne tygodniami
Katarzyna Bosacka to pierwsza dama zaradności i w wielu programach dzieli się swoimi sposobami na ułatwianie sobie życia i wprowadzanie nawyków oszczędności. Na Instagramie podzieliła się ciekawym sposobem na przedłużenie świeżości sałaty. Moczeni...
-
Piotr Ogiński podpowiada jak zachować świeżość sałaty. "Tego sposobu jeszcze nie było!"
Utrzymanie świeżości zakupionych warzyw to priorytet każdego, kto regularnie je kupuje. Piotr Ogiński wskazał najlepszy sposób przechowywania sałaty. Dzięki niemu zachowa chrupkość przez wiele dni.
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Zamiast kupować w sklepie, zaczęłam robić w domu. Taniej i zdrowiej
- Na czym smażyć jajecznicę? Zapomnij o maśle. Są lepsze alternatywy
- To najlepsze kotlety na obiad w piątek. Zapomnisz o zwykłych mielonych
- Zjadłam rosół, a mięso nie poszło do kosza. Zrobiłam ciasto i ugotowałam
- Robię ciasto, ale nie wkładam do piekarnika. Inna metoda sprawia, że jest gotowe 2 razy szybciej
- Zamieniłam mleko i czuję się lżejsza. Najlepsza owsianka na śniadanie
- Domowa pasta pistacjowa bije gotowce na głowę. Jak ją zrobić?
- Zrobiłam na obiad zupę charczo. Pikantna, bardzo mięsna i syci na długo
-
Obieranie sałaty nigdy nie było tak łatwe. Prosty trik, o którym mało kto wie. "Wszystko w życiu robię źle"
TikTok to prawdziwa skarbnica kuchennych trików oraz sposobów, które ułatwiają nam gotowanie i przygotowywanie potraw. Jak się okazuje wiele prostych i z pozoru oczywistych czynności można znacznie ulepszyć. Wideo ukazujące obieranie sałaty wywoła...
-
Dlaczego krojenie sałaty nożem ze stali to zły pomysł? Jeśli nie chcesz się rozczarować jej smakiem, rób to w inny sposób
Czy sposób, w jaki kroimy sałatę, ma jakiekolwiek znaczenie? Ma, i to całkiem duże. Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego wybór noża ze stali do rozdrabniania sałaty jest złym pomysłem, śpieszymy z wyjaśnieniem. Nie chodzi jedynie o pogorszenie si...
-
Sałata ze śmietaną nudna? Nigdy w życiu! Poznaj fantastyczne i szybkie przepisy na sałatę w śmietanie
Sałata ze śmietaną to popularny dodatek do obiadów. Niestety przez wielu niedoceniony. Czas to zmienić. Dowiedz się, jak ciekawie i smacznie podawać sałatę do posiłku. Szybkie przepisy, które zmienią Twoje zdanie.
-
Sałata zwiędła i wygląda jak siedem nieszczęść? Jest kilka sposobów, by ją ożywić. Przyda się np. mąka ziemniaczana
Znasz to? Udało ci się kupić przepiękną zieloną główkę sałaty, kilka listków powędrowało na kanapkę, a reszta warzywa do lodówki. Następnego dnia jednak widzisz, że liście opadły i zwyczajnie zwiędły. Jeśli taki problem stanął przed tobą chociaż...
-
Jak szybko usunąć głąb z sałaty lodowej? Nie będą ci potrzebne żadne gadżety, a tylko własna ręka
Przygotowywanie poszczególnych składników dań bywa uciążliwe. Wyrywanie, odcinanie, krojenie zajmują niekiedy sporo czasu, wydłużając przyrządzanie potraw. Na szczęście jest internet i media społecznościowe, na których od czasu do czasu pojawiają...
-
Nietuzinkowy pomysł na przyrządzenie sałaty. Tego sposobu nie znaliście. Efekt może zaskoczyć
Sezon na grilla już trwa. Najczęściej na ruszt wrzucamy boczek, karkówkę i kiełbaski. Czasem grillujemy też warzywa lub szaszłyki. Co jednak powiecie na sałatę? Zazwyczaj dodajemy ją do kanapek i do prostych surówek. Okazuje się, że można...
-
Sałata rzymska: jak wykorzystać sałatę, która zdobyła popularność dzięki sałatce Cezar? [PRZEPISY]
Sałata rzymska to rodzaj sałaty, charakteryzującej się ciemnozielonymi, podłużnymi, sztywnymi liśćmi oraz lekko gorzkim smakiem. Najczęściej używana jest w Europie Zachodniej, a popularność zyskała dzięki sałatce Cezar. Oto kilka propozycji...
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
Sałaty w sklepach zachęcają pięknymi kolorami i chrupiącymi, jędrnymi liśćmi. Niestety w domu bywa z nimi różnie. Jeśli nie dbamy o nie odpowiednio, szybko tracą swój apetyczny wygląd, co zmusza nas do wyrzucania ich do kosza. Okazuje się, że możn...
-
Sałata szybko więdnie? Jagna Niedzielska podpowiada, jak się z nią obchodzić, by jak najdłużej zachowała świeżość
Czas start! Rozpoczął się sezon na sałatę. Po przebudzeniu z zimowego snu mamy wzmożoną ochotę na to warzywo. Jak się z nim obchodzić, by jak najdłużej i najsmaczniej nam służyło?
-
Paczkowana sałata, tanie mięso, chleb. 8 produktów, których lepiej unikać w supermarkecie
Duże sklepy mają tak różnorodną ofertę, że bez odpowiedniej wiedzy trudno dokonać dobrego wyboru. Jednak są takie artykuły spożywcze, którym warto dobrze się przyjrzeć, zanim trafią do zakupowego koszyka. Oto osiem z nich.
-
Jak przechowywać sałatę, by dłużej zachowała świeżość? Wystarczy trik z wirówką - i nie chodzi o umycie
Sałata to ważny i zdrowy dodatek do wielu dań. Jednak jest bardzo nietrwała. Zaledwie dzień czy dwa mogą sprawić, że poszczególne listki zaczynają pokrywać się śliską substancją i zmieniać kolor. Można to jednak odwlec w czasie. Jak? Podpowiadamy.
-
Co zrobić, żeby przywrócić do życia zwiędniętą sałatę? Jest bardzo prosty sposób
Niezależnie od tego, czy kupujesz ją w paczce, czy też na sztuki, sałata zazwyczaj dosyć szybko więdnie, a następnie zaczyna się psuć. Jest jednak sposób, żeby w krótkim czasie przywrócić ją do życia.
-
Ananas, imbir, sałata - rośliny, które odrosną z resztek
Nie wszystkie resztki jedzenia trzeba wyrzucać. Te z roślin da się często ponownie wykorzystać, nawet jeśli same w sobie nie nadają się do spożycia. I nie, nie chodzi o to, żeby zrobić bigos. Co i jak można wyhodować z resztek?