• Link został skopiowany

Zrywam w ogrodzie i zalewam bulionem. Ta zupa jest tak pyszna, że latem jem ją na okrągło

Lato daje nam ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o gotowanie. W tym czasie królują lekkie potrawy pełne warzyw i dość szybkie w wykonaniu. Dziś z chęcią zdradzę wam przepis na moją ulubioną zupę, którą latem robię co kilka dni. To łatwizna, musisz tylko zagotować bulion i wziąć tyle zieleniny, ile zdołasz unieść. Zupa ogrodowa to prawdziwa uczta.
Zupa sałatowa
janosmarton /Shutterstock

Zupa ogrodowa, czasami nazywana też zupą sałatową albo sałacianką, to jeden z najczęstszych wyborów obiadowych w moim rodzinnym domu. Mam to szczęście, że moi rodzice mają bardzo duży ogród warzywny i latem aż tonie w różnych sałatach i ziołach, więc omija mnie bieganie po warzywniakach - wystarczy tylko zagrzać bulion i dorzucić kilka dodatków. Zupę ogrodową robi się w mig, a smakuje dużo lepiej (chociaż nieco podobnie) niż szczawiowa. Możesz dodać do niej, co chcesz. Ja stawiam na ziemniaki, ser, czosnek i suszoną bazylię.

Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę

Zupa ogorodowa - weź tyle sałaty i ziół, ile zdołasz unieść

Składniki:

  • 2 duże główki sałaty masłowej, 
  • duża garść jarmużu albo rukoli,
  • duży pęczek szczypiorku,
  • bulion warzywny lub lekki, przecedzony rosół,
  • pęczek koperku,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 ziemniaki,
  • ok. 60 g sera feta,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona bazylia,
  • do podania: grzanki lub podsmażony boczek.

Zupa ogrodowa - sposób wykonania:

  1. Sałatę dokładnie umyj i osusz. Na odrobinie masła zeszklij cebulę i dodaj przeciśnięty czosnek. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj porwaną sałatę i chwilę podsmażaj, aż zmięknie.
  2. Zagotuj bulion lub rosół i dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotuj na umiarkowanej mocy palnika i kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie, dodaj przesmażoną sałatę.
  3. Dopraw przyprawami i dodaj pokruszony ser. Gotuj, aż ser się rozpuści, następnie dodaj posiekany szczypiorek i koperek. Gotuj jeszcze przez kilka minut, by zioła oddały do zupy cały swój smak i aromat.
  4. Całość zmiksuj blenderem ręcznym. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami z boczku.
Więcej o: