Zrywam w ogrodzie i zalewam bulionem. Ta zupa jest tak pyszna, że latem jem ją na okrągło
Link został skopiowany
Zrywam w ogrodzie i zalewam bulionem. Ta zupa jest tak pyszna, że latem jem ją na okrągło
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Lato daje nam ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o gotowanie. W tym czasie królują lekkie potrawy pełne warzyw i dość szybkie w wykonaniu. Dziś z chęcią zdradzę wam przepis na moją ulubioną zupę, którą latem robię co kilka dni. To łatwizna, musisz tylko zagotować bulion i wziąć tyle zieleniny, ile zdołasz unieść. Zupa ogrodowa to prawdziwa uczta.
janosmarton /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa ogrodowa, czasami nazywana też zupą sałatową albo sałacianką, to jeden z najczęstszych wyborów obiadowych w moim rodzinnym domu. Mam to szczęście, że moi rodzice mają bardzo duży ogród warzywny i latem aż tonie w różnych sałatach i ziołach, więc omija mnie bieganie po warzywniakach - wystarczy tylko zagrzać bulion i dorzucić kilka dodatków. Zupę ogrodową robi się w mig, a smakuje dużo lepiej (chociaż nieco podobnie) niż szczawiowa. Możesz dodać do niej, co chcesz. Ja stawiam na ziemniaki, ser, czosnek i suszoną bazylię.
REKLAMA
Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę
Zupa ogorodowa - weź tyle sałaty i ziół, ile zdołasz unieść
Składniki:
2 duże główki sałaty masłowej,
duża garść jarmużu albo rukoli,
duży pęczek szczypiorku,
bulion warzywny lub lekki, przecedzony rosół,
pęczek koperku,
1 średnia cebula,
3-4 ząbki czosnku,
2-3 ziemniaki,
ok. 60 g sera feta,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona bazylia,
do podania: grzanki lub podsmażony boczek.
Zupa ogrodowa - sposób wykonania:
Sałatę dokładnie umyj i osusz. Na odrobinie masła zeszklij cebulę i dodaj przeciśnięty czosnek. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj porwaną sałatę i chwilę podsmażaj, aż zmięknie.
Zagotuj bulion lub rosół i dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotuj na umiarkowanej mocy palnika i kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie, dodaj przesmażoną sałatę.
Dopraw przyprawami i dodaj pokruszony ser. Gotuj, aż ser się rozpuści, następnie dodaj posiekany szczypiorek i koperek. Gotuj jeszcze przez kilka minut, by zioła oddały do zupy cały swój smak i aromat.
Całość zmiksuj blenderem ręcznym. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami z boczku.