• Link został skopiowany

Pierogi ruskie wiały nudą, więc dodałam dwa składniki. Nie wiem, czy da się jeszcze pyszniej

Pierogi ruskie są zdecydowanie jednymi z ulubionych pierogów Polaków i chociaż niektórych nazwa może zmylić, przepis jest całkowicie polski. Klasyczna wersja farszu to po prostu ziemniaki i twaróg w konkretnych proporcjach, niektórzy dodają jeszcze boczek lub podsmażoną cebulkę do środka, bo czemu nie. Ja uparcie trwałam przy klasycznej wersji, ale powoli zaczęła mi wychodzić bokiem. Pewnego dnia wzięłam z blatu dwa składniki i wymieszałam z farszem. Muszę się z wami podzielić tym patentem.
Pierogi ruskie są w całości polskie
bonchan /Shutterstock

Wszyscy uwielbiamy pierogi i możemy się sprzeczać, które są najlepsze. Z pewnością każdy z chęcią nabije na widelec pękatego, ociekającego omastą pierożka ruskiego. Pierogi ruskie mogą być świetnym i tanim obiadem bezmięsnym, ale podsmażony boczek i cebulka dodadzą im animuszu bez względu na to, czy będą w farszu, czy spełnią rolę okrasy. Ja jednak nie chciałam ruskich z animuszem, tylko pyszne i wyraziste pierogi, które miały dawać niewyobrażalną radochę z jedzenia. Zagniotłam ciasto, ugotowałam ziemniaki, wzięłam ser, czosnek i trochę koperku. Okazało się, że właśnie tego brakowało moim ruskim - wyszły niesamowite. Nie straciły charakteru, został jednak wyraźnie podkręcony przez te dodatki, a ja od teraz ruskie robię na obiad częściej niż pomidorową. 

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Podkręciłam przepis na pierogi ruskie. Oprócz ziemniaków i sera dodaję te dwie rzeczy

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej niskiego typu przemiału, 
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki masła.

Składniki na farsz:

  • 400 g półtłustego twarogu, 
  • ok. 500-600 g ziemniaków, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki posiekanego koperku, 
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie). 

Dodatkowo:

  • cebulka,
  • słonina lub boczek na omastę albo kwaśna śmietana.

Pierogi ruskie z czosnkiem i koperkiem - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od przygotowania farszu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. Następnie zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski.
  2. Do miski z ziemniakami dodaj zmielony lub porządnie rozgnieciony twaróg. Dopraw solą, pieprzem, najlepiej świeżo mielonym oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
  3. Koperek opłucz, osusz, następnie drobno posiekaj. Czosnek zmiel w prasce i razem z koperkiem dodaj do reszty. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na chwilę, by składniki się połączyły - farsz możesz przygotować także dzień wcześniej.
  4. Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. Do lekko ostudzonego wrzątku włóż masło i dodaj sól. Wymieszaj i dodaj do mąki. Energicznie zagnieć ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Następnie podziel je na części i każdą z nich możliwie cienko rozwałkuj.
  5. Szklanką lub kieliszkiem wycinaj z ciasta kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Szczelnie zalep pierogi, tworząc ozdobną falbankę.
  6. Pierogi ruskie wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj partiami przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podawaj od razu z omastą lub odsmażone na patelni z kwaśną śmietaną. 
Więcej o: