Pierogi ruskie wiały nudą, więc dodałam dwa składniki. Nie wiem, czy da się jeszcze pyszniej
Link został skopiowany
Pierogi ruskie wiały nudą, więc dodałam dwa składniki. Nie wiem, czy da się jeszcze pyszniej
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Pierogi ruskie są zdecydowanie jednymi z ulubionych pierogów Polaków i chociaż niektórych nazwa może zmylić, przepis jest całkowicie polski. Klasyczna wersja farszu to po prostu ziemniaki i twaróg w konkretnych proporcjach, niektórzy dodają jeszcze boczek lub podsmażoną cebulkę do środka, bo czemu nie. Ja uparcie trwałam przy klasycznej wersji, ale powoli zaczęła mi wychodzić bokiem. Pewnego dnia wzięłam z blatu dwa składniki i wymieszałam z farszem. Muszę się z wami podzielić tym patentem.
bonchan /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Wszyscy uwielbiamy pierogi i możemy się sprzeczać, które są najlepsze. Z pewnością każdy z chęcią nabije na widelec pękatego, ociekającego omastą pierożka ruskiego. Pierogi ruskie mogą być świetnym i tanim obiadem bezmięsnym, ale podsmażony boczek i cebulka dodadzą im animuszu bez względu na to, czy będą w farszu, czy spełnią rolę okrasy. Ja jednak nie chciałam ruskich z animuszem, tylko pyszne i wyraziste pierogi, które miały dawać niewyobrażalną radochę z jedzenia. Zagniotłam ciasto, ugotowałam ziemniaki, wzięłam ser, czosnek i trochę koperku. Okazało się, że właśnie tego brakowało moim ruskim - wyszły niesamowite. Nie straciły charakteru, został jednak wyraźnie podkręcony przez te dodatki, a ja od teraz ruskie robię na obiad częściej niż pomidorową.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Podkręciłam przepis na pierogi ruskie. Oprócz ziemniaków i sera dodaję te dwie rzeczy
słonina lub boczek na omastę albo kwaśna śmietana.
Pierogi ruskie z czosnkiem i koperkiem - sposób wykonania:
Zacznij oczywiście od przygotowania farszu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. Następnie zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski.
Do miski z ziemniakami dodaj zmielony lub porządnie rozgnieciony twaróg. Dopraw solą, pieprzem, najlepiej świeżo mielonym oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Koperek opłucz, osusz, następnie drobno posiekaj. Czosnek zmiel w prasce i razem z koperkiem dodaj do reszty. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na chwilę, by składniki się połączyły - farsz możesz przygotować także dzień wcześniej.
Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. Do lekko ostudzonego wrzątku włóż masło i dodaj sól. Wymieszaj i dodaj do mąki. Energicznie zagnieć ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Następnie podziel je na części i każdą z nich możliwie cienko rozwałkuj.
Szklanką lub kieliszkiem wycinaj z ciasta kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Szczelnie zalep pierogi, tworząc ozdobną falbankę.
Pierogi ruskie wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj partiami przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podawaj od razu z omastą lub odsmażone na patelni z kwaśną śmietaną.