pierogi ruskie
-
Pierogi ruskie robię tylko tak. Farsz wzbogacam zielonym dodatkiem i nie nadążam z dokładkami
Pierogi ruskie są jednymi z najczęściej jedzonych przez Polaków. Są łatwe, tanie, przyjemne w wykonaniu i, przede wszystkim, naprawdę smaczne. Jednak mogą być jeszcze smaczniejsze, jeśli na pozór zwyczajny farsz wzbogacisz o jeden dodatek. Nikt si...
-
Żaden schabowy ani bigos. To najlepsze polskie potrawy. Obcokrajowcy oszaleli na ich punkcie
Jakie polskie dania są najlepsze? Jeśli sądzisz, że to tradycyjny kotlet schabowy lub bigos, jesteś w błędzie. Oto nasze rodzime przysmaki, które zagraniczni turyści ocenili najwyżej.
-
Mój dziadek mógł jeść tylko takie pierogi. Pochodził z Kresów i dodawał ten składnik
Pierogi ruskie są uwielbiane przez większość Polaków, a ich farsz zwykle jest przewidywalny: ser, ziemniaki i cebula oraz dużo pieprzu. Mój dziadek spod Ukrainy zapamiętał inny smak. Do farszu dodawał zawsze jeszcze jeden składnik. Muszę przyznać,...
-
Robię je zawsze, gdy mam ochotę na pierogi. Bez lepienia i robienia ciasta, wystarczy je wysmażyć
Pierogi ruskie to moje ukochane danie i mogłabym je jeść do końca życia. Jednak wymagają cierpliwości i długich przygotowań. Nie zawsze mam na to czas, dlatego gdy mam na nie ochotę, robię ten przepis. Nie wymaga robienia ciasta, a także lepienia,...
-
Nikt nie robi pierogów tak jak siostra Anastazja. Tu najważniejszą rolę odgrywa puszysty farsz
Siostra Anastazja ma niezawodny patent na tradycyjne, polskie pierogi. Ich sekret tkwi nie tylko w idealnie cienkim cieście, ale także obłędnie kremowym i dobrze doprawionym farszu. Tu króluje prostota i swojskie produkty, ale i precyzja w działan...
-
Pierogi ruskie w nowym wydaniu. Farsz będzie palce lizać dzięki zielonemu dodatkowi
Pierogi ruskie to chyba najczęściej robione pierogi w naszych domach i nic dziwnego - są pyszne i dość tanie w wykonaniu. Jednak tradycyjna receptura może w końcu spowszednieć, dlatego dziś mamy dla was przepis na pierogi ruskie w nowym wydaniu. D...
-
Dodaj do pierogów główny składnik sałatki jarzynowej. To połączenie zawsze się perfekcyjnie udaje
Idealne ciasto na pierogi nie może być twarde i zbyt grube. Nasz przepis zawiera tajemniczy składnik, który gwarantuje idealny, delikatny i sprężysty efekt. Sekret tkwi w głównym produkcie tradycyjnej sałatki jarzynowej. Brzmi ciekawie? Pora zakas...
-
Zamiast lepić pierogi, zrób obłędne naleśniki. Te z dodatkiem ruskiego farszu robią prawdziwą furorę
Lepienie pierogów można zastąpić równie smaczną propozycją. Wystarczy zawinąć farsz w cienkich i sprężystych naleśnikach, a następnie je podsmażyć i gotowe. Takie danie jest o wiele szybsze, ale i ciekawsze od klasyki. Wyjdą po mistrzowsku, jeśli...
-
Znakomite pierogi ruskie z przepisu babci. Wigilijne danie w wersji klasycznej i wege
Pierogi ruskie są jedną z głównych potraw wigilijnych, a te zrobione według przepisu babci to bez wątpienia najlepsze pierogi pod słońcem. W tym artykule znajdziesz dwa świetne przepisy (w tym w wersji wege) i garść porad, które warto znać,...
-
Nie masz pomysłu na obiad? Pójdź w klasykę i przygotuj pierogi ruskie. Przepis jest banalnie prosty, a efekt powala na kolana
Chyba każdy w Polsce kocha pierogi. Jemy je ze wszystkimi owocami sezonowymi, z mięsem, czy z kapustą i grzybami. Na ich punkcie obsesję mają sami Amerykanie, którzy niekiedy nadziewają tradycyjne polskie danie ulubionymi słodyczami. Nie ma jednak...
- Chrupiące i kremowe. Teraz robię tylko ziemniaki po francusku
- "Jeden z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych". Teraz smakuje najlepiej
- Wspólnie budujemy dom empatii. Dlaczego warto ją kształtować już od najmłodszych lat?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Intrygująca nazwa i wyjątkowy smak. Żydowskie danie z tradycja
- Przestałam rzucać biszkoptem. Dodaję ten składnik i wiem, że nie opadnie
- Jak zrobić dobre placki? Najprostszy przepis na świecie. Wychodzą idealne
- Zupa ogórkowa? A może krupnik? W quizie musisz rozpoznać zupę na talerzu
- Zupa ogórkowa? A może krupnik? W quizie musisz rozpoznać zupę na talerzu
- Zamiast na słodko, podaj na słono. Już pierwszy kęs zdziwi
- Pierś z gęsi będzie delikatna i soczysta. Nie popełnij błędu ze skórką
-
Zapomnij o monotonnym lepieniu pierogów. Te kluski idealnie zastąpią klasykę, a są równie smaczne
Masz ochotę na domowe pierogi, ale brakuje czasu na monotonne lepienie ciasta? Zamiast klasyki postaw na szybką i równie smaczną wersję, czyli ruskie kluski! Ta smakowita alternatywa powstaje ekspresowo, a smakuje równie wyjątkowo - wystarczy...
-
Zapomnij o pierogach ruskich. Teraz ich farsz zawija się w tego placka. Najesz się do syta!
Nadzienie, które gra główną rolę w pierogach ruskich jest zazwyczaj bardzo aromatyczne i charakterystyczne. Każdy bowiem kojarzy ziemniaki połączone z twarogiem i podsmażoną cebulką. Teraz jednak nie zamyka się go w typowym cieście. W tych plackac...
-
Wyglądają jak leniwe, a to rewolucyjne pierogi ruskie. Koniec z lepieniem, zrobisz je w jednej misce
Pierogi ruskie dla leniwych? Brzmi jak kolejny wymysł, jednak w rzeczywistości to obłędne danie, które gotowe jest w ekspresowym tempie. Zaletą jest smak wzorowany na klasyku i delikatna, urzekająca konsystencja, zupełnie taka sama jak w przypadku...
-
Pierogi ruskie tak dobre, że babcia poprosi cię o przepis. Do farszu dodaj to warzywo, a nadzienie będzie obłędnie kremowe
Pierogi ruskie to bezapelacyjnie ikona polskiej kuchni tradycyjnej. Delikatne ciasto i subtelny, lekko słony farsz, a do tego okrasa z cebulki to połączenie idealne, uwielbiane przez tysiące smakoszy z całego świata. Można jednak pierogi ruskie...
-
Danie lepsze od pierogów ruskich. Cała wieś prosiła babcię o ten przepis. Sekret tkwi w cieście
O klasycznych pierogach pisaliśmy niejednokrotnie. Nie ma wątpliwości, że są naszym tradycyjnym daniem, do którego chętnie się wraca. Jednak ta potrawa okazuje się jeszcze smaczniejsza. Jej sekret to ciasto i sposób podania.
-
Już nikt tak nie robi ruskich, a gospodynie starej daty zawsze dodawały ten odświeżający składnik. Smakowały bosko
Pierogi ruskie to potrawa, którą każdy doskonale zna i przepada za nią. Przepis jest banalny, a do farszu z ziemniaków i sera warto dodać jeszcze jeden składnik. Nasze babcie i ich koleżanki nie zapominały o zielonych listkach, które hodowały w...
-
Nie uwierzysz, co Amerykanie dodali do polskich pierogów. Twierdzą, że dzięki temu smakują lepiej
W każdej kulturze występują pierogi, jednak nasze polskie są popularne na całym świecie. Najbardziej lubiane, czyli ruskie z farszem twarogowo-ziemniaczanym, pokochali nawet Amerykanie. Wprowadzili jednak do przepisu istotną zmianę.
-
Perfekcyjny farsz do pierogów ruskich. Te swojskie i tradycyjne składniki to prawdziwy must have
Pierogi to w naszej kulturze jedno z flagowych dań, które na stołach króluje i na co dzień i od święta. Wśród klasyków nie można pominąć pierogów ruskich, których farsz doceniają nawet najwięksi kulinarni smakosze z różnych zakątków świata. Klucze...
-
Pierogi z serem, czyli jeden z najbardziej lubianych jarskich obiadów
Pierogi z serem mają wiele odsłon - od tradycyjnych, znanych większości nam jako ruskie, po wiele wersji czerpiących z nowoczesnych rozwiązań sztuki kulinarnej.
-
New York Times pokazuje przepis na pierogi ruskie, a w komentarzach wojna o nazwę. Polska vs. reszta świata
New York Times na Facebooku przedstawił przepis na pierogi ruskie. W komentarzach rozpętała się wojna. Amerykanie zarzucają dziennikowi promowanie rosyjskiej kuchni, Polacy z kolei dzielnie bronią swojej potrawy narodowej, usilnie tłumacząc...
-
Musztarda rosyjska podzieliła los pierogów ruskich. Część producentów rezygnuje
Miłośnicy ostrej i wyrazistej w smaku musztardy rosyjskiej mogą mieć problem ze znalezieniem jej na sklepowych półkach pod taką nazwą. Część producentów postanowiła bowiem ją zmienić. Tłumaczą, że ma to związek z nastrojami konsumenckimi i mówią...
-
Rewolucyjne pierogi ruskie. Przepis, w którym główną rolę gra popularne zioło
Pierogi ruskie to jeden z najpopularniejszych w Polsce rodzajów tego dania. Choć ostatnio przeżywały wizerunkowy kryzys - stało się to zupełnie niesłusznie. Pierogi ruskie nie mają bowiem nic wspólnego z Rosją. Ich nazwa wywodzi się od Rusi...
-
Skąd pochodzą pierogi ruskie? Wbrew nazwie - wcale nie z Rosji. Historia słowiańskiego przysmaku
Kilka dni po tym, jak Rosja zaatakowała Ukrainę wiele restauracji zmieniło nazwę pierogów ruskich na ukraińskie. Jaka jest historia tego dania? Skąd pochodzą pierogi ruskie? Te pytania często krążą po naszych głowach.
-
Pierogi ruskie w restauracjach zmieniają nazwę na ukraińskie. Magda Gessler przyklaskuje pomysłowi
Trwa inwazja Rosji na Ukrainę. Agresor został obłożony sankcjami gospodarczymi przez państwa zachodnie, a zwykli obywatele na różne sposoby starają się pokazać swoją solidarność z Ukraińcami. W wielu restauracjach i sklepach z wyrobami...
-
Pierogi ruskie - przepis prosto z babcinej kuchni. Dodatek boczku wzbogaci smak farszu
Pierogi ruskie to jedna z ulubionych potraw Polaków. Uwielbiamy je nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za ich prostotę - potrzeba tylko kilku podstawowych składników i pyszne pierogi gotowe. Nasz przepis na pierogi ruskie wzbogaciliśmy o...
-
Pierogi ruskie to doskonały pomysł na tradycyjny obiad
Pierogi ruskie to danie uwielbiane przez Polaków. Domowe pierogi ruskie ze skwarkami i podsmażoną cebulką to przepis na znakomity obiad. Jak zrobić doskonałe pierogi ruskie? Podpowiadamy!
-
Pyszne to jedno, ale jakie piękne i apetyczne. Jak zrobić pierożki w kształcie kwiatków?
Macie w domu niejadka? Lubicie kulinarne wyzwania? A może po prostu chcecie zjeść coś, co nie tylko wspaniale smakuje, ale także ładnie wygląda? Kwiatuszkowe, kolorowe pierogi według pani Katarzyny. Sprawdźcie, jak je przygotować.
-
Boom na czosnek niedźwiedzi. Dodałam go do naleśników po rusku i wszyscy zapiali z zachwytu
Czosnek niedźwiedzi to coraz popularniejsza zielenina w naszych kuchniach. Do czego go wykorzystać? Pesto to klasyk, ale spróbujcie dodać go do naleśników z farszem a la pierogi ruskie. Poezja!
-
"Ktoś przygotowuje farsz, ktoś ugniata ciasto, ktoś klei. Przy pracy się gada, przy pierogach ludzie się bratają"
Zawiniątko z cienkiego, dość neutralnego w smaku ciasta. A w środku niespodzianka: słodka lub słona. To na te pełne smaku pakuneczki zjeżdżają do Polski turyści z wszelkich stron świata. A my, wspominając te najlepsze u babci, do upadłego będziemy...
-
Pierogi z omastą - sycące danie na chłodny dzień
Pierogi z omastą to dla wielu z nas wspomnienie domowej kuchni mamy lub babci. Gorące pierogi okraszone tłuszczykiem i cebulką nie należą do najbardziej dietetycznych dań, ale smakują tak wyśmienicie, że trudno się im oprzeć. Jak zrobić pierogi z...