Nadzienie, które gra główną rolę w pierogach ruskich jest zazwyczaj bardzo aromatyczne i charakterystyczne. Każdy bowiem kojarzy ziemniaki połączone z twarogiem i podsmażoną cebulką. Teraz jednak nie zamyka się go w typowym cieście. W tych plackach smakuje lepiej, a przygotowanie jest szybsze.
Fot. Shutterstock, A. Zhuravleva
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku
Przygotowując farsz zrobiony z ziemniaków i białego sera zazwyczaj robi się go po to, by zrobić pierogi. Ten przysmak jest na tyle popularny, że mało kto myśli, jak i z czym połączyć jego charakterystyczne nadzienie. Okazuje się jednak, że pierogi nie są jedynym daniem, które można z niego wykonać. Ten przepis wskazuje, że połączenie go z chrupiącymi naleśnikami może zakończyć się sukcesem. Wyłożenie ziemniaczanego farszu na placki i zawinięcie ich na kształt krokieta może wywołać zdziwienie. Niemniej jednak już po pierwszym kęsie będzie można poczuć, że jest to połączenie idealne. Tak przyrządzone ruskie naleśniki podaje się z kwaśną śmietaną lub domowym sosem.
REKLAMA
Przepis na naleśniki ruskie
Składniki na naleśniki
szklanka mąki pszennej,
szklanka zimnego mleka,
1/3 szklanki wody,
2 jajka,
2 łyżki masła,
3 łyżki oleju roślinnego,
szczypta soli.
Składniki na farsz
250 g ziemniaków,
250 g twarogu półtłustego,
pół cebuli,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do większej miski wlej mleko i wodę, a także wbij jajka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Masło umieść w niewielkim rondelku i rozpuść. Następnie odstaw je do przestudzenia, a gdy stanie się chłodniejsze wlej je do miski. Do wszystkich składników przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju roślinnego i smaż na niej cienkie naleśniki. Każdy z nich powinien być smażony z obu stron na rumiany kolor. Czynność powtórz do wyczerpania masy.
W czasie smażenia przygotuj farsz. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku, w którym znajduje się osolona woda. Gotuj na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odcedź, pozostaw do ostudzenia i przeciśnij przez praskę.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż ją na złoto na niewielkiej ilości masła. Do chłodnych ziemniaków wkrusz twaróg i dodaj gotową cebulkę. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia.
Tak przygotowanym nadzieniem smaruj naleśniki i złóż je na kształt krokieta. Każdy kawałek podsmaż na gorącym maśle. Podawaj z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub wysmażonym boczkiem.