Zapomnij o pierogach ruskich. Teraz ich farsz zawija się w tego placka. Najesz się do syta!

Nadzienie, które gra główną rolę w pierogach ruskich jest zazwyczaj bardzo aromatyczne i charakterystyczne. Każdy bowiem kojarzy ziemniaki połączone z twarogiem i podsmażoną cebulką. Teraz jednak nie zamyka się go w typowym cieście. W tych plackach smakuje lepiej, a przygotowanie jest szybsze.
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Przygotowując farsz zrobiony z ziemniaków i białego sera zazwyczaj robi się go po to, by zrobić pierogi. Ten przysmak jest na tyle popularny, że mało kto myśli, jak i z czym połączyć jego charakterystyczne nadzienie. Okazuje się jednak, że pierogi nie są jedynym daniem, które można z niego wykonać. Ten przepis wskazuje, że połączenie go z chrupiącymi naleśnikami może zakończyć się sukcesem. Wyłożenie ziemniaczanego farszu na placki i zawinięcie ich na kształt krokieta może wywołać zdziwienie. Niemniej jednak już po pierwszym kęsie będzie można poczuć, że jest to połączenie idealne. Tak przyrządzone ruskie naleśniki podaje się z kwaśną śmietaną lub domowym sosem.

Przepis na naleśniki ruskie

Składniki na naleśniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka zimnego mleka,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz

  • 250 g ziemniaków,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • pół cebuli,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do większej miski wlej mleko i wodę, a także wbij jajka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Masło umieść w niewielkim rondelku i rozpuść. Następnie odstaw je do przestudzenia, a gdy stanie się chłodniejsze wlej je do miski. Do wszystkich składników przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju roślinnego i smaż na niej cienkie naleśniki. Każdy z nich powinien być smażony z obu stron na rumiany kolor. Czynność powtórz do wyczerpania masy.
  4. W czasie smażenia przygotuj farsz. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku, w którym znajduje się osolona woda. Gotuj na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odcedź, pozostaw do ostudzenia i przeciśnij przez praskę.
  5. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż ją na złoto na niewielkiej ilości masła. Do chłodnych ziemniaków wkrusz twaróg i dodaj gotową cebulkę. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia.
  6. Tak przygotowanym nadzieniem smaruj naleśniki i złóż je na kształt krokieta. Każdy kawałek podsmaż na gorącym maśle. Podawaj z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub wysmażonym boczkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: