Mój dziadek mógł jeść tylko takie pierogi. Pochodził z Kresów i dodawał ten składnik

Pierogi ruskie są uwielbiane przez większość Polaków, a ich farsz zwykle jest przewidywalny: ser, ziemniaki i cebula oraz dużo pieprzu. Mój dziadek spod Ukrainy zapamiętał inny smak. Do farszu dodawał zawsze jeszcze jeden składnik. Muszę przyznać, że pierogi z nim smakują wybornie.

Pierogi ruskie to klasyka polskich obiadów i nawet trudno znaleźć restaurację, która w menu nie ma tych pysznych pierogów z sera i ziemniaków. Przepis na pierogi ruskie jest bardzo prosty i naprawdę trudno go zepsuć. Nie znaczy to jednak, że nie można go udoskonalić. Mój świętej pamięci dziadek zawsze dodawał do farszu odrobinę świeżej mięty. Stwierdziłam, że skoro z miętą smakują tak dobrze, to warto kultywować ten stary przepis na pierogi. Nie myliłam się - ruskie z niewielkim dodatkiem tego zioła są wyśmienite.

Zobacz wideo Znacie takie pierogi? Jeśli nie, zobaczcie wideo

Pierogi ruskie - przepis spod Kresów

Składniki na farsz:

  • 400 g półtłustego twarogu,
  • ok. 300 g mączystych ziemniaków,
  • smalec do smażenia,
  • 1 średnia cebula (lub dwie, jeśli chcesz dodatkowo zrobić okrasę),
  • sól, grubo mielony pieprz, odrobina gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • kilka listków świeżej mięty,
  • opcjonalnie wytopiony i pokrojony boczek do okrasy.

Składniki na ciasto:

  • 500 g drobnej mąki pszennej,
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki masła.

Pierogi ruskie z mietą. Sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od przygotowania farszu. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i zmiel w maszynce. Dodaj także zmielony twaróg oraz podsmażoną cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem, a także gałką. Listki mięty potnij nożyczkami lub pokrój i dodaj do reszty. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na chwilę, by składniki się połączyły.
  2. Przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę. Do lekko ostudzonego wrzątku włóż masło i dodaj sól. Wymieszaj i dodaj do mąki. Energicznie zagnieć ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Następnie podziel je na części i każdą z nich możliwie cienko rozwałkuj. 
  3. Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj z ciasta kółeczka. Następnie na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Następnie szczelnie zalep pierogi, tworząc ozdobną falbankę.
  4. Pierogi ruskie wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj partiami przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia.

Pierogi ruskie świetnie smakują z podsmażoną cebulką i wytopionym boczkiem. Możesz także podawać je z kwaśną śmietaną. Dziadek zawsze powtarzał, że najlepsze są odsmażane na patelni. Potwierdzam jego słowa - ten smak i zapach to bilet wprost do krainy dziecięcych wspomnień.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.