Przepis weselnej kucharki na zupę poprawinową. Nawet rosół tak nie stawia na nogi

Na weselach jedną z najważniejszych rzeczy jest jedzenie i to ono często może decydować o zadowoleniu gości. Moja znajoma, pani Gosia, od lat gotuje na weselach i jej zdaniem nie ma na świecie zupy, która dodaje tyle energii i lepiej stawia na nogi po całonocnym świętowaniu niż zupa poprawinowa. Próbowałam jej kilka razy - jest pyszna i pełna wszelkich smakołyków.

Umówmy się - zazwyczaj na weselach jest za dużo jedzenia. Goście wprost nie są w stanie tego przejeść, a przecież szkoda, żeby weselne smakołyki trafiły do kosza. Taki scenariusz dla pani Gosi i jej koleżanek jest nie do przyjęcia. Kiedy wesele jest dwudniowe, drugiego dnia bardzo często gotują zupę poprawinową, czyli zupę z kawałkami mięs, kiełbas, które zostały z poprzedniego dnia. Bazą często bywa rosół, czasami podają ją na kwaśno z dodatkiem zakwasu na żurek, czasami na słodko z koncentratem pomidorowym, czasami także na ostro z większą ilością papryczki chili - w zależności od preferencji organizatorów. Taka zupa stawia na nogi nawet najbardziej zmęczonych weselników.

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Zobacz nasze wideo

Zupa poprawinowa - przepis weselnej kucharki

  • ok. 300 g skrawków pieczonych mięs i wędlin,
  • 300 g kiełbasy (swojskiej lub białej),
  • 300 g wieprzowiny (może być wędzony boczek lub surowa karkówka),
  • 2 średnie cebule,
  • 6-8 ogórków kiszonych,
  • ok. 2 l bulionu lub rosołu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • kilka pieczarek,
  • opcjonalnie: kukurydza konserwowa, groszek lub fasola,
  • koncentrat pomidorowy lub śmietana,
  • pół szklanki soku z ogórków lub zakwasu na barszcz,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka,
  • smalec lub olej do posmażenia.

Zupa poprawinowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu lub innego tłuszczu. Następnie włóż surowe mięso (pokrojone w kostkę) i podsmażaj na średnim ogniu, aż włókna mięsa się zamkną (boczek należy wytopić).
  2. Następnie dodaj posiekaną w piórka cebulę, a kiedy się podsmaży, dodaj kiełbasę oraz wędliny. Podsmażaj całość przez ok. 10 minut.
  3. Następnie dołóż pokrojone pieczarki. Duś na niewielkim ogniu, aż z pieczarek odparuje woda. Następnie zmniejsz moc palnika, zalej całość bulionem i dołóż oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj pokrojone ogórki, kukurydzę lub inne warzywa z puszki, jeśli używasz. Zupę dowolnie zakwaś - może być to zakwas na barszcz lub sok z ogórków albo koncentrat pomidorowy w dowolnej ilości. Gotuj jeszcze 5 minut, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Zupę możesz zabielić zasmażką lub śmietaną, ale nie jest to konieczne. Taką zupę możesz ugotować na wiele sposobów i na pewno za każdym razem będzie pyszna.

Taka zupa będzie idealna nie tylko po weselu, lecz także po świętach, kiedy zwykle zostaje nam sporo mięsa i wędlin, a lodówka przecież się nie rozszerzy. Zupę możesz zrobić także do słoików i zawekować, by zawsze pod ręką mieć pyszny, sycący i pożywny posiłek. 

Więcej o: