Robię je zawsze, gdy mam ochotę na pierogi. Bez lepienia i robienia ciasta, wystarczy je wysmażyć

Pierogi ruskie to moje ukochane danie i mogłabym je jeść do końca życia. Jednak wymagają cierpliwości i długich przygotowań. Nie zawsze mam na to czas, dlatego gdy mam na nie ochotę, robię ten przepis. Nie wymaga robienia ciasta, a także lepienia, ale smakiem dorównuje pierogom.

Domyślam się, że wiele osób uwielbia pierogi ruskie tak jak ja i może je jeść każdego dnia. Niestety ich przygotowywanie jest czasochłonne i wymaga od nas wiele cierpliwości. Na szczęście powstał przepis, który jest dużo prostszy, a smakuje tak, jak to ukochane danie. Za każdym razem nie mogę wyjść z podziwu, jakie jest łatwe. Moja rodzina je pokochała i ciągle prosi, abym je zrobiła. 

Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach

Przepis na kotlety ruskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • jajko,
  • 120 g mąki pszennej,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe:

  • bułka tarta do obtaczania,
  • kwaśna śmietana,
  • szczypiorek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie tych kotletów zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący, podsmaż na nim warzywo do rumianego koloru.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj je do miękkości na średnim ogniu, następnie odcedź, pozostaw do lekkiego ostudzenia i przeciśnij przez praskę.
  3. Gdy kartofle wystygną, dodaj do nich twaróg, wbij jajko, a także wsyp przesianą mąkę i podsmażoną wcześniej cebulkę.
  4. Na koniec do warzyw wsyp sól i pieprz i całość zagnieć do uzyskania jednolitej i wymieszanej masy.
  5. Z powstałej mieszanki formuj zgrabne kotlety na wzór mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
  6. Gotowe kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Przygotowane podawaj jako dodatek do obiadu. Możesz je również serwować z kleksem śmietany i świeżym szczypiorkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.