-
Haps
-
Jak przygotować
- Robię je zawsze, gdy mam ochotę na pierogi. Bez lepienia i robienia ciasta, wystarczy je wysmażyć
Robię je zawsze, gdy mam ochotę na pierogi. Bez lepienia i robienia ciasta, wystarczy je wysmażyć
Pierogi ruskie to moje ukochane danie i mogłabym je jeść do końca życia. Jednak wymagają cierpliwości i długich przygotowań. Nie zawsze mam na to czas, dlatego gdy mam na nie ochotę, robię ten przepis. Nie wymaga robienia ciasta, a także lepienia, ale smakiem dorównuje pierogom.
Domyślam się, że wiele osób uwielbia pierogi ruskie tak jak ja i może je jeść każdego dnia. Niestety ich przygotowywanie jest czasochłonne i wymaga od nas wiele cierpliwości. Na szczęście powstał przepis, który jest dużo prostszy, a smakuje tak, jak to ukochane danie. Za każdym razem nie mogę wyjść z podziwu, jakie jest łatwe. Moja rodzina je pokochała i ciągle prosi, abym je zrobiła.
Zobacz wideo Pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - zapiera dech w piersiach
Przepis na kotlety ruskie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 250 g półtłustego twarogu,
- jajko,
- 120 g mąki pszennej,
- cebula,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe:
- bułka tarta do obtaczania,
- kwaśna śmietana,
- szczypiorek,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie tych kotletów zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący, podsmaż na nim warzywo do rumianego koloru.
- Ziemniaki obierz, przemyj i wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj je do miękkości na średnim ogniu, następnie odcedź, pozostaw do lekkiego ostudzenia i przeciśnij przez praskę.
- Gdy kartofle wystygną, dodaj do nich twaróg, wbij jajko, a także wsyp przesianą mąkę i podsmażoną wcześniej cebulkę.
- Na koniec do warzyw wsyp sól i pieprz i całość zagnieć do uzyskania jednolitej i wymieszanej masy.
- Z powstałej mieszanki formuj zgrabne kotlety na wzór mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
- Gotowe kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Przygotowane podawaj jako dodatek do obiadu. Możesz je również serwować z kleksem śmietany i świeżym szczypiorkiem.