Zamiast lepić pierogi, zrób obłędne naleśniki. Te z dodatkiem ruskiego farszu robią prawdziwą furorę

Lepienie pierogów można zastąpić równie smaczną propozycją. Wystarczy zawinąć farsz w cienkich i sprężystych naleśnikach, a następnie je podsmażyć i gotowe. Takie danie jest o wiele szybsze, ale i ciekawsze od klasyki. Wyjdą po mistrzowsku, jeśli postawisz na nadzienie jak farsz ruski.

W wielu domach lepienie pierogów to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niestety, nie zawsze mamy czas by poświęcić tyle czasu na domowy rarytas. Wówczas warto postawić na równie smakowity zamiennik, jakim są naleśniki nadziane farszem ruskim. Spróbuj z naszym przepisem, a nie pożałujesz.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Naleśniki zamiast pierogów? Z tym farszem wyjdą równie obłędnie co klasyka

W kuchni polskiej króluje wiele smakowitości i obłędnych dań, prawdziwą klasyką są jednak pierogi, które swój sukces odnoszą w wielu domach, a doceniane są i przez przyjezdnych. Warto jednak postawić na małe urozmaicenie i zamiast pakować farsz do ciasta, znacznie lepiej jest go zawinąć w sprężyste naleśniki. Efekt jest naprawdę smaczny i stanowi ciekawą alternatywę obiadową. 

Naleśniki z ruskim farszem to danie, które zasługuje na specjalne miejsce w kuchni. Gotowanie dzielimy na trzy etapy - farsz, naleśniki i zawijanie. Jest to dziecinnie proste, ale przynosi obłędnie smaczny efekt. Nadzienie powinno być jednak zrobione ze sporej ilości twarogu, ziemniaków i obowiązkowej smażonej, złotej cebulki ze sporą porcją pieprzu. 

Naleśniki alla pierogi ruskie, czyli wyśmienite danie na obiad czy kolację 

Składniki na farsz: 

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g twarogu,
  • cebula,
  • pół łyżki rozdrobionych listków rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Naleśniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka zimnego mleka,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowane ziemniaki, odcedź, pozostaw do ostudzenia i przeciśnij przez praskę.
  2. Do warzyw dodaj teraz podsmażoną na złoto cebulkę, 200 g pokruszonego twarogu, sól, pierz grubo mielony i odrobinę rozmarynu. Wszystko starannie wymieszaj do połączenia składników. 
  3. Teraz pora na nasze naleśniki. Do miski przesyp mąkę, wbij jajka i wlej mleko oraz wodę. Ciasto wzbogać teraz o rozpuszczone, przestudzone masło i odrobinę soli. Wszystko miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 
  4. Naleśniki smaż na specjalnej patelni z obu stron na złoty kolor. 
  5. Gdy nasze naleśniki są gotowe, możemy przejść do nakładania farszu. 
  6. Tak przygotowanym nadzieniem smaruj naleśniki i złóż je na kształt krokieta. Można postawić też na tradycyjny rulon lub trójkąty. Gotowe naleśniki podsmaż na maśle klarowanym. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.