W wielu domach lepienie pierogów to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niestety, nie zawsze mamy czas by poświęcić tyle czasu na domowy rarytas. Wówczas warto postawić na równie smakowity zamiennik, jakim są naleśniki nadziane farszem ruskim. Spróbuj z naszym przepisem, a nie pożałujesz.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Naleśniki zamiast pierogów? Z tym farszem wyjdą równie obłędnie co klasyka
W kuchni polskiej króluje wiele smakowitości i obłędnych dań, prawdziwą klasyką są jednak pierogi, które swój sukces odnoszą w wielu domach, a doceniane są i przez przyjezdnych. Warto jednak postawić na małe urozmaicenie i zamiast pakować farsz do ciasta, znacznie lepiej jest go zawinąć w sprężyste naleśniki. Efekt jest naprawdę smaczny i stanowi ciekawą alternatywę obiadową.
Naleśniki z ruskim farszem to danie, które zasługuje na specjalne miejsce w kuchni. Gotowanie dzielimy na trzy etapy - farsz, naleśniki i zawijanie. Jest to dziecinnie proste, ale przynosi obłędnie smaczny efekt. Nadzienie powinno być jednak zrobione ze sporej ilości twarogu, ziemniaków i obowiązkowej smażonej, złotej cebulki ze sporą porcją pieprzu.
Naleśniki alla pierogi ruskie, czyli wyśmienite danie na obiad czy kolację
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 200 g twarogu,
- cebula,
- pół łyżki rozdrobionych listków rozmarynu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Naleśniki:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka zimnego mleka,
- 1/3 szklanki wody,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki, odcedź, pozostaw do ostudzenia i przeciśnij przez praskę.
- Do warzyw dodaj teraz podsmażoną na złoto cebulkę, 200 g pokruszonego twarogu, sól, pierz grubo mielony i odrobinę rozmarynu. Wszystko starannie wymieszaj do połączenia składników.
- Teraz pora na nasze naleśniki. Do miski przesyp mąkę, wbij jajka i wlej mleko oraz wodę. Ciasto wzbogać teraz o rozpuszczone, przestudzone masło i odrobinę soli. Wszystko miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Naleśniki smaż na specjalnej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Gdy nasze naleśniki są gotowe, możemy przejść do nakładania farszu.
- Tak przygotowanym nadzieniem smaruj naleśniki i złóż je na kształt krokieta. Można postawić też na tradycyjny rulon lub trójkąty. Gotowe naleśniki podsmaż na maśle klarowanym. Smacznego!