Bez pierogów święta nie mogą się odbyć. Dla wielu osób to trochę tak, jakby nie ubrać choinki lub nie postawić na stole czerwonego barszczu. Zazwyczaj robimy lub kupujemy pierogi z kapustą i grzybami. Taka jest tradycja i rzadko kiedy przychodzi nam do głowy, by coś zmienić.
Kasia Tusk proponuje jednak, by spróbować czegoś zupełnie nowego. Jej pomysł to również farsz bezmięsny, jeśli więc ktoś wyznaje zasadę, że w Wigilię nie jada potraw z mięsem, może bez przeszkód przygotować pierogi z jej przepisu. Czym zatem córka premiera je nadziewa? Zamiast grzybów i kapusty używa zupełnie innych składników - kaszy gryczanej oraz fety, którą można zastąpić też bryndzą lub kozim serem. Jesteście ciekawi przepisu? Znajdziecie go poniżej. Pochodzi z bloga Make Life Easier, który prowadzi Kasia Tusk.
Składniki:
Na ciasto:
Na farsz:
Sposób przygotowania:
Mąkę i sól przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto na pierogi, dolewając powoli wody. Po połączeniu się składników dodajemy masło i zagniatamy ciasto na gładką kulę. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
Robimy farsz. Gotujemy kaszę, a po wystudzeniu wkruszamy do niej fetę i mieszamy składniki. Cebulę i czosnek podsmażamy i dodajemy do farszu. Wsypujemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy nadzienie wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie mieszamy składniki.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka, np. szklanką. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i porządnie sklejamy pierogi, żeby w trakcie gotowania się nie rozpadły. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Pierogi z kaszą gryczaną i fetą podajemy z podsmażoną cebulą, śmietaną i posiekaną natką pietruszki.