Kasia Tusk robi pierogi na wigilię inaczej niż wszyscy. Główny składnik farszu zaskakuje

Przyzwyczailiśmy się, że pierogi wigilijne nadziewane są kapustą i grzybami. To klasyk i mało komu przychodzi do głowy, by w święta podać je w inny sposób. Kasia Tusk proponuje jednak, by nieco odejść od utartych schematów i wypełnić pierogi na wigilię czymś zupełnie innym. Jak wygląda jej przepis? Nie znajdziecie w nim ani kapusty, ani grzybów.

Bez pierogów święta nie mogą się odbyć. Dla wielu osób to trochę tak, jakby nie ubrać choinki lub nie postawić na stole czerwonego barszczu. Zazwyczaj robimy lub kupujemy pierogi z kapustą i grzybami. Taka jest tradycja i rzadko kiedy przychodzi nam do głowy, by coś zmienić. 

Zobacz wideo Jak zlepić pierogi, by się nie rozpadły? Nie uwierzysz, jakie to proste

Kasia Tusk proponuje jednak, by spróbować czegoś zupełnie nowego. Jej pomysł to również farsz bezmięsny, jeśli więc ktoś wyznaje zasadę, że w Wigilię nie jada potraw z mięsem, może bez przeszkód przygotować pierogi z jej przepisu. Czym zatem córka premiera je nadziewa? Zamiast grzybów i kapusty używa zupełnie innych składników - kaszy gryczanej oraz fety, którą można zastąpić też bryndzą lub kozim serem. Jesteście ciekawi przepisu? Znajdziecie go poniżej. Pochodzi z bloga Make Life Easier, który prowadzi Kasia Tusk.

Pierogi na święta Kasi Tusk. Bez kapusty i bez grzybów

Składniki:

Na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego,
  • sól.

Na farsz:

  • 2 torebki kaszy gryczanej,
  • 2 średnie cebule,
  • opakowanie fety (można zastąpić bryndzą lub kozim serem),
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • sól morska i pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Mąkę i sól przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto na pierogi, dolewając powoli wody. Po połączeniu się składników dodajemy masło i zagniatamy ciasto na gładką kulę. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

Robimy farsz. Gotujemy kaszę, a po wystudzeniu wkruszamy do niej fetę i mieszamy składniki. Cebulę i czosnek podsmażamy i dodajemy do farszu. Wsypujemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy nadzienie wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie mieszamy składniki.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka, np. szklanką. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i porządnie sklejamy pierogi, żeby w trakcie gotowania się nie rozpadły. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Pierogi z kaszą gryczaną i fetą podajemy z podsmażoną cebulą, śmietaną i posiekaną natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.