Goście spadną z krzeseł, gdy spróbują tych pierogów. Prosty dodatek zamiast grzybów podkręca smak kiszonej kapusty

Pierogi z kapustą i grzybami nikogo nie zaskoczą. Niezależnie od proporcji farszu i dodanych przypraw, jest to smak, z którym wszyscy przez lata zdążyliśmy się obyć. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zamiast grzybów dodaj ten składnik. Taka mieszanka będzie wyśmienita i rozpieści kubki smakowe każdego.

Czym zastąpić grzyby w farszu do pierogów? Choć w klasycznej wersji nie ma niczego złego, a brak grzybów wydaje się niemalże profanacją tradycyjnego dania, to warto eksperymentować z różnymi smakami. Zamiast grzybów, dodaj do kapusty kiszonej... twaróg. Do tego kapusta biała i mamy gotowy idealny farsz, który zaskoczy wszystkich gości. Będzie nietypowo, ale przepysznie. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 główka białej kapusty,
  • 150 g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule białe,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Znakomity farsz do pierogów wigilijnych. Zapomnij o grzybach, a postaw na nabiał

  1. Kapustę białą obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki, a następnie siekamy na cienkie paski.
  2. Pokrojoną kapustę białą gotujemy w osolonym wrzątku.
  3. Kapustę kiszoną siekamy i gotujemy w osobnym garnku.
  4. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na rozgrzanej patelni.
  5. Ugotowane kapusty przekładamy do wspólnego naczynia. Dodajemy również usmażoną cebulę i rozdrobniony twaróg. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.

Tak przygotowanym farszem wystarczy nadziewać wykrojone z ciasta pierogi, a następnie zlepiać i gotować partiami w osolonej wodzie. Pierogi z nietypowym farszem, na bazie kapusty i twarogu, smakują wyśmienicie okraszone cebulką i polane rozpuszczonym masłem. Jeśli jednak wolimy pierogi w wersji chrupiącej, warto podsmażyć je na odrobinie oleju tuż przed podaniem. Goście oszaleją z radości, gdy spróbują tak znakomitego przysmaku wigilijnego. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.