Świąteczna przekąska dla prawdziwych smakoszy. Weź najlepszą rybę i ostry nóż - gościom język spadnie na kolana

Ryby na naszych stołach królują w święta i od święta, ale dzisiejszy przepis będzie idealny na każdą imprezę oraz na romantyczną kolację. Łosoś w tej wersji to uczta dla smakoszy, a sposób wykonania jest banalny. Dodaj kilka aromatycznych składników, a gościom wyskoczą oczy z orbit i języki spadną na kolana. Przed tobą trochę siekania, ale warto.

Więcej przepisów na świąteczne przystawki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Święta to nie tylko karp, śledzik i ryba po grecku. Oczywiście uwielbiamy tradycyjne potrawy, ale dlaczego nie zaszaleć od czasu do czasu i postawić na świątecznym stole czegoś zupełnie nowego? Mamy pewną propozycję - nie musisz od razu stawiać tatara z łososia na Wigilię, ale podczas świątecznych spotkań, Sylwestra i imprez karnawałowych sprawdzi się idealnie.

Zobacz wideo

Łosoś jest rybą, która idealnie nadaje się do jedzenia na surowo, pod warunkiem że jest naprawdę świeżuteńki i pochodzi ze sprawdzonego źródła - warto o to się zatroszczyć, by raczyć się naprawdę przepyszną przystawką. Do tego kilka dodatków, które podrasują delikatne mięso i zobaczysz, jak zareagują goście. Już pierwszy kęs ich zachwyci, a ten smak będą wspominać miesiącami. 

Tatar z łososia - idealny na święta i na imprezę

Składniki:

  • ok. 600 g świeżego filetu z łososia
  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 1 średnia papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku lub pół czerwonej, małej cebuli
  • sok z cytryny
  • odrobina sosu sriracha
  • sos sojowy jasny (do smaku)
  • pieprz ziołowy
  • czarny lub biały sezam
  • odrobina wasabi (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Tatar z łososia - sposób wykonania:

  1. Kiedy dostaniesz już świetnej jakości łososia, możesz na chwilkę włożyć go na chwilę do zamrażarki, by mięso było łatwiej kroić. Następnie posiekaj mięso w drobną kostkę, nie większą, niż kratka w zeszycie. 
  2. Mięso z łososia przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, odrobinę wasabi, jeśli lubisz, mielony pieprz i wszystko odłóż do lodówki. Uważaj jednak na ilość przypraw i dodatków, żeby nie przysłonić smaku ryby. 
  3. Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę, może być odrobinę większa, niż łosoś. Drobno posiekaj papryczkę chili oraz czosnek lub cebulę. 
  4. Awokado wymieszaj z dodatkami, dodaj odrobinę sosu sriracha, sól i trochę pieprzu. Następnie przygotuj miskę lub okrągłą formę. 
  5. Na dno foremki włóż awokado z przyprawami, następnie porządnie uklep i dodaj schłodzonego łososia i także uklep, by po zdjęciu formy potrawa zachowała kształt. Podawaj od razu po złożeniu tatara. Przed podaniem opsyp sezamem.

Do tatara z łososia możesz dodać także posiekany koperek. Możesz podawać go także w formie zbliżonej do ceviche. Żeby podkręcić smak, do surowego łososia możesz dodać także drobno posiekany filet z łososia wędzony na zimno - wówczas jednak zrezygnuj z nadmiaru soku z cytryny i uważaj na srirachę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.