Więcej przepisów na świąteczne przystawki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Święta to nie tylko karp, śledzik i ryba po grecku. Oczywiście uwielbiamy tradycyjne potrawy, ale dlaczego nie zaszaleć od czasu do czasu i postawić na świątecznym stole czegoś zupełnie nowego? Mamy pewną propozycję - nie musisz od razu stawiać tatara z łososia na Wigilię, ale podczas świątecznych spotkań, Sylwestra i imprez karnawałowych sprawdzi się idealnie.
Łosoś jest rybą, która idealnie nadaje się do jedzenia na surowo, pod warunkiem że jest naprawdę świeżuteńki i pochodzi ze sprawdzonego źródła - warto o to się zatroszczyć, by raczyć się naprawdę przepyszną przystawką. Do tego kilka dodatków, które podrasują delikatne mięso i zobaczysz, jak zareagują goście. Już pierwszy kęs ich zachwyci, a ten smak będą wspominać miesiącami.
Tatar z łososia - idealny na święta i na imprezę
Składniki:
- ok. 600 g świeżego filetu z łososia
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 1 średnia papryczka chili
- 2 ząbki czosnku lub pół czerwonej, małej cebuli
- sok z cytryny
- odrobina sosu sriracha
- sos sojowy jasny (do smaku)
- pieprz ziołowy
- czarny lub biały sezam
- odrobina wasabi (opcjonalnie)
- szczypta soli
Tatar z łososia - sposób wykonania:
- Kiedy dostaniesz już świetnej jakości łososia, możesz na chwilkę włożyć go na chwilę do zamrażarki, by mięso było łatwiej kroić. Następnie posiekaj mięso w drobną kostkę, nie większą, niż kratka w zeszycie.
- Mięso z łososia przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, odrobinę wasabi, jeśli lubisz, mielony pieprz i wszystko odłóż do lodówki. Uważaj jednak na ilość przypraw i dodatków, żeby nie przysłonić smaku ryby.
- Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę, może być odrobinę większa, niż łosoś. Drobno posiekaj papryczkę chili oraz czosnek lub cebulę.
- Awokado wymieszaj z dodatkami, dodaj odrobinę sosu sriracha, sól i trochę pieprzu. Następnie przygotuj miskę lub okrągłą formę.
- Na dno foremki włóż awokado z przyprawami, następnie porządnie uklep i dodaj schłodzonego łososia i także uklep, by po zdjęciu formy potrawa zachowała kształt. Podawaj od razu po złożeniu tatara. Przed podaniem opsyp sezamem.
Do tatara z łososia możesz dodać także posiekany koperek. Możesz podawać go także w formie zbliżonej do ceviche. Żeby podkręcić smak, do surowego łososia możesz dodać także drobno posiekany filet z łososia wędzony na zimno - wówczas jednak zrezygnuj z nadmiaru soku z cytryny i uważaj na srirachę.
Komentarze (0)
Świąteczna przekąska dla prawdziwych smakoszy. Weź najlepszą rybę i ostry nóż - gościom język spadnie na kolana
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!