Świąteczna przekąska dla prawdziwych smakoszy. Weź najlepszą rybę i ostry nóż - gościom język spadnie na kolana

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Ryby na naszych stołach królują w święta i od święta, ale dzisiejszy przepis będzie idealny na każdą imprezę oraz na romantyczną kolację. Łosoś w tej wersji to uczta dla smakoszy, a sposób wykonania jest banalny. Dodaj kilka aromatycznych składników, a gościom wyskoczą oczy z orbit i języki spadną na kolana. Przed tobą trochę siekania, ale warto.

Więcej przepisów na świąteczne przystawki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Święta to nie tylko karp, śledzik i ryba po grecku. Oczywiście uwielbiamy tradycyjne potrawy, ale dlaczego nie zaszaleć od czasu do czasu i postawić na świątecznym stole czegoś zupełnie nowego? Mamy pewną propozycję - nie musisz od razu stawiać tatara z łososia na Wigilię, ale podczas świątecznych spotkań, Sylwestra i imprez karnawałowych sprawdzi się idealnie.

Zobacz wideo

Łosoś jest rybą, która idealnie nadaje się do jedzenia na surowo, pod warunkiem że jest naprawdę świeżuteńki i pochodzi ze sprawdzonego źródła - warto o to się zatroszczyć, by raczyć się naprawdę przepyszną przystawką. Do tego kilka dodatków, które podrasują delikatne mięso i zobaczysz, jak zareagują goście. Już pierwszy kęs ich zachwyci, a ten smak będą wspominać miesiącami. 

Tatar z łososia - idealny na święta i na imprezę

Składniki:

  • ok. 600 g świeżego filetu z łososia
  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 1 średnia papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku lub pół czerwonej, małej cebuli
  • sok z cytryny
  • odrobina sosu sriracha
  • sos sojowy jasny (do smaku)
  • pieprz ziołowy
  • czarny lub biały sezam
  • odrobina wasabi (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Tatar z łososia - sposób wykonania:

  1. Kiedy dostaniesz już świetnej jakości łososia, możesz na chwilkę włożyć go na chwilę do zamrażarki, by mięso było łatwiej kroić. Następnie posiekaj mięso w drobną kostkę, nie większą, niż kratka w zeszycie. 
  2. Mięso z łososia przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, odrobinę wasabi, jeśli lubisz, mielony pieprz i wszystko odłóż do lodówki. Uważaj jednak na ilość przypraw i dodatków, żeby nie przysłonić smaku ryby. 
  3. Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę, może być odrobinę większa, niż łosoś. Drobno posiekaj papryczkę chili oraz czosnek lub cebulę. 
  4. Awokado wymieszaj z dodatkami, dodaj odrobinę sosu sriracha, sól i trochę pieprzu. Następnie przygotuj miskę lub okrągłą formę. 
  5. Na dno foremki włóż awokado z przyprawami, następnie porządnie uklep i dodaj schłodzonego łososia i także uklep, by po zdjęciu formy potrawa zachowała kształt. Podawaj od razu po złożeniu tatara. Przed podaniem opsyp sezamem.

Do tatara z łososia możesz dodać także posiekany koperek. Możesz podawać go także w formie zbliżonej do ceviche. Żeby podkręcić smak, do surowego łososia możesz dodać także drobno posiekany filet z łososia wędzony na zimno - wówczas jednak zrezygnuj z nadmiaru soku z cytryny i uważaj na srirachę.

Więcej o:

Komentarze (0)

Świąteczna przekąska dla prawdziwych smakoszy. Weź najlepszą rybę i ostry nóż - gościom język spadnie na kolana

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).