Miłośników pierogów w Polsce nie brakuje. Choć zwykle sięgamy po nie w wersji wytrawnej, np. z kapustą i grzybami, mięsem czy innymi dodatkami, to równie dobrze smakują w słodkim wariancie. Pierogi z białym serem i waniliowo-cynamonowym nadzieniem to przysmak, który przypadnie do gustu małym, jak i dużym smakoszom kuchni polskiej.
Przygotowanie pierogów to zadanie proste i szybkie. Jedyne, co musisz zrobić, to wyrobić ciasto, przygotować farsz, a na koniec połączyć jedno z drugim i ugotować. Prostszego przepisu na słodki obiad ze świecą szukać. Danie będzie smakować wyjątkowo, jeśli dodasz do nadzienia nieco startej wanilii, która pogłębi korzenny aromat cynamonu. To najlepszy obiad na zabiegany, pełen obowiązków dzień.
Składniki na słodki farsz:
Składniki na ciasto:
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. Połącz w misce przesianą mąkę, sól oraz wodę. Wbij jajko i wyrób całość na jednolitą, gładką masę. Wyrobione ciasto zakryj na chwilę ściereczką lub ręcznikiem, żeby "odpoczęło". W międzyczasie zajmij się farszem. W drugiej misce wymieszaj zmielony twaróg, żółtka, cukier, cynamon oraz startą laskę wanilii.
W kolejnym etapie rozwałkuj ciasto i wykrój z niego kółka. Przyda ci się w tym celu zwykła szklanka odwrócona do góry dnem. Na środek każdego kółka wyłóż po łyżce słodkiego farszu. Każdą sztukę złóż na pół, a następnie zlep jej brzegi. Gotowe pierogi wykładaj na stolnicy lub blacie kuchennym.
W wysokim garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz nieco ogień i zacznij delikatnie wrzucać pierogi. Gotuj je przez ok. dwie minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Pierogi ze słodkim farszem podawaj z gęstą śmietaną lub roztopionym masłem. Najlepiej smakują posypane cukrem i cynamonem. Smacznego!