Pałeczki z kurczaka polecają się na obiad. Wystarczy kilka minut i ten niesamowity obiad sam się zrobi

Pałeczki z kurczaka to klasyk wśród dań obiadowych. Nierzadko są serwowane podczas grilla, imprezy z bliskimi czy po prostu rodzinnego obiadu. Można podawać je z ziemniaczkami, ryżem lub świeżym pieczywem. Jak je zrobić w bardzo szybki sposób? Podpowiadamy!

Pałeczki z kurczaka - jak przygotować je na rodzinny obiad? Ten przepis olśni nawet najbardziej wymagających

Jak przygotować pałeczki z kurczaka na obiad, aby były soczyste w środku i chrupiące z wierzchu? Potrzebna nam będzie odpowiednia marynata. Do kurczaka najlepiej wybrać marynatę miodowo-musztardową, która ma w sobie jednocześnie słodycz i gorycz. Przepis na pałeczki z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej znajdziecie poniżej. 

Pałeczki z kurczaka - składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gotowa przyprawa do kurczaka (lub własne ulubione zioła i przyprawy)
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • kilka ząbków czosnku
  • odrobina oliwy

Pałeczki z kurczaka - krok po kroku:

  1. Pałki umyj. Osusz je.
  2. Wymieszaj miód z musztardą i rozgniecionym czosnkiem. Dołóż przyprawy i wymieszaj.
  3. Natrzyj mięso marynatą.
  4. Odstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Później przełóż je do woreczka do pieczenia.
  5. Piecz w 200 stopniach przez około 40 minut. Następnie rozetnij woreczek i piecz kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Pałki podawaj na gorąco z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Jak podać pałeczki z kurczaka? Sprawdź ten przepis, a nie będziesz żałować

Jak podawać pałeczki z kurczaka? Pieczony kurczak najlepiej smakuje z ziemniakami (mogą być również pieczone) lub ryżem. Ewentualnie można przygotować kaszę lub podawać pałki ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym. Dodatkowo warto zrobić pyszną surówkę lub sałatkę. A jak zrobić poprawnie pałki z kurczaka? Możesz przygotować je w worku do pieczenia. Dzięki temu będą soczyste w środku. Nie musisz obawiać się, że mięso będzie suche. Przejdźmy od razu do wykonania.

Składniki:

  • kilka pałek z kurczaka
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra, czosnek, bazylia, oregano, kminek, zioła prowansalskie
  • odrobina oleju

Wykonanie:

  1. Pałki umyj, osusz.
  2. Później natrzyj je przyprawami.
  3. Dodaj pokrojone cebule i wymieszaj.
  4. Następnie odstaw je do lodówki na dwie godziny.
  5. Przełóż pałki z cebulą do rękawa.
  6. Zabezpiecz i umieść w nagrzanym piekarniku na blaszce.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
  8. Podawaj z ryżem, kaszą, chlebem bądź ziemniakami.

Pałki w sosie pomidorowo-śmietanowym

Pałki w sosie pomidorowo-śmietanowym to nie lada gratka dla mięsnych smakoszy. Wychodzą bardzo soczyste w środku. Kurczak wprost rozpływa się w ustach. Pałki najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym.

Składniki na danie:

  • 6 pałek
  • 200 g śmietany
  • 200 g ketchupu lub passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, papryka słodka wędzona, bazylia, oregano

Wykonanie:

  1. Mięso umyj, osusz.
  2. Później natrzyj je dokładnie przyprawami.
  3. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym.
  4. Śmietanę wymieszaj z ketchupem. Zalej mięso sosem.
  5. Nagrzej piekarnik. Umieść naczynie w temperaturze około 180 stopni. Piecz przez pół godziny. W razie konieczności przedłuż proces pieczenia.

Pałki należy podawać na ciepło. Dobór dodatków jest indywidualny. Aromatyczne pałki z kurczaka można podawać na przykład z pieczonymi ziemniaczkami i domowej roboty mizerią. Smak będzie obłędny.

Zobacz też: Naleśniki po meksykańsku. Wybierz wariant, który jest dla Ciebie najsmaczniejszy

Więcej o: