Pałeczki z kurczaka - jak przygotować je na rodzinny obiad? Ten przepis olśni nawet najbardziej wymagających
Jak przygotować pałeczki z kurczaka na obiad, aby były soczyste w środku i chrupiące z wierzchu? Potrzebna nam będzie odpowiednia marynata. Do kurczaka najlepiej wybrać marynatę miodowo-musztardową, która ma w sobie jednocześnie słodycz i gorycz. Przepis na pałeczki z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej znajdziecie poniżej.
Pałeczki z kurczaka - składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gotowa przyprawa do kurczaka (lub własne ulubione zioła i przyprawy)
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki miodu
- kilka ząbków czosnku
- odrobina oliwy
Pałeczki z kurczaka - krok po kroku:
- Pałki umyj. Osusz je.
- Wymieszaj miód z musztardą i rozgniecionym czosnkiem. Dołóż przyprawy i wymieszaj.
- Natrzyj mięso marynatą.
- Odstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny. Później przełóż je do woreczka do pieczenia.
- Piecz w 200 stopniach przez około 40 minut. Następnie rozetnij woreczek i piecz kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pałki podawaj na gorąco z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Jak podać pałeczki z kurczaka? Sprawdź ten przepis, a nie będziesz żałować
Jak podawać pałeczki z kurczaka? Pieczony kurczak najlepiej smakuje z ziemniakami (mogą być również pieczone) lub ryżem. Ewentualnie można przygotować kaszę lub podawać pałki ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym. Dodatkowo warto zrobić pyszną surówkę lub sałatkę. A jak zrobić poprawnie pałki z kurczaka? Możesz przygotować je w worku do pieczenia. Dzięki temu będą soczyste w środku. Nie musisz obawiać się, że mięso będzie suche. Przejdźmy od razu do wykonania.
Składniki:
- kilka pałek z kurczaka
- 1-2 cebule
- sól, pieprz, papryka słodka, ostra, czosnek, bazylia, oregano, kminek, zioła prowansalskie
- odrobina oleju
Wykonanie:
- Pałki umyj, osusz.
- Później natrzyj je przyprawami.
- Dodaj pokrojone cebule i wymieszaj.
- Następnie odstaw je do lodówki na dwie godziny.
- Przełóż pałki z cebulą do rękawa.
- Zabezpiecz i umieść w nagrzanym piekarniku na blaszce.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
- Podawaj z ryżem, kaszą, chlebem bądź ziemniakami.
Pałki w sosie pomidorowo-śmietanowym
Pałki w sosie pomidorowo-śmietanowym to nie lada gratka dla mięsnych smakoszy. Wychodzą bardzo soczyste w środku. Kurczak wprost rozpływa się w ustach. Pałki najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym.
Składniki na danie:
- 6 pałek
- 200 g śmietany
- 200 g ketchupu lub passaty pomidorowej
- sól, pieprz, papryka słodka wędzona, bazylia, oregano
Wykonanie:
- Mięso umyj, osusz.
- Później natrzyj je dokładnie przyprawami.
- Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym.
- Śmietanę wymieszaj z ketchupem. Zalej mięso sosem.
- Nagrzej piekarnik. Umieść naczynie w temperaturze około 180 stopni. Piecz przez pół godziny. W razie konieczności przedłuż proces pieczenia.
Pałki należy podawać na ciepło. Dobór dodatków jest indywidualny. Aromatyczne pałki z kurczaka można podawać na przykład z pieczonymi ziemniaczkami i domowej roboty mizerią. Smak będzie obłędny.
Zobacz też: Naleśniki po meksykańsku. Wybierz wariant, który jest dla Ciebie najsmaczniejszy