Dobre rozgrzewające dania na jesień - 3 przepisy na potrawy, które wzmocnią Twój organizm

Rozgrzewające dania na jesień są bardzo różnorodne. Warto wiedzieć, że październik to doskonały moment na to, aby nieco zmodyfikować menu. Spadek temperatury, deszcz i wiatr wymuszają na nas żywieniową zmianę. Podpowiadamy, co warto przygotować do jedzenia jesienią.

Rozgrzewające dania na jesień - kasza jesienią sprawdza się doskonale

Rozgrzewające dania na jesień to naturalny sposób na wzmocnienie odporności. W okresie jesiennym bardzo ważne jest, aby ocieplać nasz organizm. Nie ma nic lepszego, aniżeli gorący posiłek. Poniżej przepis na kaszę bulgur z brokułami. Wzbogacona o czosnek to prawdziwa bomba witaminowa. Danie jest przy tym błyskawiczne. Przepisy na rozgrzewające dania nie muszą być czasochłonne - najlepszy na to przykład, znajdziesz poniżej.

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 100 g kaszy bulgur
  • kilka ząbków czosnku
  • połowa brokuła
  • sól, pieprz, czosnek w proszku
  • dobrej jakości oliwa z oliwek
  • koperek lub natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę, tak jak jest to napisane na opakowaniu.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Brokuła obierz, umyj i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść go z czosnkiem na patelni. Duś do miękkości. Dopraw do smaku przyprawami. Dodaj kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zobacz wideo Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem

Rozgrzewające dania to także propozycje mięsne. Przed nami kurczak w marynacie imbirowo - miodowej

Rozgrzewające dania to również potrawy na bazie mięsa. Świetnie sprawdzi się tutaj kurczak w odpowiedniej oprawie. W naszym przypadku będzie to kurczak w marynacie imbirowo - miodowej. Pomysły na rozgrzewające jesienne dania nie musi być trudny w realizacji. Tutaj znajduje się przepis:

Składniki:

  • 4-5 udek kurczaka
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz - do smaku
  • spora ilość imbiru
  • sól - do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • kasza 200 g

Wykonanie:

  1. Umyj mięso.
  2. Osusz je następnie ręcznikiem.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Imbir dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
  5. Połącz ze sobą pozostałe składniki. Natrzyj nimi dokładnie mięso i odstaw na minimum 60 minut do lodówki. Najlepiej na całą noc.
  6. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez 45-50 minut.
  7. Ugotuj kaszę.
  8. Podawaj z ugotowaną kaszą.

Dobre rozgrzewające dania z kaszą i curry to strzał w dziesiątkę

Dobre rozgrzewające dania z kaszą i curry są nie tylko charakterystyczne w smaku, ale i naprawdę mega treściwe. Gorąca kasza z aromatycznymi przyprawami to wyjątkowe danie dla tych, którzy lubią zjeść coś pysznego i odżywczego.

Składniki:

  • 1 paczuszka kaszy gryczanej
  • mix 3 papryk
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • kilka ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki wody
  • cynamon, curry, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Ugotuj kaszę, tak jak jest to napisane na opakowaniu.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj na miękko.
  4. Paprykę porządnie umyj i pokrój w drobną kostkę.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Dopraw do smaku przyprawami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  6. Danie możesz wzbogacić o smażonego kurczaka.

Zobacz też: Rozgrzewające zupy na jesień - 3 pomysły na hot soup. Sprawdź nasze przepisy, a tej jesieni będziesz zdrów jak ryba!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.