Rozgrzewające dania na jesień - kasza jesienią sprawdza się doskonale
Rozgrzewające dania na jesień to naturalny sposób na wzmocnienie odporności. W okresie jesiennym bardzo ważne jest, aby ocieplać nasz organizm. Nie ma nic lepszego, aniżeli gorący posiłek. Poniżej przepis na kaszę bulgur z brokułami. Wzbogacona o czosnek to prawdziwa bomba witaminowa. Danie jest przy tym błyskawiczne. Przepisy na rozgrzewające dania nie muszą być czasochłonne - najlepszy na to przykład, znajdziesz poniżej.
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 100 g kaszy bulgur
- kilka ząbków czosnku
- połowa brokuła
- sól, pieprz, czosnek w proszku
- dobrej jakości oliwa z oliwek
- koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę, tak jak jest to napisane na opakowaniu.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Brokuła obierz, umyj i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść go z czosnkiem na patelni. Duś do miękkości. Dopraw do smaku przyprawami. Dodaj kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zobacz wideo Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem
Rozgrzewające dania to także propozycje mięsne. Przed nami kurczak w marynacie imbirowo - miodowej
Rozgrzewające dania to również potrawy na bazie mięsa. Świetnie sprawdzi się tutaj kurczak w odpowiedniej oprawie. W naszym przypadku będzie to kurczak w marynacie imbirowo - miodowej. Pomysły na rozgrzewające jesienne dania nie musi być trudny w realizacji. Tutaj znajduje się przepis:
Składniki:
- 4-5 udek kurczaka
- 1-2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- pieprz - do smaku
- spora ilość imbiru
- sól - do smaku
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
Wykonanie:
- Umyj mięso.
- Osusz je następnie ręcznikiem.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Imbir dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
- Połącz ze sobą pozostałe składniki. Natrzyj nimi dokładnie mięso i odstaw na minimum 60 minut do lodówki. Najlepiej na całą noc.
- Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez 45-50 minut.
- Ugotuj kaszę.
- Podawaj z ugotowaną kaszą.
Dobre rozgrzewające dania z kaszą i curry to strzał w dziesiątkę
Dobre rozgrzewające dania z kaszą i curry są nie tylko charakterystyczne w smaku, ale i naprawdę mega treściwe. Gorąca kasza z aromatycznymi przyprawami to wyjątkowe danie dla tych, którzy lubią zjeść coś pysznego i odżywczego.
Składniki:
- 1 paczuszka kaszy gryczanej
- mix 3 papryk
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- 1,5 szklanki wody
- cynamon, curry, sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Ugotuj kaszę, tak jak jest to napisane na opakowaniu.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj na miękko.
- Paprykę porządnie umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Dopraw do smaku przyprawami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Danie możesz wzbogacić o smażonego kurczaka.
Zobacz też: Rozgrzewające zupy na jesień - 3 pomysły na hot soup. Sprawdź nasze przepisy, a tej jesieni będziesz zdrów jak ryba!