• Link został skopiowany

Rozgrzewające zupy na jesień - 3 pomysły na hot soup. Sprawdź nasze przepisy, a tej jesieni będziesz zdrów jak ryba!

Rozgrzewające zupy na jesień to nie tylko sposób na ogrzanie organizmu, ale i lepsze zdrowie. Nie ma nic lepszego, niż ciepła zupa - wspaniała przede wszystkim dla jelit. Jesień to znakomita pora roku na wzbogacenie swojego menu o ciekawe smaki.
Rozgrzewające zupy na jesień - 3 pomysły na hot soup. Sprawdź nasze przepisy, a tej jesieni będziesz zdrów jak ryba! Zdjęcie ilustracyjne
istock / vaaseenaa

Przepisy na rozgrzewające zupy - imbirowa w roli głównej

Przepisy na rozgrzewające zupy mogą być bardzo różnorodne. Okres jesieni to szczególny moment, w ciągu roku, w którym jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na przeziębienia. Zmieniająca się temperatura potrafi być figlarna. Dlatego też warto zadbać o ciepły posiłek w ciągu dnia. Najlepiej jeśli będzie to zupa. Poniżej jeden z pierwszych przepisów na zupy rozgrzewające, rewelacyjne podczas jesieni. 

Imbirowa - krok po kroku:

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 4 duże marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 włoszczyzna
  • 1-2 cebule
  • 1-2 łyżki masła
  • około 100 ml śmietany
  • sporej wielkości imbir
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, kurkuma - do smaku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój na części.
  3. Bulion wlej do garnka i gotuj na małym ogniu. Dodaj do bulionu ziemniaki i przyprawy.
  4. Imbir obierz, umyj i pokrój na części. Dodaj do zupy.
  5. Po kilku minutach gotowania dodaj włoszczyznę.
  6. Posiekaną cebulę podsmaż na maśle. Powinna się zeszklić. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę cukru, aby się skarmelizowała.
  7. Następnie dodaj cebulę do gotującej się zupy. Dopraw do smaku. Chwilę pogotuj i zmiksuj na gładką masę.
  8. Podawaj ze śmietaną.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Pomysły na rozgrzewające jesienne zupy. Zupa orkiszowa - takiej na pewno jeszcze nie jadłeś

Pomysły na rozgrzewające jesienne zupy mogą zaskakiwać. Takim przykładem jest zupa orkiszowa. Mało znana, ale jakże zdrowa. Orkisz to doskonałe zboże pod wieloma względami. Poniżej znajdziecie przepis na przepyszną zupę orkiszową.

Składniki:

  • 2-3 łyżki ziaren orkiszu lub orkiszowej kaszki
  • duża łyżka rodzynek
  • przyprawy: cynamon, kmin rzymski, tymianek
  • miód
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • 500 ml wody - najlepiej przefiltrowanej

Wykonanie:

  1. Włóż do garnka ziarna orkiszu.
  2. Zalej zimną wodą.
  3. Zamieszaj.
  4. Następnie doprowadź do wrzenia.
  5. Gotuj przez kilka minut.
  6. Dodaj rodzynki. Pogotuj kilka minut.
  7. Do zupy dodaj przyprawy i babkę płesznik.
  8. Wymieszaj.
  9. Zupę nałóż do talerzy, dodaj miód.

Rozgrzewające zupy kremy są znakomite podczas jesieni! Wypróbuj grzybową

Rozgrzewające zupy kremy są świetnym wyborem podczas chłodniejszych dni. Z dodatkiem świeżych grzybów, najlepiej prosto z lasu, będą znakomite. Czujecie już ten zapach lasu? My tak! Przejdźmy zatem do wykonania:

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 500 g grzybów
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 l bulionu
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki.
  2. Pokrój je w kostkę.
  3. Grzyby oczyść i podsmaż na maśle.
  4. Zagotuj bulion, dodaj ziemniaki. Dołóż grzyby. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Podsmaż go na maśle. Dorzuć mąkę. Wymieszaj.
  5. Zawartość patelni przerzuć do zupy i zagotuj.

Zobacz też: Jak zrobić schabowe z piekarnika, żeby były miękkie i soczyste? Wystarczy zapamiętać jedną zasadę

Więcej o: