Kotlety schabowe z piekarnika z dodatkiem suszonej, czerwonej papryki
Kotlety schabowe z piekarnika są zdrowsze od tych, które wykonuje się w sposób klasyczny. Ponadto należy dodać, że ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. Kotlety schabowe można przygotować na wiele sposobów. Nie zawsze musimy wybierać klasyczne rozwiązania. Od czasu do czasu warto zredukować smażone potrawy w swoim jadłospisie. Jak zrobić schabowe z piekarnika, żeby były miękkie i soczyste? Wystarczy, że dzień wcześniej namoczymy mięso w specjalnej marynacie. Wystarczy cebula pokrojona w pióra i mleko. Poniżej znajdziesz szybki przepis na schabowe z piekarnika.
Schabowe pieczone - przepis krok po kroku:
Składniki:
- pół kilograma schabu wieprzowego
- około 50 g mąki pszennej
- około pół szklanki bułki tartej
- 1 jajo
- przyprawy: pieprz, sól, papryka czerwona w proszku
- odrobina oleju
Wykonanie:
- Mięso dokładnie umyj. Osusz następnie papierowym ręcznikiem.
- Mięso pokrój na kotlety.
- Rozbij mięso na kotlety.
- Weź trzy miski. W jednej misce wymieszaj jajko, w drugiej mąkę, w trzeciej bułkę tartą.
- Jajko dopraw solą i pieprzem.
- Do bułki dodaj paprykę.
- Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Obtocz mięso w mące, jajku i bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety ułóż na blasze.
- Skrop delikatnie mięso olejem.
- Wstaw mięso do piekarnika. Piecz przez około 20-30 minut.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Roladki schabowe z piekarnika ze szpinakiem
Roladki schabowe z piekarnika ze szpinakiem i serem feta to znakomity pomysł na obiad. Przede wszystkim jest to danie bardzo treściwe, a przy tym genialne w smaku. Roladki to ciekawa opcja w sytuacji kiedy to chcemy urozmaicić nasze menu. Przejdźmy zatem do przepisu - znajdziesz go poniżej.
Składniki:
- pół kilograma schabu wieprzowego dobrej jakości
- około 200 g boczku wędzonego
- około 200-250 g szpinaku
- 10 g sera feta
- sól, pieprz - do smaku
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- ulubiona przyprawa do mięsa
Wykonanie:
- Szpinak dokładnie umyj. Następnie go osusz.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Wykonaj nadzienie. Weź patenię i usmaż na niej szpinak połączony z czosnkiem. Dodaj ser. Całość wymieszaj.
- Umyj dokładnie mięso. Podziel je następnie na części. Mięso rozbij dokładnie tłuczkiem.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Na środek każdego kotleta połóż przygotowany farsz.
- Zwiń wszystko w rulon.
- Rulon mięsa obtocz w ulubionej przyprawie. Dalej zwiń go w plaster boczku.
- Roladki umieść w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Mięso skrop oliwą z oliwek. Piecz rolady pod przykryciem w 180 stopniach przez niepełną godzinę. Później zwiększ temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze przez 10-15 minut.
- Tak przygotowane roladki można podawać z ziemniakami i surówką. Danie palce lizać!
Zobacz też: Pożywna grochówka - nie ma lepszej zupy na październik. Sycąca królowa jesieni z przepisu Jakuba Kuronia