Zupa na jesień - dyniowa, zawsze na pierwszym miejscu
Zupa na jesień, która idealnie komponuje się z jesienną aurą? Oczywiście, że dyniowa! Dynia to chyba jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw jesieni. W pomarańczowych odcieniach nie tylko pięknie prezentuje się na jesiennym stole, ale też wybornie smakuje. Zupę dyniową można przyrządzić w różnych wariantach smakowych - na słodko, z korzennymi przyprawami oraz na słono (z dodatkiem papryki i wyrazistych przypraw). To bardzo uniwersalny składnik, który daje nam pełno możliwości tworzenia pysznych dań. Poniżej przepis na zupę dyniową krem w iście jesiennym i słodkim wydaniu.
Składniki:
- 1 dynia
- 2 jabłka
- cynamon, kardamon do smaku
- 1 pomarańcza
- miód
- woda
Wykonanie:
- Upiecz dynię w piekarniku. Przekrój ją i wybierz środek.
- Dodaj pokrojone i obrane jabłka.
- Dodaj przegotowaną wodę, w takiej ilości, aby konsystencja była odpowiednia.
- Pomarańcze obierz i podziel na mniejsze partie.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą i mocno podgrzej. Dodaj do smaku przyprawy oraz miód. Całość wymieszaj.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Dania mięsne na jesień - sprawdź, jakie mięso jesienią warto włączyć do swojej diety
Dania mięsne na jesień to świetny sposób na wsparcie naszego organizmu. Odpowiedni dobór mięsa - bogatego w witaminy z grupy B, sprawi, że będziemy mieć większą odporność. Pomysły na dania mięsne jesienią, mogą być bardzo różnorodne. Dlatego też podamy dwa przepisy na obiady mięsne, które warto zaserwować podczas jesiennej uczty. Przepisy znajdziecie poniżej.
Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkiem i żurawiną:
Składniki:
- pół kilograma wątróbki drobiowej
- 1-2 cebule
- 3 jabłka
- 3 łyżki żurawiny
- sól, pieprz, majeranek - do smaku
- olej roślinny
- mąka - do wykonania otoczki
Wykonanie:
- Wątróbkę dokładnie oczyść z błon i umyj pod bieżącą wodą.
- Odsącz nadmiar wody sitkiem.
- Następnie posyp wątróbkę pieprzem. Obtocz ją później w mące.
- Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Przystąp do smażenia.
- Rozgrzej dobrze olej na patelni.
- Usmaż wątróbkę z każdej strony. Dodaj cebulę i pokrojone, obrane jabłka. Dopraw majerankiem i solą.
- Dołóż żurawinę.
- Podduś całość chwilę pod przykryciem.
- Danie najlepiej podawać z ziemniakami.
Gulasz wołowy z grzybami - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 400 g wołowiny dobrej jakości
- kilka suszonych grzybków + około 300 g świeżych podgrzybków
- około pół kilograma dyni
- 1-2 cebule
- sól, pieprz, tymianek, imbir, ziele angielskie, liście laurowe - wedle uznania
- 1 l bulionu
- kilka łyżek oliwy oraz masła
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą.
- Następnie pokrój w dosyć sporą kostkę.
- Podsmaż mięso na oliwie i maśle.
- Do brytfanki dorzuć suszone, pokrojone grzyby.
- Wlej około 3/4 bulionu.
- Przypraw do smaku przyprawami. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dynię tak samo. Świeże grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Kwadrans przed końcem gotowania, dolej bulion. Dorzuć dynię. Dopraw tymiankiem oraz imbirem.
- Na oddzielnej patelni podsmaż cebulę.
- Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj pokrojone grzyby.
- Całość smaż na małym ogniu, jednocześnie mieszając.
- Następnie dodaj zawartość patelni do mięsa i dyni.
- Gotuj do miękkości.
- Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też: Kotlet z brokuła to ciekawa alternatywa dla schabowego. Z odpowiednimi przyprawami nie będzie mdły