Kotlet z brokuła to ciekawa alternatywa dla schabowego. Z odpowiednimi przyprawami nie będzie mdły

Kotlet z brokuła to warzywna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Można serwować go nie tylko podczas rodzinnego obiadu, sprawdzi się również w trakcie imprezy plenerowej. Jak zrobić zdrowe kotlety warzywne? Podpowiadamy.

Kotlety z brokuła i kaszy manny - kulinarny hit czy kit? Przekonajcie się sami, jakie są w smaku!

Kotlety z brokuła i kaszy manny są banalne w wykonaniu. Warzywny kotlet jest świetny kiedy szukamy większego urozmaicenia w naszym menu. Poniżej znajdziesz prosty i efektowny przepis na przyjęcie z bliskimi, który przygotujesz tanim kosztem.

Kotlety brokułowe - receptura krok po kroku:

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 jajo
  • 6-8 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, bazylia suszona

Wykonanie:

  1. Umyj, oczyść, podziel na mniejsze części brokuła i ugotuj w wodzie do miękkości.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  3. Podduś ją na patelni.
  4. Rozgnieć brokuły widelcem. Dodaj podsmażoną cebulkę, jajko oraz kaszę błyskawiczną. Dopraw do smaku przyprawami.
  5. Całość wymieszaj.
  6. Uformuj kotleciki. Wykonaj panierkę z bułki tartej.
  7. Rozgrzej olej na patelni, usmaż z dwóch stron na złoty kolor.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotleciki z brokuła z dodatkiem sera mozzarella - świetny dodatek do domowych burgerów

Kotleciki z brokuła z mozzarellą to kolejny pomysł na zdrowy obiad. Tym razem z dodatkiem sera. Kotlety są na tyle pożywne, że z pełnym powodzeniem można serwować je samodzielnie. Wystarczy pyszna surówka i danie obiadowe jest gotowe. To także znakomity dodatek do domowej roboty burgerów. Szykuje się Wam impreza z rodziną i znajomymi? Początek jesieni to świetny moment, aby przygotować warzywne kotlety dla bliskich. Poniżej znajdziesz przepis.

Kotleciki brokułowe - jak je przyrządzić?

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 450 g ugotowanego brokuła
  • 1 jajko
  • 1 czosnek
  • bułka tarta
  • 1-2 kulki sera mozzarella
  • olej roślinny
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku

Wykonanie:

  1. Podgotuj brokuła.
  2. Delikatnie go przestudź i posiekaj na drobno.
  3. Ser także posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  4. Połącz wszystkie składniki ze sobą. Dodaj odrobinę bułki tartej do środka. Dopraw przyprawami.
  5. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej. Usmaż z dwóch stron.

Kotlety warzywne - pomysłem na błyskawiczny i lekki obiad

Kotlety warzywne są bardzo popularnym daniem. Atutem tej potrawy jest przede wszystkim szybkość wykonania. Co ważniejsze - można przygotować je w większej ilości. Drugiego dnia, będą jeszcze pyszniejsze!

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, suszone ulubione zioła
  • bułka tarta
  • olej
  • 1 brokuł

Wykonanie:

  1. Ugotuj brokuła, ziemniaki i marchewki na miękko.
  2. Cebulę obierz, posiekaj na drobno. Podduś na oleju.
  3. Warzywa zetrzyj na tarce. Brokuła możesz posiekać nożem.
  4. Połącz wszystkie składniki.
  5. Dopraw do smaku przyprawami.
  6. Wykonaj kotlety, obtocz je w bułce tartej.
  7. Usmaż na oleju.

Zobacz też: Kotlety z pieczarek - z dodatkiem właściwych przypraw to istne niebo w gębie. Jak je zrobić?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.