Kotlety z brokuła i kaszy manny - kulinarny hit czy kit? Przekonajcie się sami, jakie są w smaku!
Kotlety z brokuła i kaszy manny są banalne w wykonaniu. Warzywny kotlet jest świetny kiedy szukamy większego urozmaicenia w naszym menu. Poniżej znajdziesz prosty i efektowny przepis na przyjęcie z bliskimi, który przygotujesz tanim kosztem.
Kotlety brokułowe - receptura krok po kroku:
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 jajo
- 6-8 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 1 cebula
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, bazylia suszona
Wykonanie:
- Umyj, oczyść, podziel na mniejsze części brokuła i ugotuj w wodzie do miękkości.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
- Podduś ją na patelni.
- Rozgnieć brokuły widelcem. Dodaj podsmażoną cebulkę, jajko oraz kaszę błyskawiczną. Dopraw do smaku przyprawami.
- Całość wymieszaj.
- Uformuj kotleciki. Wykonaj panierkę z bułki tartej.
- Rozgrzej olej na patelni, usmaż z dwóch stron na złoty kolor.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotleciki z brokuła z dodatkiem sera mozzarella - świetny dodatek do domowych burgerów
Kotleciki z brokuła z mozzarellą to kolejny pomysł na zdrowy obiad. Tym razem z dodatkiem sera. Kotlety są na tyle pożywne, że z pełnym powodzeniem można serwować je samodzielnie. Wystarczy pyszna surówka i danie obiadowe jest gotowe. To także znakomity dodatek do domowej roboty burgerów. Szykuje się Wam impreza z rodziną i znajomymi? Początek jesieni to świetny moment, aby przygotować warzywne kotlety dla bliskich. Poniżej znajdziesz przepis.
Kotleciki brokułowe - jak je przyrządzić?
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 450 g ugotowanego brokuła
- 1 jajko
- 1 czosnek
- bułka tarta
- 1-2 kulki sera mozzarella
- olej roślinny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Wykonanie:
- Podgotuj brokuła.
- Delikatnie go przestudź i posiekaj na drobno.
- Ser także posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą. Dodaj odrobinę bułki tartej do środka. Dopraw przyprawami.
- Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej.
- Rozgrzej olej. Usmaż z dwóch stron.
Kotlety warzywne - pomysłem na błyskawiczny i lekki obiad
Kotlety warzywne są bardzo popularnym daniem. Atutem tej potrawy jest przede wszystkim szybkość wykonania. Co ważniejsze - można przygotować je w większej ilości. Drugiego dnia, będą jeszcze pyszniejsze!
Składniki:
- 2-3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 cebulka
- 1 jajko
- sól, pieprz, suszone ulubione zioła
- bułka tarta
- olej
- 1 brokuł
Wykonanie:
- Ugotuj brokuła, ziemniaki i marchewki na miękko.
- Cebulę obierz, posiekaj na drobno. Podduś na oleju.
- Warzywa zetrzyj na tarce. Brokuła możesz posiekać nożem.
- Połącz wszystkie składniki.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Wykonaj kotlety, obtocz je w bułce tartej.
- Usmaż na oleju.
Zobacz też: Kotlety z pieczarek - z dodatkiem właściwych przypraw to istne niebo w gębie. Jak je zrobić?