Kotlety z pieczarek - z dodatkiem właściwych przypraw to istne niebo w gębie. Jak je zrobić?

Kotlety z pieczarek i jajek to alternatywa dla mięsnych dań. Dodatek odpowiednich przypraw sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej aromatyczne. Sprawdź ich nietuzinkowy smak, a staną się stałym bywalcem w Twoim codziennym menu.

Kotlety z jajek i pieczarek - danie na różne okazje

Kotlety z jajek i pieczarek to znakomity pomysł zarówno na danie obiadowe, jak i ciepłą kolację. Jeżeli macie dość klasycznych mielonych kotletów, to ten przepis jest dla Was. Gotowi na kotleciki z grzybami w różnych odsłonach? Poniżej pierwszy bardzo łatwy przepis.

Kotlety z pieczarek i jajek - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 4 jaja ugotowane na twardo + 1 jajko surowe
  • 1 duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • odrobina soli - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyj. Pokrój w kostkę.
  2. Pokrój cebulę w kostkę.
  3. Umieść cebulę na patelni i zeszklij na oleju lub na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki.
  4. Jajka ugotowane na twardo pokrój i połącz z pieczarkami. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i trochę bułki tartej. Dopraw do smaku. Uformuj kotleciki z masy i obtocz w bułce tartej.
  5. Usmaż na oleju z dwóch stron.
  6. Dalej odsącz je na ręczniku papierowym.
  7. Danie jest gotowe do podania.
Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Kotlet z pieczarek i żółtego sera

Kotlet z pieczarek i żółtego sera to szybki sposób na posiłek. Z dodatkiem świeżego szczypiorku danie będzie nie tylko odświeżające, aromatyczne, ale i bardzo smaczne. Oto prosty przepis:

Kotlety pieczarkowe z serem - przepis:

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 5 jajek
  • 100 g sera żółtego startego
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • posiekany szczypior - ilość wedle uznania
  • posiekana natka pietruszki - ilość wedle uznania
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Jaja ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  3. Podduś ją na patelni na oleju.
  4. Grzyby zetrzyj na tarce. Dodaj je do cebuli.
  5. Duś na patelni, aż woda odparuje.
  6. Przestudź.
  7. Połącz wszystkie składniki na kotlety. Dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. Dopraw do smaku.
  8. Uformuj kotleciki. Obtocz w bułce tartej.
  9. Usmaż z dwóch stron.
  10. W razie konieczności odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kotleciki z pieczarek z czerwoną soczewicą

Kotleciki z pieczarek z dodatkiem czerwonej soczewicy to bardzo treściwa potrawa, którą z powodzeniem możemy zaserwować podczas obiadu, grilla z przyjaciółmi bądź ciepłej kolacji. Kotleciki można podawać z chlebem, kaszą, ziemniakami lub solo. Wariantów jest całe mnóstwo. Poniżej receptura na pieczarkowe kotlety:

Składniki:

  • 1 cebula
  • 350 g pieczarek
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • kilka ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • ulubione przyprawy (np. rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, gałka muszkatołowa)

Wykonanie:

  1. Ugotuj soczewicę do miękkości.
  2. Dopraw ulubionymi przyprawami.
  3. Pieczarki umyj i pokrój. Podduś na patelni.
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  5. Dopraw do smaku przyprawami.
  6. Dodaj posiekaną natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całą masę pieczarkową dobrze zmiksuj w blenderze.
  7. Dodaj do miski soczewicę i  pieczarki. Dopraw przyprawami. Dodaj bułkę tartą i jajko.
  8. Całość wymieszaj. Uformuj kotlety i obtocz je w jajku i w bułce tartej.
  9. Usmaż z dwóch stron.

Zobacz też: Jak zrobić proste kotlety ziemniaczane? Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i ciesz się pysznym daniem

Więcej o: