Kotlety z jajek i pieczarek - danie na różne okazje
Kotlety z jajek i pieczarek to znakomity pomysł zarówno na danie obiadowe, jak i ciepłą kolację. Jeżeli macie dość klasycznych mielonych kotletów, to ten przepis jest dla Was. Gotowi na kotleciki z grzybami w różnych odsłonach? Poniżej pierwszy bardzo łatwy przepis.
Kotlety z pieczarek i jajek - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 600 g pieczarek
- 4 jaja ugotowane na twardo + 1 jajko surowe
- 1 duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- odrobina soli - do smaku
- pieprz - do smaku
- bułka tarta
Wykonanie:
- Pieczarki umyj. Pokrój w kostkę.
- Pokrój cebulę w kostkę.
- Umieść cebulę na patelni i zeszklij na oleju lub na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki.
- Jajka ugotowane na twardo pokrój i połącz z pieczarkami. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i trochę bułki tartej. Dopraw do smaku. Uformuj kotleciki z masy i obtocz w bułce tartej.
- Usmaż na oleju z dwóch stron.
- Dalej odsącz je na ręczniku papierowym.
- Danie jest gotowe do podania.
Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu
Kotlet z pieczarek i żółtego sera
Kotlet z pieczarek i żółtego sera to szybki sposób na posiłek. Z dodatkiem świeżego szczypiorku danie będzie nie tylko odświeżające, aromatyczne, ale i bardzo smaczne. Oto prosty przepis:
Kotlety pieczarkowe z serem - przepis:
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 5 jajek
- 100 g sera żółtego startego
- 1 cebula
- bułka tarta
- posiekany szczypior - ilość wedle uznania
- posiekana natka pietruszki - ilość wedle uznania
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Jaja ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
- Cebule obierz i posiekaj na drobno.
- Podduś ją na patelni na oleju.
- Grzyby zetrzyj na tarce. Dodaj je do cebuli.
- Duś na patelni, aż woda odparuje.
- Przestudź.
- Połącz wszystkie składniki na kotlety. Dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. Dopraw do smaku.
- Uformuj kotleciki. Obtocz w bułce tartej.
- Usmaż z dwóch stron.
- W razie konieczności odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotleciki z pieczarek z czerwoną soczewicą
Kotleciki z pieczarek z dodatkiem czerwonej soczewicy to bardzo treściwa potrawa, którą z powodzeniem możemy zaserwować podczas obiadu, grilla z przyjaciółmi bądź ciepłej kolacji. Kotleciki można podawać z chlebem, kaszą, ziemniakami lub solo. Wariantów jest całe mnóstwo. Poniżej receptura na pieczarkowe kotlety:
Składniki:
- 1 cebula
- 350 g pieczarek
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- kilka ząbków czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 jaja
- bułka tarta
- olej do smażenia
- ulubione przyprawy (np. rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, gałka muszkatołowa)
Wykonanie:
- Ugotuj soczewicę do miękkości.
- Dopraw ulubionymi przyprawami.
- Pieczarki umyj i pokrój. Podduś na patelni.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Dodaj posiekaną natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całą masę pieczarkową dobrze zmiksuj w blenderze.
- Dodaj do miski soczewicę i pieczarki. Dopraw przyprawami. Dodaj bułkę tartą i jajko.
- Całość wymieszaj. Uformuj kotlety i obtocz je w jajku i w bułce tartej.
- Usmaż z dwóch stron.
Zobacz też: Jak zrobić proste kotlety ziemniaczane? Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i ciesz się pysznym daniem