Danie z grzybami leśnymi - "małe co nieco" dla miłośników kuchni wegetariańskiej
Danie z grzybami leśnymi bez dodatku mięsa? Proszę bardzo! Czas na nietypowe flaczki! Mimo swej prostoty potrawa wymaga od nas poświęcenia odrobiny większej ilości czasu. Dlatego też nie należy robić jej na ostatnią chwilę. Przepis na nią znajdziecie poniżej.
Dania z grzybami - przepis:
Składniki:
- 1 domowa kostka bulionu (tu znajdziesz przepis na domową kostkę rosołową)
- 500 g boczniaków
- 50 g suszonych podgrzybków
- 250 ml mleka
- 1 seler naciowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2-3 liście kapusty włoskiej
- 3 łyżki masła
- pieprz czarny, majeranek
Wykonanie:
- Boczniaki namocz w mleku. Podgrzybki umieść w wodzie. Odstaw grzyby na 120 minut.
- Zajmij się grzybami i warzywami. Odsącz grzyby. Pokrój w drobne paski.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój także w paski. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystko podsmaż na maśle.
- Wlej 1,5 l wody, dodaj kostkę. Rozpuść ją. Dodaj następnie zawartość patelni. Gotuj wszystko przez pół godziny.
- Dopraw do smaku przyprawami.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Dania z grzybów leśnych - zupa dobra na każdą okazję
Dania z grzybów leśnych mogą mieć różnorodną postać. Dosyć popularnym wariantem jest zupa grzybowa. Jej zaletą jest szybkie wykonanie i niebanalny smak. Oto i przepis:
Przepis na danie z grzybami leśnymi - prosta zupa z ziemniakami:
Składniki:
- grzyby leśne - tyle ile uważasz za słuszne
- około 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 włoszczyzna - dla wzmocnienia smaku
- 8 ziemniaków
- pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
- kilka łyżek śmietany
Wykonanie:
- Oczyść, umyj i pokrój grzyby. Umieść je w bulionie.
- Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Dołóż włoszczyznę.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Zapraw śmietaną. Pamiętaj o wyrównaniu temperatury.
Dania z suszonych grzybów leśnych - dobre nie tylko na Wigilię
Dania z suszonych grzybów leśnych i mięsa są bardzo treściwe. Dlatego też warto taką potrawę zaserwować na obiad. Przed Wami prosty przepis na polędwiczki w sosie grzybowym:
Składniki:
- 500 polędwicy wieprzowej
- 1 cebula
- około 25 g suszonych grzybów
- oregano, sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżki masła
- 100 ml śmietany kremówki
- około 1-2 łyżeczek musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka natki pietruszki
Wykonanie:
- Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Zalej szklanką wody i odstaw na noc.
- Następnego dnia pokrój w plastry i roztłucz polędwiczkę. Dopraw odpowiednio przyprawami. Skrop oliwą z oliwek. Potem odłóż.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na patelni.
- Dodaj odcedzone grzyby.
- Całość smaż kilka minut.
- Dodaj masło. Podduś.
- Umieść mięso na patelni.
- Obsmaż je z każdej strony.
- Dopraw solą do smaku.
- Dodaj grzyby i cebulę.
- Połącz sos sojowy z musztardą i śmietankę. Wyrównaj temperaturę i dodaj do patelni.
- Wszystko posyp natką pietruszki.
Zobacz też: Kotlet pożarski - klasyk dawnych lat, który nieziemsko smakuje. Czy stanie się Twoim popisowym daniem?