Przepis na naleśniki z serem twarogowym
Przepis na naleśniki z białym serem jest bardzo popularny. Takie naleśniki są niezwykle pożywne, a ich wykonanie jest naprawdę banalne. Przekonajcie się o tym sami. Starą recepturę babci na przepyszne naleśniki z twarogiem znajdziecie poniżej.
Naleśniki babci z twarogiem - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- odrobina soli
- 250 ml mleka
- 2-3 jaja
- około 3/4 szklanki wody mineralnej
- 3-4 łyżki oleju
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- około 450-500 g twarogu tłustego
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Połącz ją z cukrem, solą, wodą oraz mlekiem.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ciasto odstaw na 15 minut.
- Dolej olej i wymieszaj.
- Przejdź do smażenia.
- Później wykonaj nadzienie. Połącz wszystkie składniki na masę.
- Naleśniki napełnij nadzieniem, obsmaż z każdej strony.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]
Przepisy na naleśniki z serem, rodzynkami i skórką pomarańczową
Wszystkie przepisy na naleśniki z serem oraz rodzynkami to prawdziwy majstersztyk! Sekretem najlepszych naleśników jest użycie wody gazowanej. Dzięki niej naleśniki są puszyste. Tutaj receptura:
Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 250 ml wody gazowanej
- odrobina soli
Składniki na nadzienie:
- około 500-600 g twarogu chudego
- 32 g cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- rodzynki
- pomarańczowa skórka
Wykonanie:
- Połącz składniki na ciasto.
- Rozgrzej olej na patelni. Przejdź do smażenia naleśników z obu stron.
- Połącz ze sobą składniki na nadzienie. Dokładnie zblenduj je ręcznym blenderem. Posmaruj naleśniki masą.
- Delikatnie podsmaż.
Naleśniki z serem - przepis krok po kroku. Naleśniki z serem na słodko zapiekane w piekarniku
Jak powszechnie wiadomo, przepis na naleśniki z serem jest banalnie prosty. Dlatego też z powodzeniem mogą wykonać je nawet początkujący kucharze. Poniżej znajdziecie przepis na naleśniki z serem na słodko.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 2 jaja
- odrobina soli
- pół łyżeczki cukru
- około 1,5 l mleka
- około 1 i 1/3 szklanki wody
- 1-2 łyżki oleju
Składniki na nadzienie serowe:
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 500 g sera twarogowego
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 śmietanka kremówka
- odrobina cukru pudru
Wykonanie:
- Połącz składniki na ciasto.
- Wymieszaj składniki i usmaż naleśniki.
- Wymieszaj składniki na masę serową.
- Wysmaruj każdego naleśnika. Zawiń w rulon.
- Przekrój na pół.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Ułóż naleśniki. Połącz jajko ze śmietanką i cukrem pudrem.
- Zalej masą naleśniki.
- Naczynie przykryj folią.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze około 180 stopni.
- Pod koniec pieczenia - ściągnij folię.
Zobacz też: Kotlety z kalafiora - coś dla miłośników warzyw. Domowe kotlety w "odświeżonym" wydaniu