Naleśniki z serem - szybki, pyszny, a do tego tani obiad, który oczaruje domowników

Naleśniki z serem to doskonała potrawa zarówno na śniadanie, jak i ciepłą kolację. Uwielbiają je młodzi i starsi domownicy. Naleśniki na słodko są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę pyszne i pożywne.

Przepis na naleśniki z serem twarogowym

Przepis na naleśniki z białym serem jest bardzo popularny. Takie naleśniki są niezwykle pożywne, a ich wykonanie jest naprawdę banalne. Przekonajcie się o tym sami. Starą recepturę babci na przepyszne naleśniki z twarogiem znajdziecie poniżej. 

Naleśniki babci z twarogiem - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina soli
  • 250 ml mleka
  • 2-3 jaja
  • około 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 3-4 łyżki oleju

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • około 450-500 g twarogu tłustego

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Połącz ją z cukrem, solą, wodą oraz mlekiem.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto odstaw na 15 minut.
  4. Dolej olej i wymieszaj.
  5. Przejdź do smażenia.
  6. Później wykonaj nadzienie. Połącz wszystkie składniki na masę.
  7. Naleśniki napełnij nadzieniem, obsmaż z każdej strony.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Przepisy na naleśniki z serem, rodzynkami i skórką pomarańczową

Wszystkie przepisy na naleśniki z serem oraz rodzynkami to prawdziwy majstersztyk! Sekretem najlepszych naleśników jest użycie wody gazowanej. Dzięki niej naleśniki są puszyste. Tutaj receptura:

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 250 ml wody gazowanej
  • odrobina soli

Składniki na nadzienie:

  • około 500-600 g twarogu chudego
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • rodzynki
  • pomarańczowa skórka

Wykonanie:

  1. Połącz składniki na ciasto.
  2. Rozgrzej olej na patelni. Przejdź do smażenia naleśników z obu stron.
  3. Połącz ze sobą składniki na nadzienie. Dokładnie zblenduj je ręcznym blenderem. Posmaruj naleśniki masą.
  4. Delikatnie podsmaż.

Naleśniki z serem - przepis krok po kroku. Naleśniki z serem na słodko zapiekane w piekarniku

Jak powszechnie wiadomo, przepis na naleśniki z serem jest banalnie prosty. Dlatego też z powodzeniem mogą wykonać je nawet początkujący kucharze. Poniżej znajdziecie przepis na naleśniki z serem na słodko.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 jaja
  • odrobina soli
  • pół łyżeczki cukru
  • około 1,5 l mleka
  • około 1 i 1/3 szklanki wody
  • 1-2 łyżki oleju

Składniki na nadzienie serowe:

  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 500 g sera twarogowego
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 śmietanka kremówka
  • odrobina cukru pudru

Wykonanie:

  1. Połącz składniki na ciasto.
  2. Wymieszaj składniki i usmaż naleśniki.
  3. Wymieszaj składniki na masę serową.
  4. Wysmaruj każdego naleśnika. Zawiń w rulon.
  5. Przekrój na pół.
  6. Przygotuj naczynie żaroodporne. Ułóż naleśniki. Połącz jajko ze śmietanką i cukrem pudrem.
  7. Zalej masą naleśniki.
  8. Naczynie przykryj folią.
  9. Piecz przez 60 minut w temperaturze około 180 stopni.
  10. Pod koniec pieczenia - ściągnij folię.

Zobacz też: Kotlety z kalafiora - coś dla miłośników warzyw. Domowe kotlety w "odświeżonym" wydaniu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.