• Link został skopiowany

Jak zrobić naleśniki, żeby były cieniutkie i elastyczne? Poznaj sposób francuskich mistrzów. Przyda się masło

Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, jędrne, elastyczne i po prostu najpyszniejsze? Twój stary przepis najpewniej jest całkiem w porządku, jednak jeśli chcesz osiągnąć naleśnikową perfekcję, musisz dowiedzieć się, jak robią naleśniki francuscy mistrzowie kuchni.
Naleśniki - zdjęcie ilustracyjne
Fot. Mikołaj Kuras / Agencja Wyborcza.pl

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Naleśniki są idealną opcją na każdy posiłek i otwierają niezliczone możliwości wersji smakowych. Można je podawać na słodko z dżemem albo serem, można na przykład z serkiem topionym i wędliną, świetnie smakują zapieczone z sosem meksykańskim. Najważniejsze jednak nie są dodatki, ale same naleśniki. Nie będą dobre naleśniki grube, pękające podczas składania i zawijania lub przywierające do patelni. Jak zrobić naleśniki francuskie, czyli znane na całym świecie delikatne crepes? Przepis jest banalny, ale nie obędzie się bez masła.

Naleśniki - przepis francuskich mistrzów. Będą cieniuteńkie

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • opcjonalnie, łyżeczka cukru pudru

Cienkie naleśniki - sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Mleko i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące. 
  2. Do mąki dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Za pomocą miksera na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło. 
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadź po całej powierzchni. 
  4. Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron, jednak dla pewności po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę. 

Tak przygotowane naleśniki są idealne ze wszystkimi dodatkami. Idealnie sprawdzą się do krokietów, ponieważ są elastyczne i nie rwą się przy składaniu. Jeśli jednak nie wykorzystasz wszystkich naleśników i zdarzy się, że obeschną, pokrój je w cienkie paseczki i podaj z sosem bolońskim zamiast makaronu. Palce lizać. 

Więcej o: