Jak zrobić naleśniki, żeby były cieniutkie i elastyczne? Poznaj sposób francuskich mistrzów. Przyda się masło

Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne, jędrne, elastyczne i po prostu najpyszniejsze? Twój stary przepis najpewniej jest całkiem w porządku, jednak jeśli chcesz osiągnąć naleśnikową perfekcję, musisz dowiedzieć się, jak robią naleśniki francuscy mistrzowie kuchni.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Naleśniki są idealną opcją na każdy posiłek i otwierają niezliczone możliwości wersji smakowych. Można je podawać na słodko z dżemem albo serem, można na przykład z serkiem topionym i wędliną, świetnie smakują zapieczone z sosem meksykańskim. Najważniejsze jednak nie są dodatki, ale same naleśniki. Nie będą dobre naleśniki grube, pękające podczas składania i zawijania lub przywierające do patelni. Jak zrobić naleśniki francuskie, czyli znane na całym świecie delikatne crepes? Przepis jest banalny, ale nie obędzie się bez masła.

Naleśniki - przepis francuskich mistrzów. Będą cieniuteńkie

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • opcjonalnie, łyżeczka cukru pudru

Cienkie naleśniki - sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Mleko i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące. 
  2. Do mąki dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Za pomocą miksera na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło. 
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadź po całej powierzchni. 
  4. Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron, jednak dla pewności po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę. 

Tak przygotowane naleśniki są idealne ze wszystkimi dodatkami. Idealnie sprawdzą się do krokietów, ponieważ są elastyczne i nie rwą się przy składaniu. Jeśli jednak nie wykorzystasz wszystkich naleśników i zdarzy się, że obeschną, pokrój je w cienkie paseczki i podaj z sosem bolońskim zamiast makaronu. Palce lizać. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.