-
Haps
-
Jak przygotować
- Chrupiące gofry za grosze. Nie przepłacaj w cukierniach i budkach, te domowe są o niebo lepsze
Chrupiące gofry za grosze. Nie przepłacaj w cukierniach i budkach, te domowe są o niebo lepsze
Pomimo że gofry można jeść przez cały rok, to i tak najbardziej kojarzą się z latem. Wyłożone świeżymi owocami, obsypane cukrem pudrem i podane z bitą śmietaną są symbolem tej pory roku. Jednak przy ich zakupie możemy się bardzo zdziwić. Ich ceny czasem są szaleńczo wysokie. Aby nie przepłacać, warto zrobić je w domu. Mamy sprawdzony przepis.
Zobacz wideo Zdrowe gofry - piękne wspomnienia bez wyrzutów sumienia
Gofry to smak niejednego dzieciństwa. Puszyste i miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Najczęściej jada się je latem, ponieważ to właśnie wtedy możemy cieszyć się świeżymi owocami. Te słodkie dodatki idealnie komponują się z ciastem i sporą ilością bitej śmietany. By nie przepłacać i móc zrobić gofry w domowym zaciszu, warto wykorzystać ten przepis. Co go wyróżnia? Jeden składnik, który gwarantuje chrupiącą skórkę. Jest nim masło klarowane. To właśnie ono sprawia, że poznasz nowy smak znanego klasyka.
Przepis na chrupiące domowe gofry
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 białka,
- 1 żółtko,
- pół szklanki wody gazowanej,
- szklanka schłodzonego mleka,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Do miseczki przenieś białka jajek i połącz je z drobnym cukrem. Całość miksuj na wysokich obrotach do momentu powstania sztywnej piany.
- W osobnej misce wymieszaj mleko z wodą gazowaną. Następnie do mokrych składników przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Produkty wymieszaj za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
- Do tak przygotowanej masy dodaj masło klarowane, ubite białka i żółtko. Energicznie całość z sobą wymieszaj, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
- Gdy masa jest już gotowa teraz czas nagrzać gofrownicę. Ciepłe urządzenie co jakiś czas wysmaruj niewielką ilością oleju. Dzięki temu gofry nie będą przywierać do powierzchni i będą łatwo odchodzić.
- Przygotowane gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl