Babcia nauczyła mnie jak robić obłędny syrop z mięty. To bomba witamin i słodki dodatek do herbaty

Gdy byłam mała, nie doceniałam kunsztu robienia domowych przetworów i zawsze migałam się od pracy. Jednak przepis na babciny syrop z mięty całkowicie odmienił obraz robienia podobnych łakoci! Na próżno szukać podobnego w sklepie - trzeba narwać świeżego ziela i odpowiednio je przygotować. Słodycz idealnie pasuje do herbaty, deserów, a nawet nieco bardziej wytrawnych kąsków.

Syrop z mięty to specjał, w którym zakochałam się po uszy gdy tylko go spróbowałam. Jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale także praktyczny w kuchni. Idealnie pasuje do deserów, lodów, jesiennych herbat czy nawet niektórych sałatek. A wystarczy tylko świeża zielenina, cukier i odrobina chęci! 

Babciny syrop z mięty - kusi rześkością i obłędnym smakiem

Nie ma to jak domowej roboty specjały, prawda? A jak doskonale wiadomo, nic nie może konkurować z tymi przygotowanymi przez babcię czy dziadka. W spiżarce zazwyczaj królują ogórki, papryki konserwowe, buraczki, kolorowe sałatki czy rozmaite sosy. Nie może zabraknąć też sekcji słodkich słoików z dżemami, powidłami czy sokiem malinowym. Jak się jednak okazuje to nie wszystko! Prawdziwą perełką o obłędnie zielonym, żywym kolorze jest syrop z mięty, który doskonale sprawdzi się w kuchni.

Syrop z mięty znany jest głównie jako dodatek smakowy do drinków, deserów i lemoniady - nie ma w tym nic dziwnego, w owych wersjach smakuje obłędnie. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to bynajmniej jego jedyna zaleta. Specjał z przepisu mojej babci wspiera odporność, łagodzi kaszel, pomaga na dolegliwości trawienne. A to wszystko tanim, łatwym kosztem - bez wysiłku i godzin spędzonych w kuchni. 

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Obłędny syrop miętowy z przepiśnika mojej babci

Do przygotowania tego słodkiego rarytasu nie potrzeba wiele. Głównym składnikiem jest oczywiście orzeźwiające ziele. Jak radziła moja babcia - najlepiej wykorzystać to z domowej uprawy, jednak gdy nie mamy takiej opcji, sięgnijmy po sklepową doniczkę z BIO uprawy. W składzie syropu znajdziemy: 

  • około 40 gałązek mięty, 
  • 250 g cukru, 
  • litr wody,
  • dwie cytryny. 

Jak przygotować syrop z mięty? 

  1. Zaczynamy od zerwania mięty lub zakupienia pięknej donicy ze zdrowymi listkami. Później zieleninę dokładnie myjemy, a następnie delikatnie osuszamy.
  2. Przygotuj duży garnek i zalej go wodą, wysp cukier. Teraz pora na cytryny - z jednego sparzonego cytrusa ścieramy skórkę, a z obu wyciśnij sok. Tak przygotowane składniki postaw na palniku i zacznij gotować. 
  3. Po chwili wrzuć miętę. Gdy całość się zagotowuje, wyłącz palnik. 
  4. Garnek przykryj i pozostaw go na kuchence przez 24 godziny. 
  5. Następnego dnia trzeba przecedzić syrop, by oddzielić płyn od zanieczyszczeń i zieleniny.
  6. Kolejnym krokiem jest przelanie czystego syropu do butelek. Te dokładnie zakręć i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.