Syrop z mięty przez wiele osób dodawany jest do deserów i letnich orzeźwiających napojów. Jak przygotować go samodzielnie w domu? Podajemy jeden z najprostszych przepisów, dzięki któremu będzie można przyrządzić ten pyszny dodatek zarówno do lodów, jak i potraw mięsnych. Do jego przygotowania wystarczą tylko cztery składniki: świeża mięta, cytryna, cukier i woda.
Warto pamiętać, że gotowy syrop z mięty powinno się przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Nie powinno się wystawiać go na działanie promieni słonecznych. Po otwarciu syrop należy przechowywać i zużyć w ciągu dwóch tygodni.
Składniki:
Przygotowanie:
Syrop z mięty warto zawrzeć w swojej diecie z kilku powodów. Mięta to roślina bogata m.in. w antyoksydanty, mentol i witaminy i minerały takie jak witamina C, prowitamina A, żelazo, magnez, wapń oraz cynk. Syrop z niej przyrządzony posiada działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Poza tym poprawia pracę układu trawiennego i łagodzi infekcje dróg oddechowych. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl