-
Haps
-
Jak przygotować
- Już nikt tak nie robi ruskich, a gospodynie starej daty zawsze dodawały ten odświeżający składnik. Smakowały bosko
Już nikt tak nie robi ruskich, a gospodynie starej daty zawsze dodawały ten odświeżający składnik. Smakowały bosko
Pierogi ruskie to potrawa, którą każdy doskonale zna i przepada za nią. Przepis jest banalny, a do farszu z ziemniaków i sera warto dodać jeszcze jeden składnik. Nasze babcie i ich koleżanki nie zapominały o zielonych listkach, które hodowały w ogrodzie, jednak dziś już nikt tak nie robi, a to błąd. Będziecie w szoku, że odświeżająca mięta tak świetnie podkręca smak farszu.
Więcej przepisów naszych babć znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi ruskie, jak każdą inną potrawę przyrządzamy tak, jak nam smakuje lub tak, jak ktoś nas tego nauczył. Farsz do ruskich składa się oczywiście z ziemniaków, sera, niektórzy dodają boczek i cebulkę. Jednak o jednym ze składników wszyscy zapomniał, a przed laty niemal każda gospodyni oprawiała farsz świeżą miętą. To zioła nadawało lekkości, bądź co bądź ciężkiej potrawie i dodatkowo wspomagało trawienie. Warto powrócić do przepisu naszych babć na pierogi ruskie i trochę zaszaleć z miętą - ten smak naprawdę jest wart uwagi.
Pierogi ruskie - przepis z zapomnianym składnikiem
Ciasto:
- 0,5 kg drobnej mąki pszennej
- 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Farsz:
- 400 g twarogu
- ok. 300 g mączystych ziemniaków
- smalec
- 1 średnia cebula (lub dwie, jeśli chcesz dodatkowo zrobić okrasę)
- sól, grubo mielony pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- kilka listków świeżej mięty
- opcjonalnie wytopiony i pokrojony boczek
Sposób wykonania:
- Zacznij oczywiście od przygotowania farszu. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce lub rozgnieć praską. Powinny być ostudzone, dlatego możesz ugotować je dzień wcześniej. Ważne jest, by miały dużą zawartość skrobi, która idealnie zwiąże składniki w farszu. Jeśli jednak masz ziemniaki o niskiej zawartości skrobi, możesz dodać jajko.
- Do miski z ziemniakami dodaj twaróg oraz drobno posiekaną i zezłoconą na smalcu cebulkę. Dodaj sól, pieprz i gałkę do smaku oraz posiekaną lub porwaną w dłoniach miętę (same listki, z łodyg możesz zrobić napar. Farsz możesz odstawić na chwilę do lodówki, by smaki lepiej się przegryzły.
- Kiedy farsz "odpoczywa", zajmij się ciastem. Na stolnice przesiej mąkę i wlej gorącą wodę wymieszaną z solą i masłem. Zacznij zagarniać całość łopatką, a kiedy temperatura nieco się obniży, zagnieć ciasto dłońmi.
- Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką lub nagrzaną miską, by odpoczęło.
- Kiedy ciasto odpoczywa, wyjmij farsz z lodówki, by nieco się ocieplił. Następnie podziel ciasto na części i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkuj je na cienki placek. Wycinaj z niego kółeczka i na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Następnie szczelnie zalep brzegi, tworząc ozdobną falbankę.
- W szerokim garnku zagotuj wodę z odrobiną masła i solą. Następnie wrzucaj partiami pierogi i natychmiast zamieszaj od dna, by nie przywarły. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty od czasu wypłynięcia. Ten czas możesz wydłużyć, jeśli pierogi są większe lub ciasto wyszło grubsze.
- Gotowe pierogi wykładaj na talerze i podawaj tak, jak lubisz. Ruskie świetnie smakują z okrasą z boczku i cebuli lub polane kwaśną śmietaną.
Tak przygotowane pierogi ruskie smakują wyśmienicie prosto z wody lub odsmażone na patelni. Wówczas warto odgrzewać je na odrobinie smalcu, by zyskały prawdziwie babciny smak.