Kotlety z cukinii w panierce. Sprawdź, jak wykonać proste kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii w panierce to prosty i szybki sposób na przepyszny obiad dla całej rodziny. W dodatku, jaki zdrowy i pożywny! W artykule przedstawiamy kilka wariantów kotletów z cukinii, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Poniżej wersja z kaszą jaglaną.
Kotlety z cukinią i kaszą jaglaną:
Składniki:
- 1 cukinia
- kawałek cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 sporej wielkości marchewka
- około 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 250 ml bulionu
- 2 jaja
- 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierki
- posiekany koper i natka pietruszki - ilość wedle uznania
- sól, pieprz czarny, pieprz biały
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Cukinię dokładnie umyj. Pozbądź się pestek. Zetrzyj na tarce.
- Umieść kaszę w garnku. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Wlej do środka bulion, przykryj pokrywką i zagotuj.
- Gotuj przez około kwadrans, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
- Potem przestudź kaszę.
- Cukinie umieść w większej misce.
- Dodaj startą cebulę oraz czosnek. Dołóż bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ugotowaną kaszę z marchewką.
- Dołóż natkę i koperek. Wymieszaj. Obtocz w jajku i bułce tartej.
- Usmaż z dwóch stron.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Kotleciki z cukinii i ziemniaków - bardzo prosty przepis
Kotleciki z cukinii z dodatkiem ziemniaków to danie ekonomiczne i proste. Co najważniejsze, przygotujesz je w pół godziny. To z pewnością dobra informacja dla ludzi, którzy potrzebują szybkich rozwiązań. Poniżej przepis:
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 duża marchew
- około 250 g ziemniaków
- 2 jaja
- 250 g bułki tartej
- szczypior
- około 2 łyżek skrobi ziemniaczanej
- olej
- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie
Wykonanie:
- Cukinię obierz, pozbądź się nasion. Obierz ziemniaki, cebulę i marchew. Wszystko zetrzyj na tarce.
- Cebule możesz drobno posiekać nożem lub skorzystać z maszynki do mielenia mięsa.
- Warzywa umieść w misce i zasyp solą.
- Odstaw na kwadrans.
- Później odciśnij sok. Dodaj pozostałe składniki (poza bułką i jajkiem).
- Dopraw do smaku. Uformuj kotlety. Obtocz w panierce.
- Przejdź do smażenia.
Kotlety z cukinii i brokuła
Kotlety z cukinii i brokuła to kolejna z warzywnych propozycji. Zarówno brokuły jak i cukinia są bardzo uniwersalne. Wystarczy dodać jajko, ser, garść ziół i przypraw i kotlety gotowe!
Składniki:
- 3 cukinie
- 1 brokuł
- 2 jaja
- pęczek koperku
- 5 łyżek mąki
- garść startego żółtego sera
- sól, pieprz - do smaku
- olej do smażenia
- odrobina cukru
- opcjonalnie: bułka tarta
Wykonanie:
- Umyj dokładnie brokuła, podziel na mniejsze kawałki.
- Ugotuj w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
- Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Przełóż do miski i zasyp solą. Odstaw na kwadrans i odcedź.
- Umieść wszystkie składniki w misce i dopraw przyprawami.
- Uformuj kotlety i smaż na średnim ogniu (opcjonalnie możesz obtoczyć kotlety w panierce z bułki tartej przed smażeniem).
- Pamiętaj, aby olej był odpowiednio rozgrzany.
Zobacz też: Naleśniki ze szpinakiem - będą się nimi zajadać mali i duzi! Sprawdź koniecznie nasze przepisy