Kotlety z cukinii w różnych wydaniach. Zainspiruj się i stwórz dania pełne smaków i kolorów!

Kotlety z cukinii charakteryzują się dużą soczystością. Cukinię można z powodzeniem łączyć z wieloma dodatkami. Ponadto możemy wykonać z niej praktycznie wszystko. Poczynając od dżemów, a kończąc na kotletach.

Kotlety z cukinii w panierce. Sprawdź, jak wykonać proste kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii w panierce to prosty i szybki sposób na przepyszny obiad dla całej rodziny. W dodatku, jaki zdrowy i pożywny! W artykule przedstawiamy kilka wariantów kotletów z cukinii, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Poniżej wersja z kaszą jaglaną.

Kotlety z cukinią i kaszą jaglaną:

Składniki:

  • 1 cukinia
  • kawałek cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 sporej wielkości marchewka
  • około 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 250 ml bulionu
  • 2 jaja
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierki
  • posiekany koper i natka pietruszki - ilość wedle uznania
  • sól, pieprz czarny, pieprz biały
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Cukinię dokładnie umyj. Pozbądź się pestek. Zetrzyj na tarce.
  2. Umieść kaszę w garnku. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Wlej do środka bulion, przykryj pokrywką i zagotuj.
  4. Gotuj przez około kwadrans, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
  5. Potem przestudź kaszę.
  6. Cukinie umieść w większej misce.
  7. Dodaj startą cebulę oraz czosnek. Dołóż bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ugotowaną kaszę z marchewką.
  8. Dołóż natkę i koperek. Wymieszaj. Obtocz w jajku i bułce tartej.
  9. Usmaż z dwóch stron.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Kotleciki z cukinii i ziemniaków - bardzo prosty przepis

Kotleciki z cukinii z dodatkiem ziemniaków to danie ekonomiczne i proste. Co najważniejsze, przygotujesz je w pół godziny. To z pewnością dobra informacja dla ludzi, którzy potrzebują szybkich rozwiązań. Poniżej przepis:

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • około 250 g ziemniaków
  • 2 jaja
  • 250 g bułki tartej
  • szczypior
  • około 2 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • olej
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie

Wykonanie:

  1. Cukinię obierz, pozbądź się nasion. Obierz ziemniaki, cebulę i marchew. Wszystko zetrzyj na tarce.
  2. Cebule możesz drobno posiekać nożem lub skorzystać z maszynki do mielenia mięsa.
  3. Warzywa umieść w misce i zasyp solą.
  4. Odstaw na kwadrans.
  5. Później odciśnij sok. Dodaj pozostałe składniki (poza bułką i jajkiem).
  6. Dopraw do smaku. Uformuj kotlety. Obtocz w panierce.
  7. Przejdź do smażenia.

Kotlety z cukinii i brokuła

Kotlety z cukinii i brokuła to kolejna z warzywnych propozycji. Zarówno brokuły jak i cukinia są bardzo uniwersalne. Wystarczy dodać jajko, ser, garść ziół i przypraw i kotlety gotowe!

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 brokuł
  • 2 jaja
  • pęczek koperku
  • 5 łyżek mąki
  • garść startego żółtego sera
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej do smażenia
  • odrobina cukru
  • opcjonalnie: bułka tarta 

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie brokuła, podziel na mniejsze kawałki.
  2. Ugotuj w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
  3. Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  4. Przełóż do miski i zasyp solą. Odstaw na kwadrans i odcedź.
  5. Umieść wszystkie składniki w misce i dopraw przyprawami.
  6. Uformuj kotlety i smaż na średnim ogniu (opcjonalnie możesz obtoczyć kotlety w panierce z bułki tartej przed smażeniem).
  7. Pamiętaj, aby olej był odpowiednio rozgrzany.

Zobacz też: Naleśniki ze szpinakiem - będą się nimi zajadać mali i duzi! Sprawdź koniecznie nasze przepisy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.