Domowa musztarda. Jakie przyprawy dodać do musztardy? Przepis wymaga specjalnej mieszanki

Domowa musztarda to prawdziwy rarytas! Dobra nie tylko do kiełbasy, grillowanego mięsa, ale i sałatek lub kanapek. Musztarda własnej roboty charakteryzuje się znakomitym smakiem. Sprawdź koniecznie, jak ją przyrządzić.

Zdrowa musztarda domowa według przepisu Joli

Zdrowa musztarda domowa wykonana według przepisu Joli cieszy się sporą popularnością. Nie dzieje się to bez przyczyny. Pani Jola, bowiem jest kulinarną ekspertką. Uwielbianą przez wielu internautów. Sprawdź koniecznie przepis, a Twoje dania nie będą już takie same.

Musztarda domowej roboty - przepis pani Joli

Składniki:

  • 3 łyżki wody
  • około 10-12 łyżek gorczycy
  • 5-6 łyżek octu winnego
  • około 5-6 łyżek białego wina
  • sól, pieprz, mielona kolendra
  • około 1 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:

  1. Wymieszaj gorczycę z octem, winem i wodą.
  2. Tak przygotowaną masę odstaw do lodówki na 24 godziny.
  3. Napęczniałą gorczycę przełóż do naczynia. Całość zblenduj. 
  4. Później dodaj cukier, sól oraz kolendrę.
  5. Wszystko przełóż do słoiczka.
  6. W razie konieczności dodaj odrobinę zimnej i przegotowanej wody.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Musztarda domowej roboty. Domowa musztarda jabłkowa w kilku punktach

Domowa musztarda jabłkowa nie jest aż tak popularna, jak ta wykonana w tradycyjny sposób. Jabłkowa musztarda jest równie pyszna jak klasyczna.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2 opakowania białej gorczycy
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • około 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pół łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

  1. Umyj jabłka, obierz. Usuń gniazda nasienne.
  2. Jabłka pokrój w cienkie plasterki.
  3. Następnie przełóż jabłka do garnka. Pamiętaj, aby posiadał on grube dno.
  4. Całość wymieszaj z cukrem. Smaż na dosyć małym ogniu.
  5. Pamiętaj o mieszaniu. Tak usmażone jabłka przeciśnij przez sitko.
  6. Gorczycę zmiel.
  7. Dołóż do jabłek.
  8. Dodaj przyprawy, olej oraz ocet.
  9. Całość zagotuj, przełóż do słoiczków. Zapasteryzuj.

Domowa musztarda miodowa - dowiedz się, jak ją wykonać

Domową musztardę miodową można przygotować z pomocą Thermomixa. Jak ją zrobić? Przepis jest bardzo prosty i zajmuje tylko kilka chwil. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę na pyszną domową musztardę z Thermomixa.

Domowa musztarda miodowa - przepis z Thermomixa:

Składniki:

  • 70 g musztardy francuskiej
  • około 90 ml oliwy z oliwek
  • około 1-2 łyżek octu balsamicznego
  • 5 łyżeczek miodu
  • przyprawy: sól, zioła prowansalskie, pieprz czarny
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego

Wykonanie:

  1. Musztardę umieść w misie urządzenia.
  2. Dodaj pozostałe składniki. Oprócz oliwy. Dopraw przyprawami.
  3. Załóż miarkę na pokrywę naczynia. Miksuj przez 30 sekund na poziomie 4.
  4. Zgarnij składniki na dno naczynia.
  5. Miksuj przez 3 minuty na poziomie 4.
  6. W międzyczasie wlewaj oliwę przez otwór pokrywy do naczynia. Wykonuj to powoli, aby emulsja się nie rozszczepiła.

Zobacz też: Domowy serek topiony - hit czy kit? Kulinarny przysmak bez szkodliwych składników

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.