Przepisy na ketchup z cukinii w różnych wydaniach
Przepisy na ketchup z cukinii mogą różnić się od siebie nie tylko sposobem wykonania, ale i składnikami. Ketchup przyrządzony na bazie cukinii jest ciekawą alternatywą na urozmaicenie swojego kulinarnego menu. Poniżej kilka przepisów na ketchup.
Ketchup z cukinii - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 4 cukinie
- pół kilograma cebuli
- około 1,5 łyżki soli kłodawskiej
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki cukru
- pół szklanki octu jabłkowego
- przyprawy: pieprz, papryka słodka oraz ostra
Wykonanie:
- Umyj dokładnie cukinię.
- Pozbądź się końcówek.
- Dalej obierz ją ze skórki. Pokrój na mniejsze części. Pozbądź się nasion.
- Zetrzyj cukinie na tarce.
- Cebule obierz, rozdrobnij w blenderze. Połącz z cukinią. Dopraw solą.
- Następnie przykryj i wstaw do lodówki na noc.
- Przełóż warzywa do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier. Całość zagotuj.
- Pamiętaj o zachowaniu małego ognia. Przykryj. Mieszaj co jakiś czas.
- Dolej ocet. Dopraw przyprawami.
- Całość wymieszaj i gotuj przez kwadrans bez przykrycia.
- Dołóż koncentrat, wymieszaj i zagotuj już pod przykryciem przez kilka minut. Całość dokładnie zmiksuj blenderem.
- Przygotuj słoiki. Umyj je, wyparz i wytrzyj. Przelej ketchup, zakręć i zapasteryzuj.
- Odłóż słoiki do ostudzenia.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Ketchup z cukinii siostry Anastazji - przepis majstersztyk, który warto znać
Ketchup z cukinii siostry Anastazji składa się głównie z pomidorów i cukinii. To zestawienie sprawia, że domowy ketchup jest jeszcze pyszniejszy. Sprawdź koniecznie jak go wykonać, a Twoje dania nie będą już takie same.
Ketchup z cukinii i pomidorów według specjalistki siostry Anastazji:
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 2 kg pomidorów
- 2-3 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- około 3/4 szklanki octu
- 1 łyżeczka ostrej papryki + 2 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
- Sparz pomidory i obierz ze skórki.
- Później pokrój je w kawałki. Przełóż do garnka z grubym dnem.
- Całość gotuj na małym ogniu do czasu kiedy sok odparuje.
- Przygotuj cukinię. Umyj ją, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posyp ją solą. Wymieszaj i odstaw do czasu, aż puści sok. Później odciśnij go.
- Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Dodaj cukinię, czosnek, cukier, cebulę do garnka.
- Całość delikatnie podduś przez około 15-20 minut do momentu odparowania wody.
- Dodaj pomidory. Gotuj. Pamiętaj o mieszaniu.
- Po 10-15 minutach dopraw octem i przyprawami. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez pół godziny na małym ogniu.
- Później umieść zawartość w blenderze i wymieszaj na gładką masę.
- Przelej ketchup do wyparzonych słoików.
- Zapasteryzuj.
Ketchup z cukinii - Thermomix idzie w ruch!
Ketchup z cukinii jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Ponadto jest to o wiele zdrowsza alternatywa dla sklepowej wersji. Ketchup cukiniowy możemy wykonać także w Thermomixie. Oto i przepis:
Składniki:
- około 200 g koncentratu pomidorowego
- około 50 ml octu jabłkowego
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 150 g cukru
- 10 g soli
- papryka słodka
Wykonanie:
- Umyj dokładnie cukinie. Obierz ją i pokrój na mniejsze kawałki.
- To samo zrób z cebulą.
- Umieść warzywa w naczyniu miksującym.
- Dodaj łyżkę soli.
- Całość rozdrobnij (15 s / 7 ob.)
- Załóż motylka. Całość gotuj przez 10 minut w temperaturze 100 stopni. Wybierz obroty na poziomie 2.
- Gotuj do 5 minut. Zwiększ obroty do 3.
- Dosyp cukier. Dolej olej. Wymieszaj i gotuj przez 15 minut (temperatura 100 stopni / obr. 3)
- Dołóż koncentrat pomidorowy. Dopraw przyprawami. Gotuj przez około 10 minut na obrotach o wartości 3.
- Tak przygotowany ketchup przelej do wyparzonych i suchych słoiczków.
Zobacz też: Śniadanie z awokado - sprawdź, jak możesz zacząć zdrowo dzień z zielonym specjałem