Ketchup z cukinii - wychodzi tak pyszny, że aż trudno uwierzyć

Ketchup z cukinii może zaskakiwać. Jednak jego smak jest równie dobry jak tradycyjny. W artykule znajdziesz trzy przepisy na domowej roboty ketchup z cukinii. Wspaniały do pizzy, makaronu, zapiekanek i wielu innych dań.

Przepisy na ketchup z cukinii w różnych wydaniach

Przepisy na ketchup z cukinii mogą różnić się od siebie nie tylko sposobem wykonania, ale i składnikami. Ketchup przyrządzony na bazie cukinii jest ciekawą alternatywą na urozmaicenie swojego kulinarnego menu. Poniżej kilka przepisów na ketchup.

Ketchup z cukinii - przepis krok po kroku: 

Składniki:

  • 4 cukinie
  • pół kilograma cebuli
  • około 1,5 łyżki soli kłodawskiej
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • przyprawy: pieprz, papryka słodka oraz ostra

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie cukinię.
  2. Pozbądź się końcówek.
  3. Dalej obierz ją ze skórki. Pokrój na mniejsze części. Pozbądź się nasion.
  4. Zetrzyj cukinie na tarce.
  5. Cebule obierz, rozdrobnij w blenderze. Połącz z cukinią. Dopraw solą.
  6. Następnie przykryj i wstaw do lodówki na noc.
  7. Przełóż warzywa do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier. Całość zagotuj.
  8. Pamiętaj o zachowaniu małego ognia. Przykryj. Mieszaj co jakiś czas.
  9. Dolej ocet. Dopraw przyprawami.
  10. Całość wymieszaj i gotuj przez kwadrans bez przykrycia.
  11. Dołóż koncentrat, wymieszaj i zagotuj już pod przykryciem przez kilka minut. Całość dokładnie zmiksuj blenderem.
  12. Przygotuj słoiki. Umyj je, wyparz i wytrzyj. Przelej ketchup, zakręć i zapasteryzuj.
  13. Odłóż słoiki do ostudzenia.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Ketchup z cukinii siostry Anastazji - przepis majstersztyk, który warto znać

Ketchup z cukinii siostry Anastazji składa się głównie z pomidorów i cukinii. To zestawienie sprawia, że domowy ketchup jest jeszcze pyszniejszy. Sprawdź koniecznie jak go wykonać, a Twoje dania nie będą już takie same.

Ketchup z cukinii i pomidorów według specjalistki siostry Anastazji:

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2 kg pomidorów
  • 2-3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • około 3/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki + 2 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie:

  1. Sparz pomidory i obierz ze skórki.
  2. Później pokrój je w kawałki. Przełóż do garnka z grubym dnem.
  3. Całość gotuj na małym ogniu do czasu kiedy sok odparuje.
  4. Przygotuj cukinię. Umyj ją, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posyp ją solą. Wymieszaj i odstaw do czasu, aż puści sok. Później odciśnij go.
  5. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.
  6. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  7. Dodaj cukinię, czosnek, cukier, cebulę do garnka.
  8. Całość delikatnie podduś przez około 15-20 minut do momentu odparowania wody.
  9. Dodaj pomidory. Gotuj. Pamiętaj o mieszaniu.
  10. Po 10-15 minutach dopraw octem i przyprawami. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez pół godziny na małym ogniu.
  11. Później umieść zawartość w blenderze i wymieszaj na gładką masę.
  12. Przelej ketchup do wyparzonych słoików.
  13. Zapasteryzuj.

Ketchup z cukinii - Thermomix idzie w ruch!

Ketchup z cukinii jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Ponadto jest to o wiele zdrowsza alternatywa dla sklepowej wersji. Ketchup cukiniowy możemy wykonać także w Thermomixie. Oto i przepis:

Składniki:

  • około 200 g koncentratu pomidorowego
  • około 50 ml octu jabłkowego
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 150 g cukru
  • 10 g soli
  • papryka słodka

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie cukinie. Obierz ją i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. To samo zrób z cebulą.
  3. Umieść warzywa w naczyniu miksującym.
  4. Dodaj łyżkę soli.
  5. Całość rozdrobnij (15 s / 7 ob.)
  6. Załóż motylka. Całość gotuj przez 10 minut w temperaturze 100 stopni. Wybierz obroty na poziomie 2.
  7. Gotuj do 5 minut. Zwiększ obroty do 3.
  8. Dosyp cukier. Dolej olej. Wymieszaj i gotuj przez 15 minut (temperatura 100 stopni / obr. 3)
  9. Dołóż koncentrat pomidorowy. Dopraw przyprawami. Gotuj przez około 10 minut na obrotach o wartości 3.
  10. Tak przygotowany ketchup przelej do wyparzonych i suchych słoiczków.

Zobacz też: Śniadanie z awokado - sprawdź, jak możesz zacząć zdrowo dzień z zielonym specjałem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.