Jak zrobić przecier pomidorowy domowej roboty? Idealny na zimę, do pomidorówki lub leczo

Jak zrobić przecier pomidorowy do słoika na zimę? Nie ma nic lepszego od ekologicznych pomidorów. Zwłaszcza takich z własnego ogródka. Takie warzywa są źródłem wielu witamin. Możemy wykonać z nich na przykład przecier.

Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę do słoików? Poznaj przepis, który wzbogaci Twoją spiżarnię

Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę do słoików? Domowej roboty przecier wykonany na bazie świeżych pomidorów to nie lada gratka dla prawdziwych smakoszy. Zwłaszcza jeżeli mamy możliwość skorzystania z ekologicznych pomidorów, najlepiej wyhodowanych w naszym ogródku. Wykonanie tego specjału nie wymaga od nas dużych umiejętności. Przekonajcie się sami, jakie jest to proste! Sprawdzony przepis na przecier domowej roboty znajdziecie poniżej. 

Domowy przecier pomidorowy - przepis babci:

Składniki:

  • 4-4,5 kg pomidorów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • opcjonalnie ulubione przyprawy

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie pomidory, a później wyparz je.
  2. Zdejmij skórkę. Pozbądź się nasion.
  3. Tak przygotowany miąższ przełóż do garnka. Przykryj i gotuj przez kwadrans na średnim ogniu.
  4. Następnie przepuść pomidory przez sito. Przełóż do kolejnego garnka i ponownie zagotuj.
  5. Dopraw solą i ulubionymi przyprawami (może być bazylia, oregano, tymianek).
  6. Wymieszaj.
  7. Odparuj do uzyskania właściwej konsystencji.
  8. Przygotuj słoiki. Umyj je, wyparz i osusz. Przelej gorący przecier i zakręć.
  9. Zapasteryzuj.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Jak zrobić przecier pomidorowy z pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku

Jak zrobić przecier pomidorowy z pomidorów z bazylią i czosnkiem? Taki przecier charakteryzuje się dużą gęstością. Jest mega aromatyczny i intensywny w smaku! Koniecznie sprawdźcie przepis:

Składniki:

  • 5 kg pomidorów dobrej jakości
  • sól, pieprz, bazylia, tymianek
  • czosnek - wedle uznania

Wykonanie:

  1. Umyj dokładnie pomidory.
  2. Sparz i obierz je ze skórki.
  3. Pozbądź się nasion.
  4. Tak przygotowane pomidory przełóż do garnka.
  5. Dodaj przyprawy.
  6. Gotuj na wolnym ogniu do odparowania. Wymieszaj.
  7. Gdy już odparujesz wodę, przepuść czosnek przez praskę.
  8. Przecier dopraw do smaku czosnkiem.
  9. Zmiksuj na gładką masę i przełóż do słoiczków.
  10. Zapasteryzuj.

Jak zrobić sos pomidorowy z przecieru - receptura krok po kroku

Jak zrobić sos pomidorowy domowej roboty z przecieru? To proste! Sos z cebulką zrobi ogromne wrażenie na biesiadnikach. Szybki przepis na pyszny sos pomidorowy znajdziesz poniżej. 

Składniki:

  • 2-3 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 400 ml bulionu
  • 100 g przecieru pomidorowego domowej roboty
  • 150 g śmietany 12-procentowej
  • ulubione przyprawy
  • świeża bazylia

Wykonanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  3. Rozprowadź przecier w bulionie.
  4. Dodaj do cebuli.
  5. Gotuj przez kwadrans. Co jakiś czas mieszaj.
  6. Zmniejsz ogień.
  7. Wyrównaj temperaturę i dodaj śmietanę. Dopraw ulubionymi przyprawami i bazylią.

Zobacz też:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.