Dżem z czarnej i czerwonej porzeczki. Sekretem idealnej konsystencji jest odpowiedni sposób gotowania

Dżem z czarnej i czerwonej porzeczki to nie lada przysmak! Można używać go do kanapek, ciast czy innych deserów. Ma wyrazisty i charakterystyczny smak. Sprawdź, jak łatwo go przygotować i wzbogacić nasze zimowe spiżarnie.

Dżem z czarnej porzeczki - przepis dla każdego

Dżem z czarnej porzeczki z dodatkiem cukru jest klasycznym przysmakiem bez wspomagaczy. Możemy wykonać go w bardzo prosty sposób. Jeżeli zależy nam na odpowiedniej gęstości, należy skupić swoją uwagę na odpowiednim procesie gotowania, o czym napiszemy w recepturze. 

Dżem z czarnej porzeczki - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • kilogram czarnych porzeczek
  • pół kilograma cukru

Wykonanie:

  1. Przygotuj owoce. Dokładnie je przepłucz.
  2. Dalej umieść owoce w płaskim rondlu. Wlej odrobinę wody na dno, aby owoce się nie przypaliły.
  3. Następnie podgrzej je. Przykryj garnek pokrywką.
  4. Gotuj do czasu, aż woda odparuje.
  5. Gdy porzeczki puszczą sok, odsłoń garnek. Gotuj całość na małym ogniu.
  6. Masa musi zmniejszyć swoją objętość o 1/3.
  7. Następnie odstaw garnek.
  8. Powtórz proces gotowania na drugi dzień.
  9. Gdy masa zgęstnieje - dołóż cukier.
  10. Dżem stanie się rzadszy, ale woda po chwili odparuje. W trakcie gotowania pamiętaj o mieszaniu.
  11. Gdy dżem zrobi się gęsty, przelej go do wyparzonych i suchych słoiczków.
  12. Odstaw słoiczki do góry dnem, pozostaw do wystudzenia.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Dżem z czerwonej porzeczki - przygotujesz go w 2,5 godziny

Dżem z czerwonej porzeczki to przepyszny dodatek do wypieków, ale nie tylko. Niektórzy smakoszy dodają go do wszelakich dań mięsnych oraz serowych. Porzeczka czerwona ma nie tylko przepiękny wygląd, ale i wyborny smak. Przepis na dżem znajdziecie poniżej.

Przepis na dżem z porzeczek:

Składniki:

  • 2 kg czerwonej porzeczki
  • 1/2 kg cukru

Wykonanie:

  1. Przygotuj owoce i dokładnie je umyj.
  2. Następnie przełóż je do garnka. Zasyp cukrem i gotuj, aż masa owocowa puści sok.
  3. Później zmniejsz ogień. Gotuj, jednocześnie pamiętając o mieszaniu, do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Przygotuj słoiki. Dokładnie je umyj, wyparz i osusz.
  5. Przełóż dżem do słoiczków i zapasteryzuj.
  6. Gotuj słoiki przez około 20-25 minut.
  7. Później wyciągnij je na ściereczkę i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia. Następnie umieść je w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej w piwniczce.

Dżem porzeczkowy - mega szybki z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem

Dżem porzeczkowy dla zabieganych? Mamy przepis dla ceniących czas! W tej wersji będzie potrzebny żelfix, dżemix lub konfiturex. Oto i mega szybka receptura:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • około 1 kg czarnej lub czerwonej porzeczki
  • 1 kg cukru białego
  • 1 żelfix / dżemix / konfiturex

Wykonanie:

  1. Owoce umyj, przełóż do garnka.
  2. Dodaj cukier, dosyp żelfix / dżemix / konfiturex.
  3. Całość zagotuj. Od momentu zagotowania trzymaj kilka minut na ogniu. Proces ten powinien trwać około 10 minut.
  4. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików.
  5. Podobnie, jak w poprzednich przepisach - ustaw słoiczki do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Dżem z porzeczek - Thermomix ułatwi proces gotowania 

Dżem z porzeczek można również przygotować z pomocą Thermomixa. Oto sprawdzony przepis:

Składniki

  • 0,5 kg dowolnego cukru żelującego
  • 1 kg porzeczek czarnych lub czerwonych

Przygotowanie

  1. Porzeczki dokładnie umyć.
  2. Owoce i cukier żelujący umieścić w misie urządzenia.
  3. Ustawić miksowanie 15 min / 100 stopni C / obr. 33.
  4. Przygotować słoiczki - umyć, wyparzyć, osuszyć.
  5. Gorący dżem porzeczkowy przelać do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. 

Zobacz też: Śniadanie z awokado - sprawdź, jak możesz zacząć zdrowo dzień z zielonym specjałem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.