Dżem z czarnej porzeczki - przepis dla każdego
Dżem z czarnej porzeczki z dodatkiem cukru jest klasycznym przysmakiem bez wspomagaczy. Możemy wykonać go w bardzo prosty sposób. Jeżeli zależy nam na odpowiedniej gęstości, należy skupić swoją uwagę na odpowiednim procesie gotowania, o czym napiszemy w recepturze.
Dżem z czarnej porzeczki - przepis krok po kroku:
Składniki:
- kilogram czarnych porzeczek
- pół kilograma cukru
Wykonanie:
- Przygotuj owoce. Dokładnie je przepłucz.
- Dalej umieść owoce w płaskim rondlu. Wlej odrobinę wody na dno, aby owoce się nie przypaliły.
- Następnie podgrzej je. Przykryj garnek pokrywką.
- Gotuj do czasu, aż woda odparuje.
- Gdy porzeczki puszczą sok, odsłoń garnek. Gotuj całość na małym ogniu.
- Masa musi zmniejszyć swoją objętość o 1/3.
- Następnie odstaw garnek.
- Powtórz proces gotowania na drugi dzień.
- Gdy masa zgęstnieje - dołóż cukier.
- Dżem stanie się rzadszy, ale woda po chwili odparuje. W trakcie gotowania pamiętaj o mieszaniu.
- Gdy dżem zrobi się gęsty, przelej go do wyparzonych i suchych słoiczków.
- Odstaw słoiczki do góry dnem, pozostaw do wystudzenia.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Dżem z czerwonej porzeczki - przygotujesz go w 2,5 godziny
Dżem z czerwonej porzeczki to przepyszny dodatek do wypieków, ale nie tylko. Niektórzy smakoszy dodają go do wszelakich dań mięsnych oraz serowych. Porzeczka czerwona ma nie tylko przepiękny wygląd, ale i wyborny smak. Przepis na dżem znajdziecie poniżej.
Przepis na dżem z porzeczek:
Składniki:
- 2 kg czerwonej porzeczki
- 1/2 kg cukru
Wykonanie:
- Przygotuj owoce i dokładnie je umyj.
- Następnie przełóż je do garnka. Zasyp cukrem i gotuj, aż masa owocowa puści sok.
- Później zmniejsz ogień. Gotuj, jednocześnie pamiętając o mieszaniu, do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Przygotuj słoiki. Dokładnie je umyj, wyparz i osusz.
- Przełóż dżem do słoiczków i zapasteryzuj.
- Gotuj słoiki przez około 20-25 minut.
- Później wyciągnij je na ściereczkę i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia. Następnie umieść je w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej w piwniczce.
Dżem porzeczkowy - mega szybki z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem
Dżem porzeczkowy dla zabieganych? Mamy przepis dla ceniących czas! W tej wersji będzie potrzebny żelfix, dżemix lub konfiturex. Oto i mega szybka receptura:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- około 1 kg czarnej lub czerwonej porzeczki
- 1 kg cukru białego
- 1 żelfix / dżemix / konfiturex
Wykonanie:
- Owoce umyj, przełóż do garnka.
- Dodaj cukier, dosyp żelfix / dżemix / konfiturex.
- Całość zagotuj. Od momentu zagotowania trzymaj kilka minut na ogniu. Proces ten powinien trwać około 10 minut.
- Gotowy dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików.
- Podobnie, jak w poprzednich przepisach - ustaw słoiczki do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Dżem z porzeczek - Thermomix ułatwi proces gotowania
Dżem z porzeczek można również przygotować z pomocą Thermomixa. Oto sprawdzony przepis:
Składniki
- 0,5 kg dowolnego cukru żelującego
- 1 kg porzeczek czarnych lub czerwonych
Przygotowanie
- Porzeczki dokładnie umyć.
- Owoce i cukier żelujący umieścić w misie urządzenia.
- Ustawić miksowanie 15 min / 100 stopni C / obr. 33.
- Przygotować słoiczki - umyć, wyparzyć, osuszyć.
- Gorący dżem porzeczkowy przelać do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem.
Zobacz też: Śniadanie z awokado - sprawdź, jak możesz zacząć zdrowo dzień z zielonym specjałem