• Link został skopiowany

Słodkie przetwory z dyni dla miłośników jesiennych smaków. Dwa pyszne przepisy na warzywne dżemy

Przetwory z dyni to prawdziwy symbol jesieni i obowiązkowy element w spiżarni miłośników dżemów. Są pyszne i bardzo zdrowe, świetnie nadadzą się nie tylko do słodkich kanapek. Te dwie receptury powinni sobie zapisać wszyscy, którzy lubią dynię.
Dżem z dyni (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. istock

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sezon na dynię rozpoczęty. Podpowiemy, jak suszyć pestki

Co można zrobić z dyni? Placki, zupy, napoje czy dżemy. Pomysłów na przetwory z dyni jest wiele, a każdy zachwyci smakiem i aromatem miłośników jesieni. Dobrym pomysłem (szczególnie dla dzieci) są wspomniane dyniowe dżemy. Jak zrobić? Te dwa przepisy na pewno trafią na stałe do niejednego, domowego menu.

Przetwory z dyni - dżem warzywno - cytrusowy to klasyka gatunku

Najbardziej podstawowym przetworem z dyni jest dżem z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Co jest potrzebne? Zaledwie kilka produktów:

  • dynia - kilogram,
  • pomarańcza (sok i skórka),
  • cytryna (sok i skórka),
  • cukier - szklanka,
  • przyprawy - mały kawałek imbiru i odrobina cynamonu.

Przygotowanie dżemu dyniowo - cytrusowego:

  1. Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z pomarańczą i cytryną;
  2. Umieść dynię i cytrusy w garnku i gotuj, aż dynia zacznie się rozpadać;
  3. Pod koniec gotowania dodaj cukier i przyprawy;
  4. Gdy dynia odpowiednik zmięknie, zblenduj całość na jednolitą masę, przełóż do wyparzonych słoików i zakręć;
  5. Pasteryzuj przez kwadrans w kąpieli wodnej lub około dziesięciu minut dłużej na sucho w piekarniku.

Przetwory z dyni - dżem z dodatkiem jabłek jest przepyszny

Drugim słodkim przetworem z dyni, który warto mieć w spiżarni jest dżem z dodatkiem jabłek. Do przygotowania potrzebujesz:

  • dyni - kilograma,
  • jabłek - tyle samo, ile dyni,
  • cukru - szklanki,
  • przypraw - odrobiny goździków, cynamonu i wanilii.

Przygotowanie dżemu dyniowo - jabłkowego:

  1. Dynię i jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę;
  2. W garnku zagotuj dynię z cukrem i odrobiną wody;
  3. Gdy warzywo zmięknie, dodaj jabłka i przyprawy (rozdrobnione);
  4. Wymieszaj wszystko i gotuj, aż uzyskasz gęstą i w miarę gładką masę. Możesz zblendować, jeśli chcesz;
  5. Umieść dżem w słoikach, zakręć i pasteryzuj przez kwadrans w kąpieli wodnej lub około dziesięciu minut dłużej na sucho w piekarniku.

Smacznego!

Więcej o: