Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Sezon na dynię rozpoczęty. Podpowiemy, jak suszyć pestki
Co można zrobić z dyni? Placki, zupy, napoje czy dżemy. Pomysłów na przetwory z dyni jest wiele, a każdy zachwyci smakiem i aromatem miłośników jesieni. Dobrym pomysłem (szczególnie dla dzieci) są wspomniane dyniowe dżemy. Jak zrobić? Te dwa przepisy na pewno trafią na stałe do niejednego, domowego menu.
Przetwory z dyni - dżem warzywno - cytrusowy to klasyka gatunku
Najbardziej podstawowym przetworem z dyni jest dżem z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Co jest potrzebne? Zaledwie kilka produktów:
- dynia - kilogram,
- pomarańcza (sok i skórka),
- cytryna (sok i skórka),
- cukier - szklanka,
- przyprawy - mały kawałek imbiru i odrobina cynamonu.
Przygotowanie dżemu dyniowo - cytrusowego:
- Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z pomarańczą i cytryną;
- Umieść dynię i cytrusy w garnku i gotuj, aż dynia zacznie się rozpadać;
- Pod koniec gotowania dodaj cukier i przyprawy;
- Gdy dynia odpowiednik zmięknie, zblenduj całość na jednolitą masę, przełóż do wyparzonych słoików i zakręć;
- Pasteryzuj przez kwadrans w kąpieli wodnej lub około dziesięciu minut dłużej na sucho w piekarniku.
Przetwory z dyni - dżem z dodatkiem jabłek jest przepyszny
Drugim słodkim przetworem z dyni, który warto mieć w spiżarni jest dżem z dodatkiem jabłek. Do przygotowania potrzebujesz:
- dyni - kilograma,
- jabłek - tyle samo, ile dyni,
- cukru - szklanki,
- przypraw - odrobiny goździków, cynamonu i wanilii.
Przygotowanie dżemu dyniowo - jabłkowego:
- Dynię i jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę;
- W garnku zagotuj dynię z cukrem i odrobiną wody;
- Gdy warzywo zmięknie, dodaj jabłka i przyprawy (rozdrobnione);
- Wymieszaj wszystko i gotuj, aż uzyskasz gęstą i w miarę gładką masę. Możesz zblendować, jeśli chcesz;
- Umieść dżem w słoikach, zakręć i pasteryzuj przez kwadrans w kąpieli wodnej lub około dziesięciu minut dłużej na sucho w piekarniku.
Smacznego!