Słodkie przetwory z dyni dla miłośników jesiennych smaków. Dwa pyszne przepisy na warzywne dżemy

Przetwory z dyni to prawdziwy symbol jesieni i obowiązkowy element w spiżarni miłośników dżemów. Są pyszne i bardzo zdrowe, świetnie nadadzą się nie tylko do słodkich kanapek. Te dwie receptury powinni sobie zapisać wszyscy, którzy lubią dynię.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sezon na dynię rozpoczęty. Podpowiemy, jak suszyć pestki

Co można zrobić z dyni? Placki, zupy, napoje czy dżemy. Pomysłów na przetwory z dyni jest wiele, a każdy zachwyci smakiem i aromatem miłośników jesieni. Dobrym pomysłem (szczególnie dla dzieci) są wspomniane dyniowe dżemy. Jak zrobić? Te dwa przepisy na pewno trafią na stałe do niejednego, domowego menu.

Przetwory z dyni - dżem warzywno - cytrusowy to klasyka gatunku

Najbardziej podstawowym przetworem z dyni jest dżem z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Co jest potrzebne? Zaledwie kilka produktów:

  • dynia - kilogram,
  • pomarańcza (sok i skórka),
  • cytryna (sok i skórka),
  • cukier - szklanka,
  • przyprawy - mały kawałek imbiru i odrobina cynamonu.

Przygotowanie dżemu dyniowo - cytrusowego:

  1. Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z pomarańczą i cytryną;
  2. Umieść dynię i cytrusy w garnku i gotuj, aż dynia zacznie się rozpadać;
  3. Pod koniec gotowania dodaj cukier i przyprawy;
  4. Gdy dynia odpowiednik zmięknie, zblenduj całość na jednolitą masę, przełóż do wyparzonych słoików i zakręć;
  5. Pasteryzuj przez kwadrans w kąpieli wodnej lub około dziesięciu minut dłużej na sucho w piekarniku.

Przetwory z dyni - dżem z dodatkiem jabłek jest przepyszny

Drugim słodkim przetworem z dyni, który warto mieć w spiżarni jest dżem z dodatkiem jabłek. Do przygotowania potrzebujesz:

  • dyni - kilograma,
  • jabłek - tyle samo, ile dyni,
  • cukru - szklanki,
  • przypraw - odrobiny goździków, cynamonu i wanilii.

Przygotowanie dżemu dyniowo - jabłkowego:

  1. Dynię i jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę;
  2. W garnku zagotuj dynię z cukrem i odrobiną wody;
  3. Gdy warzywo zmięknie, dodaj jabłka i przyprawy (rozdrobnione);
  4. Wymieszaj wszystko i gotuj, aż uzyskasz gęstą i w miarę gładką masę. Możesz zblendować, jeśli chcesz;
  5. Umieść dżem w słoikach, zakręć i pasteryzuj przez kwadrans w kąpieli wodnej lub około dziesięciu minut dłużej na sucho w piekarniku.

Smacznego!

Więcej o: