Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.
Przetwory z dyni to doskonały sposób na to, by zamknąć w słoikach jej wyjątkowy smak i zapach i korzystać z tego dobrodziejstwa wtedy, kiedy sezon dyniowy minie na dobre (przypominamy, że kończy się on wraz z końcem listopada). Dynia jest na tyle uniwersalnym warzywem, że może stanowić bazę zarówno przetworów o charakterze słodkim, tj. dżemów, konfitur czy kompotów, jak i słonym: ketchupów, sałatek, etc. Przetwory z dyni na słodko mogą być wykorzystywane jako dodatek do kanapek, naleśników czy ciast. Mus dyniowy jest świetnym uzupełnieniem gorącego caffe latte - tworzy się w ten sposób niesamowicie modny napój pumpkin spice latte. Z kolei kompot z dyni doskonale gasi pragnienie i jest w stanie zastąpić niezdrowe, kolorowe napoje, po które chętnie sięgają dzieci.
Najprostszym sposobem na przetwory z dyni do słoików jest przygotowanie dyni w zalewie octowej. Taką dynię można spożywać już po mniej więcej dwóch tygodniach od przygotowania.
Składniki: 3-4 kg dyni, szklanka octu spirytusowego, garstka goździków, ziele angielskie, szklanka cukru, 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Przygotowując przetwory, warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym będą one udane. Przepisy na przetwory z dyni i nie tylko wymagają odpowiedniego przygotowania słoików. Za każdym razem powinny być one starannie umyte i wyparzone. Kolejnym ważnym elementem są nakrętki, które warto wymieniać co dwa lata, tak aby mieć pewność co do ich szczelności - podobnie jak słoiki trzeba je dokładnie myć i osuszać. Pamiętajmy także, że nie wszystkie przetwory wymagają pasteryzacji. Jeśli według przepisu potrawę umieszczoną w słoiku zalewamy wrzącą zalewą, natychmiast zakręcamy i odwracamy do góry dnem, jest niemal 100 proc. pewność, że ulegnie ona zawekowaniu. Warunkiem są szczelne pokrywki, a także to, że zalewa jest naprawdę wrząca.
Dżem z dyni na zimę to jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów dyniowych. jego wykonanie jest bardzo łatwe.
Składniki: dynia Hokkaido, szklanka cukru, 3-4 pomarańcze, limonka
Przygotowanie:
Przetwory z dyni na ostro mogą stanowić świetny dodatek do dań. Przykładem tego jest domowy ketchup z dyni, którego wykonanie zajmuje zaledwie kilkadziesiąt minut.
Składniki: 1,5 kg dyni Hokkaido, 3 cebule, 3 papryki czerwone, 2 łyżki soli, pół słoiczka przecieru pomidorowego, 3/4 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, przyprawy: bazylia, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Dynia ma dość intensywny zapach i smak, który nie musi przypaść do gustu wszystkim dzieciom. Jednak wartości odżywcze w niej zawarte skłaniają do tego, by podjąć wysiłek i przekonać najmłodszych do jedzenia dyni. Sposobem na to mogą być przetwory z dyni dla dzieci. Doskonale w tej roli sprawdzą się dżemy, ale też słodkie konfitury czy musy, które można podawać już najmłodszym smakoszom. Im wcześniej zaczniemy wprowadzać warzywa do diety maluchów, tym większa szansa, że w przyszłości chętniej będą po nie sięgać.
Konfitury z dyni przygotowujemy w ten sam sposób, co konfitury z innych produktów. Czym różnią się one od dżemów? Przede wszystkim zawartością cukru i samego owocu/warzywa, z którego jest zrobiona. W składzie konfitury znajdziemy znacznie większą ilość dyni niż w dżemie, ale także odczuwalnie większą ilość cukru. Pozostaje więc samodzielnie zdecydować czy wolimy mieć w spiżarni bardzo słodką konfiturę z dyni, czy dżem dyniowy.
Zobacz też: Pieczona, smażona, a może gotowana? Oto trzy sposoby na dynię Hokkaido