Przetwory z dyni - proste przepisy. Nie zawsze trzeba je pasteryzować. Zatem kiedy?

Przetwory z dyni stają się coraz chętniej przygotowywanymi zapasami w naszych domowych spiżarniach. Dzieje się to za sprawą rosnącej popularności dyni, która jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale także pełna ważnych składników odżywczych.

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.

Przetwory z dyni na słodko. Dżem z dyni

Przetwory z dyni to doskonały sposób na to, by zamknąć w słoikach jej wyjątkowy smak i zapach i korzystać z tego dobrodziejstwa wtedy, kiedy sezon dyniowy minie na dobre (przypominamy, że kończy się on wraz z końcem listopada). Dynia jest na tyle uniwersalnym warzywem, że może stanowić bazę zarówno przetworów o charakterze słodkim, tj. dżemów, konfitur czy kompotów, jak i słonym: ketchupów, sałatek, etc. Przetwory z dyni na słodko mogą być wykorzystywane jako dodatek do kanapek, naleśników czy ciast. Mus dyniowy jest świetnym uzupełnieniem gorącego caffe latte - tworzy się w ten sposób niesamowicie modny napój pumpkin spice latte. Z kolei kompot z dyni doskonale gasi pragnienie i jest w stanie zastąpić niezdrowe, kolorowe napoje, po które chętnie sięgają dzieci. 

Przetwory z dyni do słoików. Dynia w occie

Najprostszym sposobem na przetwory z dyni do słoików jest przygotowanie dyni w zalewie octowej. Taką dynię można spożywać już po mniej więcej dwóch tygodniach od przygotowania. 

Składniki: 3-4 kg dyni, szklanka octu spirytusowego, garstka goździków, ziele angielskie, szklanka cukru, 1,5 litra wody

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy pestki, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. 
  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Następnie umieszczamy w niej dynię. Gdy ponownie zakipi wyjmujemy dynię, aby się nie rozpadła.
  3. Podgotowaną dynię umieszczamy w czystych, wyparzonych słoikach.
  4. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, ocet, wsypujemy cukier i pozostałe przyprawy. Zagotowujemy i trzymamy aż cukier całkiem się rozpuści. Gorącą zalewą zalewamy dynię. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Trzymamy tak do całkowitego wystygnięcia.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa) - przepis

Dynia: przepisy na przetwory. O czym warto pamiętać?

Przygotowując przetwory, warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym będą one udane. Przepisy na przetwory z dyni i nie tylko wymagają odpowiedniego przygotowania słoików. Za każdym razem powinny być one starannie umyte i wyparzone. Kolejnym ważnym elementem są nakrętki, które warto wymieniać co dwa lata, tak aby mieć pewność co do ich szczelności - podobnie jak słoiki trzeba je dokładnie myć i osuszać. Pamiętajmy także, że nie wszystkie przetwory wymagają pasteryzacji. Jeśli według przepisu potrawę umieszczoną w słoiku zalewamy wrzącą zalewą, natychmiast zakręcamy i odwracamy do góry dnem, jest niemal 100 proc. pewność, że ulegnie ona zawekowaniu. Warunkiem są szczelne pokrywki, a także to, że zalewa jest naprawdę wrząca. 

Dżem z dyni na zimę - receptura

Dżem z dyni na zimę to jeden z najczęściej przygotowywanych przetworów dyniowych. jego wykonanie jest bardzo łatwe.

Składniki: dynia Hokkaido, szklanka cukru, 3-4 pomarańcze, limonka

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek i kroimy na małe kawałki.
  2. Pomarańcze i limonkę myjemy, kroimy na pół i wyciskamy sok.
  3. Kawałki dyni włóż do garnka i zalej sokiem, a następnie gotuj na wolnym ogniu. Kiedy dynia zmięknie dostatecznie, zblenduj całość.
  4. Pod koniec dodaj cukier i gotuj dalej, aż się rozpuści.
  5. Gorący dżem wlewaj do słoików, natychmiast zakręcaj i odwracaj do góry dnem. (jeśli po kilku godzinach w odwróconym słoiku nie zassie się pokrywka, należy go poddać pasteryzacji).

Przetwory z dyni na ostro - ketchup

Przetwory z dyni na ostro mogą stanowić świetny dodatek do dań. Przykładem tego jest domowy ketchup z dyni, którego wykonanie zajmuje zaledwie kilkadziesiąt minut. 

Składniki: 1,5 kg dyni Hokkaido, 3 cebule, 3 papryki czerwone, 2 łyżki soli, pół słoiczka przecieru pomidorowego,  3/4 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, przyprawy: bazylia, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, wydrążamy środek, kroimy w kostkę, a następnie zasypujemy łyżką soli i odstawiamy.
  2. Paprykę i cebule oczyszczamy i bardzo drobno kroimy. Również zasypujemy je łyżką soli i odstawiamy.
  3. Zmiękczoną cebulę podsmażamy na maśle w garnku, a następnie dodajemy paprykę i dynię.
  4. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotowe warzywa blendujemy na gładką masę.
  5. Dodajemy przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Gdy całość się zagotuje, dodajemy cukier i ocet. Gotujemy dalej przez około kwadrans.
  7. Gotowy ketchup nakładamy do wyparzonych słoiczków. Możemy go pasteryzować. 

Przetwory z dyni dla dzieci. Jak zachęcić dzieci do jedzenia dyni?

Dynia ma dość intensywny zapach i smak, który nie musi przypaść do gustu wszystkim dzieciom. Jednak wartości odżywcze w niej zawarte skłaniają do tego, by podjąć wysiłek i przekonać najmłodszych do jedzenia dyni. Sposobem na to mogą być przetwory z dyni dla dzieci. Doskonale w tej roli sprawdzą się dżemy, ale też słodkie konfitury czy musy, które można podawać już najmłodszym smakoszom. Im wcześniej zaczniemy wprowadzać warzywa do diety maluchów, tym większa szansa, że w przyszłości chętniej będą po nie sięgać.

Konfitury z dyni. Czym różnią się konfitury od dżemu?

Konfitury z dyni przygotowujemy w ten sam sposób, co konfitury z innych produktów. Czym różnią się one od dżemów? Przede wszystkim zawartością cukru i samego owocu/warzywa, z którego jest zrobiona. W składzie konfitury znajdziemy znacznie większą ilość dyni niż w dżemie, ale także odczuwalnie większą ilość cukru. Pozostaje więc samodzielnie zdecydować czy wolimy mieć w spiżarni bardzo słodką konfiturę z dyni, czy dżem dyniowy. 

Zobacz też: Pieczona, smażona, a może gotowana? Oto trzy sposoby na dynię Hokkaido

Więcej o: