Ciasto z dyni z kremem cynamonowym, czyli obowiązkowa pozycja dla miłośników jesieni [PRZEPIS]

Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się samodzielnie przygotować ciasto z dyni? Nasz przepis jest prosty i niesamowicie smaczny, dlatego będzie idealnym deserem dla wszystkich łasuchów. Czego będziesz potrzebować?

Dynia to nieodłączny element jesieni. Pijemy dyniowe kawy, zapalamy dyniowe świece i straszymy dyniowymi wycinankami. Łasuchy natomiast polują przede wszystkim na dyniowe ciasta. Postanowiłyśmy dzisiaj odpowiedzieć na wasze potrzeby, przekazując przepis na ulubiony smakołyk przedzimowych miesięcy. Ciasto dyniowe z kremem cynamonowym, czyli po prostu niebo w gębie!

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Ciasto z dyni z kremem cynamonowym – przepis dla wszystkich miłośników jesieni

Ciasto z dyni. Składniki:

  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 380 g mąki pszennej
  • 250 g purée z dyni
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta przyprawy do piernika

Krem cynamonowy:

  • 1 śmietan-fix
  • 250 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • cynamon

Ciasto z dyni. Sposób przygotowania:

Na początku zajmij się przygotowaniem purée z dyni. Pokrój ją na niewielkie kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop niewielką ilością oliwy. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 25-30 minut. Po przestudzeniu obierz dynię ze skórki i zblenduj na gładką masę.

Teraz czas na masę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Włóż do miski miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią i ucieraj przez około minutę, do połączenia się składników. Po tym czasie wbijaj po kolei jajka, każde z nich powinno zostać ubite przed dołożeniem kolejnego. Następnie dodaj purée z dyni, cynamon oraz przyprawę do piernika. Całość zamieszaj za pomocą łyżki. Dodaj mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym na 185 stopni przez 40-45 minut, do suchego patyczka.

W międzyczasie przygotuj krem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, cynamonem i śmietan -fixem. Gdy ciasto przestygnie, dekoruj jego wierzch kremem. Dla lepszego efektu możesz na górę dodać posiekane orzechy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA