Pomysł na kawę jesienną można czerpać z gotowych przepisów, ale też pozwolić sobie na nieco eksperymentów. Kawosze pamiętają zapewne kiedy modna była kawa z masłem lub z dodatkiem chilli. Te przykłady pokazują, że tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń co do tego co dodać do kawy jesiennej. W tym zakresie ogranicza nas jedynie smak i fantazja. Jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z przygotowywaniem kawy nieco innej niż klasyczne espresso, wtedy warto skorzystać z gotowych mieszanek przypraw do kawy, które dostępne są w dużych sklepach spożywczych lub w palarniach kawy. Z czasem możemy zacząć samodzielnie tworzyć własne kompozycje, które będą zaostrzać aromat naszej codziennej kawy.
Królową jesiennych kaw jest oczywiście dyniowa pumpkin spice latte. Latte jest kawą mleczną, o delikatnym aromacie i smaku, którą przeważnie preferują panie. W swojej jesiennej odsłonie kawa ta występuje w towarzystwie musu z dyni, który nadaje jej wyrazu. Do przygotowania takiej kawy nie trzeba wiele, dlatego każdy z nas jest w stanie samodzielnie przygotować ją w domu, ale jest ona także dostępna w większości popularnych kawowych sieciówek.
Do przygotowania pumpkin spice latte potrzebne będą: dwie porcje espresso, spienione mleko, puree z dyni, szczypta cynamonu.
Przyrządzanie kawy należy zacząć od przygotowania musu z dyni. Oczywiście można posiłkować się gotowym, jednak jeśli mamy czas warto zrobić go samodzielnie. Dynię, pokrojoną na mniejsze kawałki wystarczy upiec w piekarniku, a następnie po wystygnięciu zblendować na gładkie puree. Gdy mamy mus możemy rozpocząć przygotowanie kawy. Do szklanki przeznaczonej na latte nakładamy do 1/3 wysokości mus dyniowy. Następnie w szklance umieszczamy dwie porcje espresso, które dopełniamy spienionym mlekiem. Wierzch opcjonalnie możemy udekorować, posypując cynamonem.
Osoby, które uwielbiają kawę i eksperymentowanie z nią, często nie mogą oprzeć się pojawiającym się wciąż nowym dodatkom do kawy. W sklepach możemy znaleźć nie tylko mieszanki przypraw, ale też syropy, posypki itp. Pamiętajmy jednak, aby przed zakupem takich dodatków przyjrzeć się ich składowi, bo wiele z nich jest źródłem dużej ilości cukru, a przy tym także innych niekorzystnych dla naszego organizmu substancji.
Przepisy na jesienne kawy zachwycają aromatem przypraw i tym, że doskonale podkreślają one smak samej kawy. Jedną z najpopularniejszych receptur na wyjątkową kawę jest ta o smaku szarlotki. Jesień to idealny moment na przygotowanie ciasta na bazie jabłek, ale również kawy pachnącej szarlotką. Do jej wykonania potrzebne będą: espresso, jabłko, miód, szczypta cynamonu, szklanka mleka. Na początek przygotowujemy mus jabłkowy: jabłko obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Gdy przestygną blendujemy na gładką masę. Następnie przekładamy do szklanki. Na wierzch dodajemy odrobinę miodu. Na tak przygotowany mus wlewamy ciepłe, spienione mleko, a na koniec dolewamy cienkim strumieniem gorące espresso. Wierzch oprószamy cynamonem.
Aromatycznym przykładem jesiennej kawy jest napój wzbogacony o przyprawy korzenne. Do przygotowania go potrzebujemy:
Tu przygotowanie jest banalnie proste. Do gorącego espresso należy dosypać przyprawy i pozostawić na chwilę, aby aromaty miały czas na połączenie się. Kawę można wzbogacić spienionym mlekiem, ale nie jest to konieczne.
Zobacz też: Kawa po turecku - gdy kawa z rana to konieczność. A ile ma kofeiny?