Pomysł na kawę jesienną, czyli pumpkin spice latte i nie tylko

Pomysł na kawę jesienną musi być przede wszystkim aromatyczny. Kawa jest napojem, który towarzyszy nam przez cały rok, jednak jesienią jest szczególnie potrzebna, aby zapewnić nam stały zastrzyk energii.

Co dodać do kawy jesiennej? Jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej?

Pomysł na kawę jesienną można czerpać z gotowych przepisów, ale też pozwolić sobie na nieco eksperymentów. Kawosze pamiętają zapewne kiedy modna była kawa z masłem lub z dodatkiem chilli. Te przykłady pokazują, że tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń co do tego co dodać do kawy jesiennej. W tym zakresie ogranicza nas jedynie smak i fantazja. Jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z przygotowywaniem kawy nieco innej niż klasyczne espresso, wtedy warto skorzystać z gotowych mieszanek przypraw do kawy, które dostępne są w dużych sklepach spożywczych lub w palarniach kawy. Z czasem możemy zacząć samodzielnie tworzyć własne kompozycje, które będą zaostrzać aromat naszej codziennej kawy. 

Kawa koreańska może być podawana na zimno lub na gorąco. Zdjęcie ilustracyjne, Oleksandra Naumenko/shutterstock.comKawa koreańska, czyli o najmodniejszej kawie z Instagrama

Jesienne kawy. Pumpkin spice latte

Królową jesiennych kaw jest oczywiście dyniowa pumpkin spice latte. Latte jest kawą mleczną, o delikatnym aromacie i smaku, którą przeważnie preferują panie. W swojej jesiennej odsłonie kawa ta występuje w towarzystwie musu z dyni, który nadaje jej wyrazu. Do przygotowania takiej kawy nie trzeba wiele, dlatego każdy z nas jest w stanie samodzielnie przygotować ją w domu, ale jest ona także dostępna w większości popularnych kawowych sieciówek. 

 

Do przygotowania pumpkin spice latte potrzebne będą: dwie porcje espresso, spienione mleko, puree z dyni, szczypta cynamonu.

Przyrządzanie kawy należy zacząć od przygotowania musu z dyni. Oczywiście można posiłkować się gotowym, jednak jeśli mamy czas warto zrobić go samodzielnie. Dynię, pokrojoną na mniejsze kawałki wystarczy upiec w piekarniku, a następnie po wystygnięciu zblendować na gładkie puree. Gdy mamy mus możemy rozpocząć przygotowanie kawy. Do szklanki przeznaczonej na latte nakładamy do 1/3 wysokości mus dyniowy. Następnie w szklance umieszczamy dwie porcje espresso, które dopełniamy spienionym mlekiem. Wierzch opcjonalnie możemy udekorować, posypując cynamonem. 

Zobacz wideo Kawa to idealne rozpoczęcie poranka? Spraw, by była jeszcze przyjemniejsza dzięki pysznym syropom

Dodatki do kawy. Które z nich warto mieć na półce?

Osoby, które uwielbiają kawę i eksperymentowanie z nią, często nie mogą oprzeć się pojawiającym się wciąż nowym dodatkom do kawy. W sklepach możemy znaleźć nie tylko mieszanki przypraw, ale też syropy, posypki itp. Pamiętajmy jednak, aby przed zakupem takich dodatków przyjrzeć się ich składowi, bo wiele z nich jest źródłem dużej ilości cukru, a przy tym także innych niekorzystnych dla naszego organizmu substancji. 

ProffeeByła już kawa z masłem. Teraz w sieci szaleje nowy przepis. Znacie proffee?

Przepisy na jesienne kawy. Jak umilić sobie relaks przy kawie?

Przepisy na jesienne kawy zachwycają aromatem przypraw i tym, że doskonale podkreślają one smak samej kawy. Jedną z najpopularniejszych receptur na wyjątkową kawę jest ta o smaku szarlotki. Jesień to idealny moment na przygotowanie ciasta na bazie jabłek, ale również kawy pachnącej szarlotką. Do jej wykonania potrzebne będą: espresso, jabłko, miód, szczypta cynamonu, szklanka mleka. Na początek przygotowujemy mus jabłkowy: jabłko obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Gdy przestygną blendujemy na gładką masę. Następnie przekładamy do szklanki. Na wierzch dodajemy odrobinę miodu. Na tak przygotowany mus wlewamy ciepłe, spienione mleko, a na koniec dolewamy cienkim strumieniem gorące espresso. Wierzch oprószamy cynamonem.

Aromatycznym przykładem jesiennej kawy jest napój wzbogacony o przyprawy korzenne. Do przygotowania go potrzebujemy:

  • espresso
  • przyprawy korzenne: imbir, cynamon, kardamon, goździki, anyż
  • miód
  • opcjonalnie mleko.

Tu przygotowanie jest banalnie proste. Do gorącego espresso należy dosypać przyprawy i pozostawić na chwilę, aby aromaty miały czas na połączenie się. Kawę można wzbogacić spienionym mlekiem, ale nie jest to konieczne. 

Zobacz też: Kawa po turecku - gdy kawa z rana to konieczność. A ile ma kofeiny?

Więcej o: