Mrożona kawa najlepsza na upały. Garść przepisów dla kawoszy

Mrożona kawa latem może dodać energii i przyjemnie schłodzić. I wcale nie musicie odwiedzać kawiarni, by się jej napić. Mamy dla was 5 przepisów na pyszną kawę na zimno do samodzielnego przygotowania.

Mrożona kawa to doskonały deser, gdy mamy lato i wysokie temperatury. Przygotowaliśmy dla was 5 przepisów na kawę na zimno, które bez problemu zrobicie w domu. Pobudzi tak samo, jak tradycyjna kawa, a do tego doskonale orzeźwi. Sprawdźcie nasze pyszne propozycje.

Mrożona kawa z truskawkami - przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 30-60 ml espresso,
  • 100 g truskawek,
  • 3/4 szklanki zimnego mleka lub napoju roślinnego,
  • łyżka miodu

Jak zrobić mrożoną kawę z truskawkami?

Truskawki myjemy, usuwamy ich szypułki. Połowę odkładamy do przygotowania sosu, połowę dokładnie osuszamy, wrzucamy do pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. 

Espresso studzimy i przelewamy do dużego kubka. Pozostałe truskawki kroimy na małe kawałki i podgrzewamy w garnuszku z miodem. Gdy się rozpadną i powstanie sos, zdejmujemy garnek z palnika. Sos studzimy. Do kawy wlewamy sos i schłodzone mleko, wrzucamy także zmrożone truskawki, które doskonale zastąpią kostki lodu.

Klasyczna caffe frappe - przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 4 kostki lodu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 200 ml zimnego mleka

Jak zrobić caffe frappe?

Do misy blendera wsypujemy kawę, cukier i dodajemy trochę zimnego mleka. Blendujemy, aż powstanie piana. Następnie dolewamy pozostałe mleko i wrzucamy kostki lodu. Rozdrabniamy je blenderem i wszystko mieszamy. Podajemy w wysokiej szklance, opcjonalnie dodajemy ulubiony syrop. 

Zobacz wideo Kawa to idealne rozpoczęcie poranka? Spraw, by była jeszcze przyjemniejsza dzięki pysznym syropom

Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną - przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 30-60 ml espresso,
  • pół szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • spora gałka lodów (najlepiej waniliowych lub śmietankowych),
  • kostki lodu,
  • listki świeżej mięty,
  • kilka kostek czekolady

Jak zrobić mrożoną kawę z lodami i bitą śmietaną?

Podwójne espresso parzymy, słodzimy i odstawiamy do wystudzenia. Przelewamy do dużego kubka, dodajemy mleko lub napój roślinny. Wrzucamy kostki lodu, na wierzch kładziemy gałkę lodów, porcję bitej śmietany i ścieramy czekoladę. Przyozdabiamy listkami świeżej mięty.

Tonic espresso, czyli kawa z tonikiem - przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 30-60 ml espresso/cold brew,
  • 200 ml schłodzonego toniku,
  • 2 plasterki cytryny lub limonki,
  • kilka kostek lodu

Jak zrobić tonic espresso?

Espresso odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a potem przelewamy je do wysokiej szklanki. Wlewamy schłodzony tonik, mieszamy. Wrzucamy plasterki cytryny i kostki lodu. Podajemy od razu.

Kawa na zimno do podania na szybko - przepis

Składniki:

  • 5-6 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej*,
  • 200 ml wody,
  • zimne mleko,
  • cukier do podania

* liczbę możecie zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego, jak mocną kawę pijacie

Kawa na zimno do podania na szybko - sposób przygotowania

Wodę zagotowujemy, kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wrzątkiem i dobrze łączymy. Studzimy i przelewamy do foremek lub folijek do robienia kostek lodu. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka-kilkanaście godzin, by kawa zamarzła.

Do kubków wlewamy zimne mleko i wrzucamy 3-4 kostki kawy, doprawiamy cukrem. Podajemy od razu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.