Mrożona kawa to doskonały deser, gdy mamy lato i wysokie temperatury. Przygotowaliśmy dla was 5 przepisów na kawę na zimno, które bez problemu zrobicie w domu. Pobudzi tak samo, jak tradycyjna kawa, a do tego doskonale orzeźwi. Sprawdźcie nasze pyszne propozycje.
Składniki (na 1 porcję):
Truskawki myjemy, usuwamy ich szypułki. Połowę odkładamy do przygotowania sosu, połowę dokładnie osuszamy, wrzucamy do pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Espresso studzimy i przelewamy do dużego kubka. Pozostałe truskawki kroimy na małe kawałki i podgrzewamy w garnuszku z miodem. Gdy się rozpadną i powstanie sos, zdejmujemy garnek z palnika. Sos studzimy. Do kawy wlewamy sos i schłodzone mleko, wrzucamy także zmrożone truskawki, które doskonale zastąpią kostki lodu.
Składniki (na 1 porcję):
Do misy blendera wsypujemy kawę, cukier i dodajemy trochę zimnego mleka. Blendujemy, aż powstanie piana. Następnie dolewamy pozostałe mleko i wrzucamy kostki lodu. Rozdrabniamy je blenderem i wszystko mieszamy. Podajemy w wysokiej szklance, opcjonalnie dodajemy ulubiony syrop.
Składniki (na 1 porcję):
Podwójne espresso parzymy, słodzimy i odstawiamy do wystudzenia. Przelewamy do dużego kubka, dodajemy mleko lub napój roślinny. Wrzucamy kostki lodu, na wierzch kładziemy gałkę lodów, porcję bitej śmietany i ścieramy czekoladę. Przyozdabiamy listkami świeżej mięty.
Składniki (na 1 porcję):
Espresso odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a potem przelewamy je do wysokiej szklanki. Wlewamy schłodzony tonik, mieszamy. Wrzucamy plasterki cytryny i kostki lodu. Podajemy od razu.
Składniki:
* liczbę możecie zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego, jak mocną kawę pijacie
Wodę zagotowujemy, kawę wsypujemy do dzbanuszka, zalewamy wrzątkiem i dobrze łączymy. Studzimy i przelewamy do foremek lub folijek do robienia kostek lodu. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka-kilkanaście godzin, by kawa zamarzła.
Do kubków wlewamy zimne mleko i wrzucamy 3-4 kostki kawy, doprawiamy cukrem. Podajemy od razu.