Mus z jabłek najchętniej byśmy jedli prosto ze słoiczka, tak jest pyszny. Jeśli chcesz samodzielnie wykonać apetyczny przecier, oprócz jabłek zadbaj także o cynamon - wówczas twoja szarlotka lub inne desery z jabłkami nie będą miały sobie równych. Zapraszamy do najsmaczniejszego przepisu z jabłkami w roli głównej.
Przepis na mus z jabłek
Potrzebne składniki:
- 2 kg jabłek (najlepiej twardych)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/3 szklanki wody (w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać)
- cukier do smaku
- czubata łyżeczka cynamonu
Mus jabłkowy - sposób wykonania:
- Jabłka obierz, pokrój w ósemki lub w większą kostkę i przełóż do garnka. Dodaj odrobinę wody oraz sok z cytryny i włącz średnią moc palnika. Gotuj, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
- Kiedy uważasz, że jabłka puściły za dużo wody, odlej ją. Z kolei jeśli według ciebie jest jej za mało, dolej i gotuj dalej. Jabłka często mieszaj i kiedy już zaczną się rozpadać, dodaj do smaku cukier oraz cynamon.
- Całość dokładnie wymieszaj i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką papkę. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Mus jest gotowy.
- Mus jabłkowy przełóż do słoiczków i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj przez 15 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia - na zimę będą jak znalazł.
Taki mus to niebo w gębie i rzadko przecier przygotowany z tych proporcji doczeka zimy - znika już w kilka dni po zrobieniu, taki jest pyszny. Dlatego dla pewności przygotuj mus jabłkowy z podwójnej porcji.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.