Nie masz drożdży, masz kefir? To przepis dla ciebie:
Puszyste racuchy z jabłkami przygotujemy szybko i sprawnie. Wystarczy chwilę wcześniej wyjąć wszystkie składniki z lodówki. Mowa tu oczywiście o jajkach i mleku. Powinny być one w temperaturze pokojowej. Przygotowanie puszystych racuchów z jabłkami rozpoczynamy od zaczynu drożdżowego. Odrobinę drożdży rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Trzy łyżki mleka w zupełności wystarczą. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy wszystko i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie myjemy, obieramy i drobno kroimy jabłka. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie podwajać swoją objętość, przystępujemy do robienia masy do racuchów drożdżowych z jabłkami. Mąkę, jajko, cukier waniliowy i cukier drobny miksujemy na gładką masę. Dodajemy - to kluczowy składnik, jeśli zależy nam na wyjątkowej puszystości placków! - łyżkę oleju rzepakowego. Mieszamy i delikatnie przekładamy drożdżowy zaczyn. Ponownie mieszamy. Dodajemy jabłka i ewentualnie ekspandowany amarantus. Ten dodatek także wpłynie świetnie na puszystość racuchów z jabłkami. Smażymy racuchy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.