Puszyste racuchy z jabłkami? Dzięki temu składnikowi na pewno nie opadną

Racuchy drożdżowe z jabłkami, które rozpływają się w ustach to idealny pomysł na słodki obiad, podwieczorek czy śniadanie. Można je jeść o każdej porze dnia! A dzieci wprost je uwielbiają. Nawet największe niejadki skuszą się na racuchy drożdżowe z jabłkami posypane cukrem pudrem. Co ważne, muszą być puszyste. A oto zadba jeden składnik.

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe z jabłkami. Składniki:

  • 3 kwaśne jabłka,
  • 3/4 szklanka mleka krowiego, roślinnego - mamy tu dowolność,
  • niepełna szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru drobnego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • świeże drożdże,
  • tłuszcz do smażenia.
  • ekspandowany amarantus - ewentualnie.

Nie masz drożdży, masz kefir? To przepis dla ciebie: 

Puszyste racuchy z jabłkami. Przygotowanie:

Puszyste racuchy z jabłkami przygotujemy szybko i sprawnie. Wystarczy chwilę wcześniej wyjąć wszystkie składniki z lodówki. Mowa tu oczywiście o jajkach i mleku. Powinny być one w temperaturze pokojowej. Przygotowanie puszystych racuchów z jabłkami rozpoczynamy od zaczynu drożdżowego. Odrobinę drożdży rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Trzy łyżki mleka w zupełności wystarczą. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy wszystko i odstawiamy na kilka minut.

Zobacz wideo A może racuchy z jabłkami na cydrze?

W tym czasie myjemy, obieramy i drobno kroimy jabłka. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie podwajać swoją objętość, przystępujemy do robienia masy do racuchów drożdżowych z jabłkami. Mąkę, jajko, cukier waniliowy i cukier drobny miksujemy na gładką masę. Dodajemy - to kluczowy składnik, jeśli zależy nam na wyjątkowej puszystości placków! - łyżkę oleju rzepakowego. Mieszamy i delikatnie przekładamy drożdżowy zaczyn. Ponownie mieszamy. Dodajemy jabłka i ewentualnie ekspandowany amarantus. Ten dodatek także wpłynie świetnie na puszystość racuchów z jabłkami. Smażymy racuchy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Więcej o: