Jesień w słoiku, czyli dynia w occie. Ewa Wachowicz i jej dynia marynowana

Jesień to bogactwo kolorów i smaków. Produkty sezonowe, takie jak dynia, papryka czy grzyby są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dlaczego więc nie zamknąć jesieni w słoiku i cieszyć się nią jeszcze na długo po zakończeniu sezonu? Dynia marynowana PRZEPISY.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Chcesz być na bieżąco z kulinarnymi nowinkami? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Doskonale znamy marynowane grzyby, które goszczą na naszych stołach podczas rozmaitych uroczystych spotkań. Popularne są również takie przetwory jak papryka lub ogórki w octowej zalewie, które mogą stanowić dodatek do dań głównych, ale też kanapek. Dla wszystkich tych, którzy doceniają smak marynowanych warzyw, jak również dla tych, którzy dopiero poznają tę metodę przygotowywania przetworów, polecamy sprawdzony przepis - dynia marynowana w occie. Przepisy Ewy Wachowicz od lat cieszą się ogromną popularnością. Tak się stało chociażby z jej recepturą na najlepszy chleb na świecie, którą znajdziecie pod tym linkiem. Warto spróbować proponowanego przepisu, aby cieszyć się pyszną dynią nawet do następnego sezonu. 

Dynia w occie przepis Ewy Wachowicz

Dynia marynowana – składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka musztardy francuskiej
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 9 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

Dynia w occie – przygotowanie:

Sięgamy po słoik ze szczelnym zamknięciem i wyparzamy go. Następnie do osobnego naczynia wlewamy wodę, a później jedną szklankę octu. Dodajemy kolejno sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz musztardę francuską. Całość dokładnie mieszamy, a później gotujemy.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Przygotowujemy dynię do marynowania, obierając ją ze skórki oraz czyszcząc. Następnie kroimy ją na niewielkie kawałki. Umieszczając dynię w słoiku, należy pamiętać o tym, by była ona jak najciaśniej ułożona. Na koniec zalewamy ją marynatą i zamykamy słoik. Dynię pasteryzujemy jeszcze przez 20 minut. Później możemy już tylko cieszyć się jej doskonałym smakiem i ze zniecierpliwieniem czekać na kolejną jesień. Smacznego!

Źródło przepisu>>

Sprawdźcie również inne przepisy Ewy Wachowicz:

Jak tam sezon dyniowy w waszych domach? Już w pełni? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na to boskie warzywo!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.