Nawet gdy możliwość grillowania jest, jak w tym roku, ograniczona, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z pysznych potraw. Karkówka z grilla elektrycznego lub zrobiona na płycie grillowej może być równie smaczna, co ta przyrządzona podczas przyjęcia ze znajomymi. Nie rezygnuj z tego dania – przedstawiamy pyszne sposoby na karkówkę z grilla.
Składniki:
I - w naczyniu rozmieszaj olej rzepakowy, keczup bądź koncentrat pomidorowy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy.
II – w naczyniu rozmieszaj musztardę, sok z cytryny, miód, olej, a także majeranek i gorczycę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Karkówkę pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa obtocz dobrze w przygotowanej marynacie i ułóż w misce. Wstaw ją do lodówki co najmniej na całą noc (a najlepiej na 24 godziny), aby mięso się zamarynowało. Potem piecz na grillu po obu stronach. Podawaj z sosem czosnkowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Nie masz możliwości zrobienia grilla ani w ogrodzie, ani w domu? To nie znaczy, że nie zjesz pysznej karkówki! Zrób ją według przepisu Ewy Wachowicz, słynnej producentki, publicystki i kuchmistrzyni!
Składniki:
Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Cały kawałek karkówki (przed krojeniem) natrzyj rozdrobnionym czosnkiem, musztardą oraz obsyp majerankiem i mielonym kminkiem. Przełóż do zamykanego naczynia i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia pokrój karkówkę w plastry i obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso po obu stronach, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.
Marchewkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w plastry, z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa ułóż na kawałkach mięsa, a na warzywach połóż plasterki boczku. Dopraw solą do smaku i zalej bulionem. Przykryte naczynie żaroodporne z potrawą wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 170 st. C. Na koniec pieczenia zdejmij pokrywę i piecz bez niej przez 10-15 minut, aby wierzch się przyrumienił.