Sposoby na karkówkę? Przygotuj mięso według przepisu Ewy Wachowicz

Karkówka z grilla to jeden z naszych ulubionych wiosennych przysmaków. Aromatyczna, krucha i doskonale przyprawiona porcja mięsa to prawdziwy rarytas. Jakiej marynaty i dodatków użyć? Sprawdź nasze sposoby na karkówkę z grilla i alternatywny przepis, jeśli w tym roku nie planujecie grillować.

Sposoby na karkówkę z grilla

Nawet gdy możliwość grillowania jest, jak w tym roku, ograniczona, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z pysznych potraw. Karkówka z grilla elektrycznego lub zrobiona na płycie grillowej może być równie smaczna, co ta przyrządzona podczas przyjęcia ze znajomymi. Nie rezygnuj z tego dania – przedstawiamy pyszne sposoby na karkówkę z grilla.

I - Karkówka z grilla w marynacie ziołowo-paprykowej

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek keczupu lub koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

II – Karkówka z grilla w marynacie musztardowej

  • 1 kg karkówki,
  • 100 ml ulubionej musztardy (ok. ½ słoiczka),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 2 łyżki majeranku,
  • łyżka ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku

Karkówka z grilla w aromatycznej marynacie – sposób przygotowania:

I - w naczyniu rozmieszaj olej rzepakowy, keczup bądź koncentrat pomidorowy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy.

II – w naczyniu rozmieszaj musztardę, sok z cytryny, miód, olej, a także majeranek i gorczycę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Karkówkę pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa obtocz dobrze w przygotowanej marynacie i ułóż w misce. Wstaw ją do lodówki co najmniej na całą noc (a najlepiej na 24 godziny), aby mięso się zamarynowało. Potem piecz na grillu po obu stronach. Podawaj z sosem czosnkowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo Zobacz także, jak zrobić wyjątkową karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej.

Nie masz możliwości zrobienia grilla ani w ogrodzie, ani w domu? To nie znaczy, że nie zjesz pysznej karkówki! Zrób ją według przepisu Ewy Wachowicz, słynnej producentki, publicystki i kuchmistrzyni!

Karkówka po flisacku Ewy Wachowicz – przepis

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
  • 3 łyżki musztardy miodowej,
  • mąka do obtoczenia,
  • olej ryżowy lub smalec do smażenia,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • sól,
  • 1 szklanka bulionu

Karkówka po flisacku Ewy Wachowicz – sposób przygotowania

Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Cały kawałek karkówki (przed krojeniem) natrzyj rozdrobnionym czosnkiem, musztardą oraz obsyp majerankiem i mielonym kminkiem. Przełóż do zamykanego naczynia i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia pokrój karkówkę w plastry i obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso po obu stronach, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.

Marchewkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w plastry, z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa ułóż na kawałkach mięsa, a na warzywach połóż plasterki boczku. Dopraw solą do smaku i zalej bulionem. Przykryte naczynie żaroodporne z potrawą wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 170 st. C. Na koniec pieczenia zdejmij pokrywę i piecz bez niej przez 10-15 minut, aby wierzch się przyrumienił.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.