Kiszok, czyli kujawski żurek. Zamiast wędzonki? Kaszanka. Przepis Ewy Wachowicz robi furorę

Macie ochotę na żurek? Zróbcie go tym razem po kujawsku! Jeśli nie znacie kuchni tego regionu, możecie być zaskoczeni, że wyląduje w nim nie wędzonka, ale... kaszanka. Przepis na tradycyjny kiszok przypomniała Ewa Wachowicz.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Żurek kiszczonka, kiszczok lub po prostu kiszok to potrawa, która od 2013 roku znajduje się na liście produktów tradycyjnych regionu kujawsko-pomorskiego. Najczęściej robiono ją na wsi, po świniobiciu, by jak najlepiej wykorzystać wszystkie części zabitego zwierzęcia. Dziś kaszankę można kupić w sklepie, ale warto pamiętać, by był to produkt wysokiej jakości - smak podrobów jest w tej potrawie bardzo wyraźny i doskonale współgra z kwaskowością żuru. Zapraszamy po przepis na kiszok według Ewy Wachowicz.

Kiszok - przepis Ewy Wachowicz

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g - kaszanki,
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • ¼ jabłka,
  • 1 l wywaru drobiowego lub wołowego,
  • kilka suszonych kapeluszy grzybów,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 szklanka zakwasu na żur,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Do podania:

  • gotowane ziemniaki,
  • kwaśna śmietana,
  • koperek

Jak zrobić kiszok?

Na kilka godzin przed gotowaniem potrawy suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle i dodajemy pokrojoną w plastry kaszankę. Podsmażamy razem i wrzucamy starty kawałek jabłka. W dużym garnku podgrzewamy wywar mięsny i przekładamy do niego zawartość patelni. Wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, kapelusze kroimy drobno i dodajemy do zupy. Doprawiamy majerankiem i gotujemy, aż składniki zmiękną. Potem wlewamy zakwas na żur i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową, mieszamy. 

Do talerzy wkładamy po kilka gotowanych ziemniaków. Gotowy kiszok wlewamy na ziemniaki, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem. 

Więcej o: