Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Żurek kiszczonka, kiszczok lub po prostu kiszok to potrawa, która od 2013 roku znajduje się na liście produktów tradycyjnych regionu kujawsko-pomorskiego. Najczęściej robiono ją na wsi, po świniobiciu, by jak najlepiej wykorzystać wszystkie części zabitego zwierzęcia. Dziś kaszankę można kupić w sklepie, ale warto pamiętać, by był to produkt wysokiej jakości - smak podrobów jest w tej potrawie bardzo wyraźny i doskonale współgra z kwaskowością żuru. Zapraszamy po przepis na kiszok według Ewy Wachowicz.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz
Składniki:
Do podania:
Na kilka godzin przed gotowaniem potrawy suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle i dodajemy pokrojoną w plastry kaszankę. Podsmażamy razem i wrzucamy starty kawałek jabłka. W dużym garnku podgrzewamy wywar mięsny i przekładamy do niego zawartość patelni. Wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, kapelusze kroimy drobno i dodajemy do zupy. Doprawiamy majerankiem i gotujemy, aż składniki zmiękną. Potem wlewamy zakwas na żur i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową, mieszamy.
Do talerzy wkładamy po kilka gotowanych ziemniaków. Gotowy kiszok wlewamy na ziemniaki, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem.