dania regionalne
-
Na Lubelszczyźnie zna go chyba każdy. Chociaż raz w życiu musisz spróbować golasa roztoczańskiego
Polska skrywa w sobie wiele smaków, które jeszcze nie do końca zostały przez nas odkryte. Lubelszczyzna chowa przed wszystkimi specjał, którego warto spróbować. Golas roztoczański naprawdę wyróżnia się smakiem, a sposób jego podania jest prosty, a...
-
Babcia spod Lublina powtarzała, że to najlepsza zupa. Grzechem jest jej nie zrobić
Czy każda babci ma tajemne przepisy, które są szczególnie smaczne i wyjątkowe? Myślę, że na pewno i to właśnie te receptury są najbardziej cenne. Babcia spod Lublina przekazała przepis na zupę, która zasmakuje każdemu. Jest prosta, ale bardzo...
-
Ranking 100 najobrzydliwszych dań świata. Polska "zasłynęła" aż trzema pozycjami, na podium Finlandia
Każdy ma dania, które zapadły w pamięć, ale nie przez obłędny smak czy formę podania, a raczej mankamenty. Tym sposobem powstał ranking najbardziej obrzydliwych potraw na świecie. Podium co prawda należy do Finlandii, jednak Polska może "pochwalić...
-
Ta zupa króluje na Podhalu od pokoleń. Górale wierzą, że w czterech składnikach kryje się samo zdrowie
Ta banalnie prosta, czteroskładnikowa zupa to na Podhalu rarytas znany od pokoleń. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się to dość nietypowe połączenie, tak smak wypada tu bezkonkurencyjnie, a właściwości są wynoszone przez górali niemal na...
-
Pamuła, czyli chłopska zupa, która łączy dwa kontrowersyjne składniki. Jest owocowo i ... wytrawnie
Niektóre dania regionalne mogą szokować i tak też jest w przypadku pamuły, czyli słodkiej zupie z owocowym akcentem. To nietypowe połączenie słodko-wytrawnych smaków, znane jest w kuchni polskiej od pokoleń. Wiąże się z tym długa tradycja,...
-
Wygląda jakby powstało w piekielnych czeluściach, ale smakuje bosko. Musisz spróbować na wakacjach w Chorwacji
Jeśli wybierasz się na wakacje na Bałkany, najpewniej masz w planach rozkoszowanie się smakiem lokalnych potraw. Oprócz pleskawicy, cevapcici i pysznej dorady, warto spróbować pewnego dania, które niektórych zastanowi, innych zachęci i mam nadziej...
-
Przepis na pyzy na słodko. Regionalne, pulchne kluchy z owocowym akcentem, to smak tego lata
Wśród letnich obiadów nie może zabraknąć tradycyjnych smakołyków, podobnie jak owocowego akcentu. Przepis na słodkie pyzy wypadnie zatem rewelacyjnie. Sekretem smaku, pulchnych, drożdżowych pampuchów są odpowiednie proporcje ciasta i dorodne,...
-
Jedziesz na wakacje? Te potrawy mogą kusić, ale lepiej ich nie jeść. Smażone pająki to przy tym pikuś
Kiedy wybieramy się na urlop, chcemy przede wszystkim wypocząć i skosztować lokalnych przysmaków. O ile nasze rodzime specjały nie wydają się szokujące lub osobliwe, tak już za granicą możemy się zdziwić "czego to ludzie nie zjedzą". Przedstawimy...
-
Włosi mówią "basta" i wyjawiają najgorsze błędy w gotowaniu. Ananas na pizzy to dopiero początek
Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem niemal każdy lubuje się w zajadaniu wybitnych specjałów. Zdaje się jednak, że miarka się przebrała, a w słonecznej Italii coraz częściej mówi...
-
Żurek śląski, czyli regionalna zupa, która kusi aromatem. Kluczowy jest zakwas i ta mięsna wkładka
Klasyczny śląski żurek to regionalny przysmak idealny na wiosenny obiad. Sekret smaku tkwi w swojskiej recepturze, która bazuje na zakwasie i solidnej wkładce mięsnej. Smak zupy podkreślą także kolorowe warzywa i dodatki - tu króluje prostota i...
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- Co zrobić z warzyw? Oto placuszki, które posmakują każdemu
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co dodać do pasty z jajek? Możliwości jest dużo. Spróbujesz z warzywem?
- Do farszu na pierogi dodaj ten ser. Inne będą im buty czyścić
- Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
- Idealny napój na jesień? Tylko kompot z winogron z przepisu mojej cioci
- Tarte buraczki Babci Anieli. Ani kropli octu, a smak rewelacja
- Owocowy zawrót głowy. Leć do sklepu po sezonowe owoce i upiecz rarytas
- Jaka cebulę sadzić na szczypiorek? Oto najlepsza odmiana
-
Kwaśnica - przepis na tradycyjną góralską zupę na żeberkach. Smak rodem z Podhala
Jak Polska długa i szeroka tyle smacznych potraw regionalnych i lokalnych produktów. Flagowym daniem rodem z Podhala jest swojska kwaśnica, przygotowana na domowej kapuście kiszonej i treściwej wkładce mięsnej. Rozgrzewająca zupa podana z...
-
Przepis na cebularze, które smakują jak z piekarni na Lubelszczyźnie. Kluczem są warzywa i mak
Cebula to obłędnie smaczne warzywo, które gości w wielu oryginalnych i tradycyjnych daniach, a także wypiekach. Cebularze to nic innego jak specjał wywodzący się z kuchni żydowskiej, który szczególnie doceniony jest na Lubelszczyźnie. Sekretem sma...
-
Hreczanyki, czyli bieszczadzkie kotleciki pełne smacznych dodatków. W składzie mięso, kasza i cebula
Kuchnia regionalna to skarb, który należy odpowiednio pielęgnować. Warto zatem czasami odszukać przepis z danego regionu i poznać nowe, swojskie smaki. Bieszczadzkie hreczanyki sprawdzą się w tej roli niemal doskonale - to kotlety przygotowane z...
-
Żurek śląski smakuje tak dobrze, jak u babci. Podaj go w ten sposób, a zachwycisz wszystkie pokolenia
Prawdziwy żurek śląski smakuje tak obłędnie, że nic dziwnego, że zajadają się nim pokolenia. To prosta zupa, która nadaje się na codzienny obiad, ale będzie też doskonale pasować jako potrawa podczas zbliżających się świąt wielkanocnych.
-
Przepis na męcybuły. Według tradycji zajadali się nimi dziadkowie bez zębów. Są miękkie i puszyste
Przepis na męcybuły wielu może zaskoczyć. To w końcu tradycyjne danie, które wywodzi się z województwa świętokrzyskiego. Jakich składników potrzebujemy do ich przygotowania i jak zrobić to krok po kroku? Podpowiadamy.
-
Kiszok, czyli kujawski żurek. Zamiast wędzonki? Kaszanka. Przepis Ewy Wachowicz robi furorę
Macie ochotę na żurek? Zróbcie go tym razem po kujawsku! Jeśli nie znacie kuchni tego regionu, możecie być zaskoczeni, że wyląduje w nim nie wędzonka, ale... kaszanka. Przepis na tradycyjny kiszok przypomniała Ewa Wachowicz.
-
Ogon bobra, zupa ze smalcem i woda śledziowa, czyli najdziwniejsze dania kuchni polskiej. Znacie je?
Niektóre dania kuchni polskiej: bigos, śledzie czy golonka, to potrawy, których nie są szczególnie lubiane przez turystów odwiedzających nasz kraj. Są też jednak mało znane, regionalne dania, które nie mają raczej zbyt wielu miłośników nawet w...