Ta zupa króluje na Podhalu od pokoleń. Górale wierzą, że w czterech składnikach kryje się samo zdrowie

Ta banalnie prosta, czteroskładnikowa zupa to na Podhalu rarytas znany od pokoleń. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się to dość nietypowe połączenie, tak smak wypada tu bezkonkurencyjnie, a właściwości są wynoszone przez górali niemal na piedestał. Sekretem jest swojskie warzywo i hojna porcja nabiału.

Jak Polska długa i szeroka tyle smakowitych dań regionalnych i rozmaitych przepisów bazujących na regionalnych składnikach. Jak się okazuje malownicze Podhale nie tylko z oscypków i mocnych trunków słynie. Od pokoleń króluje tam na stołach ta smaczne i pożywna zupa - i nie mamy tu na myśli kwaśnicy! 

Ta czteroskładnikowa zupa to według górali samo zdrowie 

Flagowym daniem rodem z Podhala jest m.in. kwaśnica czy kultowe moskole. Góralska kuchnia kryje w sobie jednak o wiele więcej wybornych połączeń i smaków. Nie brakuje tam bowiem mięsnych specjałów, wyśmienitych nabiałów, wypieków czy swojskich przetworów. Warto jednak wspomnieć o szczególnym przepisie, który nadal znany jest w wielu domach i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mowa tu o czteroskładnikowej zupie, która jest uznawana za samo zdrowie, smaczny rarytas i iście postny specjał. W składzie króluje nietypowe połączenie warzywa i... nabiału. 

Iście góralską zupą, zaraz po kwaśnicy, jest bowiem scyta, czyli nic innego jak czteroskładnikowe danie na bazie swojskich produktów. Główne skrzypce gra tu przede wszystkim kapusta i ziemniaki, ale nie brakuje też nabiału  - istotne jest mleko i masło, które gwarantują lekki posiłek o charakterystycznym smaku. Białczańska scyta może kojarzona być z kwaśnicą czy kapuśniakiem. Różnice są jednak widoczne gołym okiem, przede wszystkim wśród składników. Sama prezencja jest zupełnie inna. Danie warte jest jednak spróbowania - to smaczny kąsek oraz tradycja, na której wychowały się całe pokolenia górali. 

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Przepis na góralską scytę, czyli zupę z warzyw i nabiału 

Składniki: 

  • pół główki białej kapusty,
  • 1,5 litra mleka,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego poszatkowania kapusty. Warzywo warto jednak pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, a nie drobne paseczki. Dzięki temu smak będzie znacznie lepszy, podobnie jak sama prezencja na talerzu. 
  2. Warzywo przełóż do garnka, zalej wodą zmieszaną z połową litra mleka. Całość gotujemy na małej mocy planika przez około 20-30 minut - do miękkości. 
  3. W tym czasie przygotuj ziemniaki. Bulwy obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie, także do miękkości. 
  4. Gdy kapusta będzie już miękka i gotowa, odlej nadmiar płynu i zastąp go pozostałą porcją mleka. 
  5. Na koniec dodaj dwie łyżki masła, dopraw całość solą i pieprzem.
  6. Tak przygotowaną scytę podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Warto dodać także posiekanego koperku.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.