Kluski śląskie do już kultowe danie, które znane jest w całym kraju. Przepis jest niebywale prosty, jednak nie można pominąć kilku ważnych szczegółów. Jak radzą lokalne gospodynie, kluczem do sukcesu jest metoda czwórki, która zapewni idealnie sprężysty i smaczny efekt.
Zrób kluski śląskie metodą czwórki, a wyjdą jak od śląskiej babci
Kuchnia śląska to dosłownie "kopalnia" inspiracji i smacznych rarytasów. W regionalnym menu nie brakuje solidnych porcji mięsa np. obłędnych rolad czy pieczeni, ale też modrej kapusty, kotletów mielonych i rozgrzewających kociołków. Flagowym przysmakiem, którego nie sposób pominąć, są oczywiście kluski, z charakterystyczną dziurką. Te obłędnie smaczne, estetyczne i łatwe w przygotowaniu ziemniaczane rarytasy muszą znaleźć się na stole w anturażu leśnych grzybów, na które akurat teraz rusza sezon.
Wyśmienite kluski śląskie to nic trudnego. Poradzi sobie z nimi nawet największy nowicjusz. Pojawia się zatem pytanie, dlaczego tak często wychodzą zbyt twarde lub klejące i nieapetyczne. Odpowiedź jest banalnie prosta - chodzi o skład i niewłaściwe proporcje, bez których ani rusz! Zanim więc weżniemy się za gotowanie naszych kluch, warto nabyć odpowiednie ziemniaki (najlepiej sprawdzą się te mączyste) i kilka dodatków.
Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką
Przepis na kluski śląskie według tradycyjnej metody czwórki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- mąka ziemniaczana,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Gdy warzywa będą miękkie, odcedź je, ostudź i dokładnie ubij na gładką masę. Warto też przecisnąć je przez specjalną praskę - wówczas uzyskamy znacznie szybciej pożądany efekt.
- Ziemniaczane puree przełóż do miski i wyrównaj. Masę podziel teraz na cztery równe części, wyciągnij 1/4 warzyw a na jej miejsce wsyp mąkę. Wydrążone ziemniaki ponownie przekładamy do naszej miski.
- Teraz wyrabiaj energicznie masę. Można dodać do przepisu jajko lub samo żółtko - wówczas jednak nie będzie to iście śląska receptura.
- Z masy formujemy kulę, z której następnie odrywamy kawałki ciasta niewielkich rozmiarów i w dłoniach formujemy estetyczne kluski śląskie.
- Na koniec w kluchach tworzymy charakterystyczną dziurkę.
- Śląski rarytas wrzucamy do wrzątku i gotujemy około cztery minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wskazówka - garnek na kluski powinien być bardzo duży, woda lekko osolona, a porcja kluch nie zbyt duża. Wówczas nasz specjał pięknie się ugotuje, unikniemy posklejania i rozgotowania.